Știri
Cel puțin 20 de clădiri în paragină, în Roman
La o scurtă plimbare prin oraș se pot identifica mai multe imobile care arată neîngrijit, stau să cadă sau în care persoane defavorizate și-au făcut culcuș ori diferite crescătorii de animale. Unele dintre aceste situații au fost transmise redacției Roman TV, în repetate rânduri, semnalându-ne faptul că unele clădiri se transformă în pericole din mai multe puncte de vedere. Administrația locală a transmis faptul că în oraș există, în evidențele primăriei, 20 de astfel de imobile, printre care unele situate pe străzile CA Rosetti, Ștefan cel Mare la numărul 213, Gheorghe Doja la numărul 19 sau Ștefan cel Mare la numărul 202. Există o hotărâre de Consiliu Local, încă din decembrie 2019, care prevede faptul că proprietarii unor astfel de clădiri sunt nevoiți să suporte chletuieli de supraimpozitare cu până la 500 %, dacă se constată că nu sunt întreținute în mod corespunzător. În prezent, pentru un singur proprietar s-a propus aplicarea acestei hotărâri pentru clădirea monument istoric, situată pe strada Ștefan cel Mare, la numărul 212. Alte clădiri aflate pe lista monumentelor istorice se află pe artere importante precum strada Ștefan Cel Mare, Bulevardul Roman Mușat, strada Bogdan Dragoș, strada Cuza Vodă, strada Sucedava sau Bulevardul Republicii.
Pentru o parte dintre acești proprietari s-au mai aplicat, în timp, avertismente și sancțiuni, dar pentru unii e greu să se ia vreo măsură, având în vedere că sunt și cazuri în care cei care dețineau imobilele au decedat și moșteniorii sunt de negăsit sau sunt plecați din Roman. Potrivit informațiilor furnizate de administrația locală, în ultimii ani, au fost somați aproximativ 30 de proprietari pentru nerespectarea prevederilor Regulamentului de gospodărire comunală și alâi 11 pentru nerespectarea Regulamentului pentru supraimpozitarea imobilelor neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Roman.
În cazul imobilelor unde își fac adăpost oamenii străzii, doar proprietarii pot lua măsuri astfel încât să nu se întâmple tragedii, cum ar fi prăbușirea clădirilor peste aceste persoane sau incidente de altă natură. În ultimele două săptămâni, fostul azil de bătrâni de pe strada CA Rosetti a fost incendiat de două ori, fiind necesară intervenția pompierilor pentru ca imobilul să nu sufere daune majore, mai ales că se află într-o arie protejată clasificată pe lista monumentelor istorice din evidențele Direcției pentru Cultură Neamț.
Din păcate, aceste clădiri, amprente ale unui parcurs al orașului, unele cu greutate istorică ajung să fie distruse sau lăsate să fie măcinate de intemperii, pentru ca mai apoi proprietarii să își dezvolte afaceri pe terenurile aferente clădirilor. Desigur că dezvoltarea orașului și crearea unor investiții sunt importante pentru antreprenori, dar nu cu prețul dispariției unei părți din istorie. E ca și cum Romanul ar rămâne fără amintiri pentru multe momente din viața sa. De departe, un exemplu măreț despre cum se poate șterge, cu ușurință, o filă celebră din cartea orașului o reprezintă degradarea Casei „Sergiu Celibidache”, care potrivit unor date recente va fi, reabilitată într-un viitor. Asta, dacă va mai rezista până atunci.
Știri
Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă
Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.
Știri
Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.
Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.
Știri
Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman
Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.
Știri
Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.
Știri
Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman
Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.
Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.
Știri
Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital
După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.
Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.
Știri
S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman
Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.
Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția