Urmărește-ne și pe:

Știri

Cel puțin 20 de clădiri în paragină, în Roman

Adăugat

pe

La o scurtă plimbare prin oraș se pot identifica mai multe imobile care arată neîngrijit, stau să cadă sau în care persoane defavorizate și-au făcut culcuș ori diferite crescătorii de animale. Unele dintre aceste situații au fost transmise redacției Roman TV, în repetate rânduri, semnalându-ne faptul că unele clădiri se transformă în pericole din mai multe puncte de vedere. Administrația locală a transmis faptul că în oraș există, în evidențele primăriei, 20 de astfel de imobile, printre care unele situate pe străzile CA Rosetti, Ștefan cel Mare la numărul 213, Gheorghe Doja la numărul 19 sau Ștefan cel Mare la numărul 202. Există o hotărâre de Consiliu Local, încă din decembrie 2019, care prevede faptul că proprietarii unor astfel de clădiri sunt nevoiți să suporte chletuieli de supraimpozitare cu până la 500 %, dacă se constată că nu sunt întreținute în mod corespunzător. În prezent, pentru un singur proprietar s-a propus aplicarea acestei hotărâri pentru clădirea monument istoric, situată pe strada Ștefan cel Mare, la numărul 212. Alte clădiri aflate pe lista monumentelor istorice se află pe artere importante precum strada Ștefan Cel Mare, Bulevardul Roman Mușat, strada Bogdan Dragoș, strada Cuza Vodă, strada Sucedava sau Bulevardul Republicii.
Pentru o parte dintre acești proprietari s-au mai aplicat, în timp, avertismente și sancțiuni, dar pentru unii e greu să se ia vreo măsură, având în vedere că sunt și cazuri în care cei care dețineau imobilele au decedat și moșteniorii sunt de negăsit sau sunt plecați din Roman. Potrivit informațiilor furnizate de administrația locală, în ultimii ani, au fost somați aproximativ 30 de proprietari pentru nerespectarea prevederilor Regulamentului de gospodărire comunală și alâi 11 pentru nerespectarea Regulamentului pentru supraimpozitarea imobilelor neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Roman.
În cazul imobilelor unde își fac adăpost oamenii străzii, doar proprietarii pot lua măsuri astfel încât să nu se întâmple tragedii, cum ar fi prăbușirea clădirilor peste aceste persoane sau incidente de altă natură. În ultimele două săptămâni, fostul azil de bătrâni de pe strada CA Rosetti a fost incendiat de două ori, fiind necesară intervenția pompierilor pentru ca imobilul să nu sufere daune majore, mai ales că se află într-o arie protejată clasificată pe lista monumentelor istorice din evidențele Direcției pentru Cultură Neamț.
Din păcate, aceste clădiri, amprente ale unui parcurs al orașului, unele cu greutate istorică ajung să fie distruse sau lăsate să fie măcinate de intemperii, pentru ca mai apoi proprietarii să își dezvolte afaceri pe terenurile aferente clădirilor. Desigur că dezvoltarea orașului și crearea unor investiții sunt importante pentru antreprenori, dar nu cu prețul dispariției unei părți din istorie. E ca și cum Romanul ar rămâne fără amintiri pentru multe momente din viața sa. De departe, un exemplu măreț despre cum se poate șterge, cu ușurință, o filă celebră din cartea orașului o reprezintă degradarea Casei “Sergiu Celibidache”, care potrivit unor date recente va fi, reabilitată într-un viitor. Asta, dacă va mai rezista până atunci.

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Angajatorii "nu se aruncă" să primească angajați cu dizabilități

Adăugat

pe

Roman TV

Deși unele reglementări legale prevăd acordarea unor subvenții angajatorilor care integrează persoane cu dizabilități pe piața muncii, cel puțin angajatorii din județ nu se aruncă să primească oameni ce fac parte din astfel de categorii în companiile sau în firmele pe care le administrează. Acest aspect nu este deloc pozitiv și favorabil pentru unii dintre beneficiarii instituționalizați în centre care, deși ar avea o oarecare capacitate de lucra, nu sunt integrați pe piața muncii. Mai mult, odată cu pandemia, angajatorii speră să își poată plăti salariații pe care deja îi are, mulți neputându-și permite să primescă angajați noi.

Vezi articolul

Știri

Șofer "norocos": a intrat cu microbuzul în gard

Adăugat

pe

Roman TV

[No comment] – astăzi, ora 17:40 – intersecția străzilor Gheorghe Doja și Spiru Haret.

Vezi articolul

Știri

Persoanele vulnerabile psihic, afectate de izolare

Adăugat

pe

Roman TV

Fără îndoială, pandemia a schimbat stilul de viață al persoanelor din întreaga lume, milioane de oameni fiind nevoiti să se adapteze noilor reguli impuse de restricțiile emise de autorități în contextul epidemiologic actual. Mai cu seamă, efectele pandemiei au lovit, din păcate, și mai mult în persoanele vulnerabile pornind de la categoriile defavorizate care s-au trezit, peste noapte, cu și mai multe porți închise și până la beneficiarii centrelor unde sunt cazate persoanele cu afecțiuni de natură psihică. În izolare, constrânși de reguli și de restricții, astfel de persoane încep să intre în stări de revoltă, de indignare și chiar să se lamenteze în privința condițiilor din centrele unde ei locuiesc. Astfel de cazuri sunt și la Roman, în Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap, unde mai mulți beneficiari s-au revoltat, sunând la redacția Roman TV, lamentându-se de faptul că nu mai suportă să stea închisi în centru, atitudine care a fost, ulterior explicată de specialiștii centrului.

Vezi articolul

Știri

Ce șanse are piața de carte în vreme de pandemie?

Adăugat

pe

Roman TV

Potrivit unui studiu al Federației Editorilor Europeni, piața de carte din Europa a înregistrat o scădere a cifrelor de afaceri de la începutul primăverii și până în prezent, având în vedere impactul pandemiei Covid-19. Studiul mai susține că până la sfârșitul lunii martie, în România vânzările de carte au scăzut cu 85 %, moment în care toate editurile s-au mutat în online.

Vezi articolul

Știri

Selecție pentru viitoarele stele ale handbalului

Adăugat

pe

Roman TV

Jucătoarea de handbal și antrenoare la Liceul cu Program Sportiv din Roman, Tereza Pîslaru, este în căutare de fete de clasa a IV-a pentru a le antrena să devină viitoarele stele ale handbalului. Antrenamentele vor avea loc în zilele de marți și joi, în sala de la Liceul cu Program Sportiv, începând cu ora 15:00.

Vezi articolul

Știri

A plecat de la Bacău spre Chișinău și a ajuns pe Oraca, la Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Un bărbat, originar din Republica Moldova, a mobilizat o întreagă desfășurare de forțe care, după un apel primit prin serviciul 112, s-au deplasat pe strada Colectorului, lângă fosta groapă de gunoi, deoarece moldoveanul susținea că cineva ar fi căzut într-un canal. Martorul care ar fi auzit povestea bărbatului a solicitat ajutorul pompierilor care, ajunși la fața locului, au constatat că spusele bărbatului nu se confirmă și că, cel mai probabil, bărbatul are o imaginație prea… bogată.

Vezi articolul

Știri

Sute de angajați vor da statul în judecată pentru sporul Covid

Adăugat

pe

Roman TV

Situația de criză de la nivelul Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară i-a determinat pe unii angajați să iasă în stradă în formă de protest. La fel au făcut și cei din cadrul filialei Neamț, dar fără ca autoritățile să le dea răspunsuri clare referitoare la rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă. Sute de angajați nu și-au primit salariile aferente lunii septembrie și nici sporul Covid promis de la nivel central. Mai mult, luna noiembrie bate la ușă și lipsesc fondurile pentru hrana și căldura beneficiarilor din centre.

Vezi articolul

Populare