Urmărește-ne și pe:

Știri

Face Primăria Roman un nou împrumut?

Nu mai este un secret faptul că Primăria din Roman plătește din bugetul local către o firmă din București două contracte de consultanță financiară a câte 135 000 de lei + TVA fiecare. Roman TV a solicitat informații privind motivul contractării firmei de consultanță, dar și despre eventuala intenție a Primăriei de a realiza un nou împrumut în numele romașcanilor (și plătit inclusiv din banii lor).

Adăugat

pe

Nu mai este un secret faptul că Primăria din Roman plătește din bugetul local către o firmă din București două contracte de consultanță financiară a câte 135 000 de lei + TVA fiecare. Roman TV a solicitat informații privind motivul contractării firmei de consultanță, dar și despre eventuala intenție a Primăriei de a realiza un nou împrumut în numele romașcanilor (și plătit inclusiv din banii lor). De ce trebuie să ceară o primărie serviciile unei firme de consultanță financiară externă, având în vedere că aparatul administrației locale conține, deja, economiști bine plătiți? Fie experiența lor profesională este insuficientă pentru a duce la bun sfârșit o astfel de sarcină de consultanță fiananciară, fie cineva a externalizat în mod intenționat aceste servicii pentru a susține o firmă cunoscută multor primării, în timpul unei crize despre care nimeni nu știe când se va termina.

Banii ar urma să fie oferiți firmei Tud Investment Consulting din București, condusă de Mihai Silviu Tudorancea, cunoscut drept „abonat” la oferirea de servicii de consultanță financiară pentru… primării. Printre clienții lui Tudorancea se numără Primăria Generală a Capitalei, Primăria sectorului 3, Primăria Sectorului 4, Primăria Bacău, Primăria Baia Mare, Primăria Botoșani etc.

Răspunsul primit arată că decizia achiziției serviciilor de consultanță are drept scop „optimizarea” vechiului împrumut, de 10,5 milioane de euro făcut de administrația locală în 2017. Primăria Roman a precizat că urmează o perioadă grea, în care băncile românești nu vor mai fi dispuse să acorde împrumuturi, deci a apelat “la o firmă specializată ce poate identifica noi soluții de finanțare de pe piețele internaționale (BEI, BERD, Banca Mondială etc)”.

Se subînțelege că administrația locală vrea un nou împrumut. Nevoia de bani vine din faptul că există proiecte europene depuse de municipalitate, care sunt încă în curs de evaluare și în cazul cărora, DACĂ ele ar fi aprobate, rambursarea fondurilor europene s-ar desfășura greoi, deci plățile către constructori – de exemplu – ar fi blocate. Adică: administrația locală caută să împrumute bani de la bănci pentru a plăti la timp sume pe care, ulterior, le-ar primi la rambursarea aferentă proiectelor europene.

În contextul economic actual, nimeni nu garantează că banii europeni vor ajunge la timp în contul Primăriei. Situația e asemănătoare cu aceea în care cineva ar face un credit bancar pentru a-i cumpăra o casă unui străin care riscă să rămână fără loc de muncă o casă. Binefăcătorul n-ar avea nicio garanție că străinul va putea să-i plătească la timp banii, ba chiar ar și suporta dobânda creditului din buzunarul propriu.

Ne întrebăm dacă este oportună această dorință subită a administrației locale de a găsi rapid surse de finanțare de la bănci pentru a realiza anumite proiecte care nici nu au fost aprobate încă și care oricum nu reprezintă urgențe pentru comunitate în aceste momente. În plină pandemie, cadrele medicale de la Spitalul Roman nu au echipamente de protecție și nici aparatură medicală suficientă, iar antreprenorii din oraș sunt nevoiți sau forțați de stat să își închidă afacerile, rând pe rând, fără a ști când și mai ales DACĂ vor mai putea să revină pe piață.

Este necesară o nouă îndatorare a municipiului în aceste vremuri sumbre? Concluziile le trageți singuri.

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Erou și în afara serviciului

Adăugat

pe

Roman TV

Un bărbat din Roman a găsit ieri, în jurul orei 17:30, o geantă în care se aflau mai multe lucruri de valoare, printre care bani, acte și un telefon. Acesta a hotărât să o ducă la poliție. În urma cercetărilor, a fost găsit proprietarul borsetei, căruia i s-au restituit bunurile pierdute.

Vezi articolul

Știri

Tinerii defavorizați, finanțați să obțină permis de conducere

Adăugat

pe

Roman TV

Până pe 23 ianuarie, tinerii care provin din medii defavorizate și care nu dețin un permis de conducere pot aplica la programul “Permis pentru viitor”, cu ajutorul căruia pot obține o finanțare în valoare de maxim 3.000 de lei, necesară obținerii permisului de conducere, pentru categoriile B, C sau D.

Vezi articolul

Știri

Despre lupta pentru medalii, cu George Chiriac

Adăugat

pe

Roman TV

Olimpicul George Chiriac a demonstrat, dintotdeauna, ambiție și determinare în domeniul fizicii. Dorința aprigă de a cunoaște și de a afla cât mai multe lucruri, îmbinate cu gustul competivității l-au făcut să se transfere de la Colegiul Național “Roman-Vodă” la Liceul Internațional de Informatică București și să aprofundeze fizica prin participarea la diverse competiții. La finalul anului trecut, răsplata muncii lui s-a concretizat printr-o medalie de argint obținută la Olimpiada Internațională de Fizică.

Vezi articolul

Știri

2020, un an atipic pentru jandarmii nemțeni

Adăugat

pe

Roman TV

Anul 2020 a fost unul plin de acțiune pentru jandarmii nemțeni. Pe parcursul anului trecut, ca urmare a restricțiilor sociale impuse de contextul pandemiei, jandarmii au executat peste 10.000 de misiuni de menținere a ordinii publice și peste 800 de misiuni, în colaborare cu alte instituții. De asemenea, aceștia au intervenit la un număr de 736 de solicitări prin apel la “112”. Totodată, jandarmii nemțeni au aplicat 2.287 de amenzi, cu o valoare totală de peste 3.000.000 de lei.

Vezi articolul

Știri

"Noi nu tăiem din clase, constituim unele noi!"

Adăugat

pe

Roman TV

Anul școlar 2021-2022 va începe prin tăieri masive ale claselor din diferite unități de învățământ preuniversitar. Această procedură are loc pe fondul scăderii populației de vârstă școlară, la inițiativa inspectoratelor școlare și a unor unități de învățământ. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis de Consiliul Național al Elevilor. Potrivit acestora, fenomenul ar putea duce la mărirea numărului de elevi al unei clase, fapt care va afecta procesul educațional. De aceea, ei solicită Ministerului Educației să facă demersurile necesare și să reducă numărul de elevi al unei clase la 22 de persoane pentru învățământul gimnazial și la 24 de persoane pentru învățământul liceal. La pol opus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț spune că nimeni nu va tăia din numărul claselor existente, ci doar se vor constitui… unele noi.

Vezi articolul

Știri

"Am stat 16 ore la UPU Roman, patru pe o targă și restul pe scaun metalic"

Adăugat

pe

Roman TV

Spitalul: “S-a respectat timpul de așteptare”

O nouă postare din mediul online descrie, în mod explicit, mai multe nereguli sesizate în timpul unei vizite la Spitalul Municipal de Urgență din Roman. Persoana care și-a așternut nemulțumirile în spațiul public este o tânără care, din motive legate de o urgență medicală, a ajuns la CPU Roman, zilele trecute. Aceasta spune că, deși protocolul de așteptare ar fi fost altul în cazul afecțiunii sale, ea a fost nevoită să aștepte în condiții improprii timp de 16 ore. Fără posibilitatea de a primi ceva de mâncare, fără mască de protecție la schimb sau testare rapidă Covid-19. Toate acestea, alături de un val de reproșuri legate de comportamentul cadrelor medicale, au fost descrise de pacientă pe pagina sa de socializare. Mai mult, femeia a precizat că au existat și abateri cum ar fi unele legate de faptul că infirmierele sau brancardierii ar fi scos perfuziile pacienților în locul personalului medical sau că, in cazul sau, nimeni nu s-a obosit să-i scoată branula la ieșirea din spital, ajungând cu ea acasă. După postare, reprezentanții spitalului spun că în cazul pacientei s-a respectat atât timpul de așteptare, cât și celelalte protocoale privind pacienții care ajung la CPU Roman.

Vezi articolul

Știri

Primele vaccinuri anti-Covid-19 administrate în etapa a doua, la Roman

Adăugat

pe

Roman TV

A început etapa a doua de vaccinare anti-Covid-19 și, odată cu ea, s-au deschis și centrele din toată țara unde grupurile țintă urmează să se imunizeze. Deși în Roman ar fi trebuit să fie, deja, funcționale patru astfel de centre, doar unul a fost deschis astăzi, întârzieri de acest gen fiind semnalate în toată țara, fie din cauza procedurilor de achiziție, fie a unor norme metodologice nedefinite sau din varii alte motive. Primii romașcani din grupurile țintă cuprinse în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid-19 au ajuns la centrul situat pe strada Ștefan cel Mare, nr 268, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, corpul A, clădire „Cămin Internat”.

Vezi articolul

Populare