Urmărește-ne și pe:

Știri

Deszăpezire cu nemulțumiri, în comuna Horia

În urma ninsorii care a căzut în ultimele 24 de ore, mai mulți locuitori ai comunei Horia s-au arătat nemulțumiți de faptul că primăria nu a deszăpezit străzile de la primele ore ale dimineții.

Adăugat

pe

În urma ninsorii care a căzut în ultimele 24 de ore, mai mulți locuitori ai comunei Horia s-au arătat nemulțumiți de faptul că primăria nu a deszăpezit străzile de la primele ore ale dimineții.

Vezi articolul

Știri

Noi ofițeri de poliție la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț anunță debutul activității profesionale a opt ofițeri de poliție – șase băieți și două fete – absolvenți ai programului de studii universitare de licență, care se alătură echipei nemțene, după finalizarea studiilor Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București, începând cu data de 22 iulie 2024.

Cea mai mare medie a celor ce au ales județul Neamț ca repartiție a fost 9,82, la una dintre fete, iar doi dintre cei repartizați nu sunt din Neamț, ci din Iași, respectiv din Maramureș.

Vezi articolul

Știri

Titularizare, în Neamț: doi candidați de 10 și 1.05, cea mai mică notă din județ

Adăugat

pe

La concursul de Titularizare pe un post în sistemul de educație județean s-au prezentat 641 de candidați din cei 714 înscriși. 54 de candidați s-au retras din examen invocând motive medicale sau personale. La nivelul județului Neamț procentul notelor peste 7 obținute de candidații care au susținut proba scrisă este de 39,86%. Procentul notelor între 5 și 7 este de 39,69%.  Doi candidați au obținut nota 10 la disciplinele Arte Vizuale/Educație Plastică și Educație Muzicală Specializată. La pol opus, candidatul cu cea mai mică notă – de 1.05 – a susținut proba la disciplina Educație Fizică și Sport. Alți 234 candidați au reușit să ia note între 7 și 9,99. În centrele de evaluare au fost corectate 587 lucrări.  Niciun candidat nu a fost eliminat din concurs. 587 lucrări scrise au fost scanate în centrele de examen și încărcate în platforma digitală de evaluare.

Biroul de presă al Ministerului Educației anunță faptul că, potrivit actelor normative în vigoare pentru ca un cadru didactic să obțină statutul de titular, care-i permite angajarea în sistemul de educație pentru o perioadă nedeterminată, un candidat trebuie să obțină minim nota 7(șapte), atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe o perioadă determinată(suplinire) candidații trebuie să obțină minim nota 5 la lucrarea scrisă și la inspecția în profilul postului.

La nivel național s-au prezentat 31.237 candidați (86,48%) din totalul  celor 35.971 de candidaţi cu drept de participare; 2.669 de candidați dintre cei prezenți s-au retras în condițiile prevăzute de metodologie, iar 49 de candidaţi au fost eliminaţi din examen (dintre care 11 petru fraudă/tentative de fraudă); 28.519 lucrări au fost transmise în centrele de evaluare, dintre acestea, lucrările a 51 de candidați fiind anulate în centrele de evaluare în condițiile prevăzute de metodologie).

Au fost evaluate lucrările a 28.468 de candidați, dintre aceștia 11.928 candidați(41,9%) au obținut note peste 7. Un număr de 74 de candidați au obținut nota 10, număr în ușoară creștere, comparativ cu anul trecut. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 31 iulie. Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 – 6 august.

Vezi articolul

Știri

Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

Adăugat

pe

În perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat, în cadrul unei acțiuni tematice de control dispusă de Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, 20 de controale privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale și 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă astfel: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care 4 probe cu rezultate conforme și 9 probe cu rezultate neconforme (Hangu, Rediu, Farcașa, Borlești, Ion Creangă și Poiana Teiului);  5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme (Farcașa, Piatra Șoimului, Rediu). Față de neconformitățile constatate au fost aplicate 11 sancțiuni, astfel: 5 amenzi în valoare de 185.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 Primăriilor Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Borlești și Stănița; 3 avertismente, conform OG nr. 2/2001 Primăriilor Pâncești și Poienari și SC APAVITAL SA Iași;  2 suspendări de activitate și sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu.

În fața acestor decizii, în cazul celor patru unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona Roman Metropolitan (Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița) edilii ridică din umeri. Nu este pentru prima dată când problema apei neconforme din sistemul public de alimentare implementat la nivelul comunei Stănița, de exemplu, ajunge în atenția redactorilor Roman TV, un subiect similar fiind tratat în noiembrie 2023, după ce în vara anului trecut Primăria Comunei Stănița fusese sancționată cu amendă de 40.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru neconformitatea apei furnizate în rețeaua publică, nefiind potabilă.

Laurențiu Todireanu

Contactat pentru sancțiunea primită în acest an, primarul Laurențiu Todireanu a declarat că în comuna pe care o conduce, oamenii „se bat” pe apă, confruntându-se cu deficit major, după restricțiile impuse de inspectorii sanitari: „Noi avem și alte adăpători pentru animale, ar trebui să le dăm oamenilor pentru că nu au pentru animale (…) probleme sunt peste tot, nu este apă acuma, nu este suficientă pentru oameni iar aceștia se bat de la apă! Mă credeți să se bat de la apă? Am deja făcute toate documentele pentru a mă <<înțepa>> la conducta de la Timișești (nr. a Companiei ApaVital Iași) și aștept doar avizele să termin odată cu balamucul ăsta! Să vină avizul de la ApaVital și să trag apa, altă soluție nu mai am (…) Puteau să ma lase în pace și cum a fost de ani de zile apă putea să funcționeze în continuare apa la Stănița, să nu mai facă atâta politică din nimic!”, a precizat, pentru Roman TV, Laurențiu Todireanu – primarul comunei Stănița. Acesta a mai precizat că localnicii mai iau apă și dintr-o baltă aflată de zeci de ani pe raza comunei, pentru a-și adăpa animalele sau pentru a-și uda grădinile, chiar dacă acea apă este cel puțin insalubră.

Emil Dascălu

La Poienari, primarul Emil Dascălu spune că lucrurile ar putea intra pe un făgaș bun, fiind semnat contract de delegare a serviciului de apă și canalizare cu ApaVital Iași. Și comuna pe care o conduce se află pe lista inspectorilor sanitari, privind neconformitatea calității apei: „Apa nu este deocamdată potabilă, este doar menajeră. Când o să fie administrată de ApaVital Iași o să fie potabilă. Deocamdată, noi ce am dat la populație și pentru școală sau grădiniță este apă menajeră, care era folosită la WC, atât. A fost un control tematic, văd că s-au dus la comunele de o anumită culoare, deci nu s-au dus și la comunele de o altă culoare, interesant (…) Au fost luate probe și dintr-o fântână publică și din sistemul implementat prin PNDL 2, pe extindere (…) ApaVital deja a făcut preluarea, am avut o echipă de ingineri pentru tratare, urmează să rezolvăm problema. Am semnat preluarea, urmează să vină în teren pentru tratare, distribuție, captare s.a.m.d. Avem și stație de epurare”, a conchis primarul comunei Poienari, Emil Dascălu.

Augustin Holmanu

În cazul comunei Pâncești, primarul Augustin Holmanu a precizat că sistemul implementat cu fonduri din PNDL a fost recepționat la începutul acestui an. Nu poate fi furnizată, încă, apă cetățenilor din comună, deoarece nu este apă suficientă în sistem: „Sunt doar probe luate din fântânile publice, nu din sistem (…) N-au la ce să se racordeze cetățenii, pentru că nu avem apă pe rețea.” Întrebat dacă în proiectare a existat o expertiză privind cantitatea de apă pe care sistemul urma să o livreze populației din comună, acesta a menționat faptul că acea expertiză, veche de ani de zile, nu mai reflectă realitatea din prezent, când seceta a provocat o penurie majoră de apă în tot județul Neamț și nu numai: „Specialiștii au dat ca și soluții drenuri de suprafață. La momentul respectiv au găsit apă în acele drenuri, aveam un debit suficient pentru toată comuna, numai că între timp a apărut seceta asta pedologică și a scăzut foarte mult apa, de la 6l/secundă, acum mai avem abia 1 l/secundă. Avem un proiect comun cu Poienari, în sensul că urmează să ne folosim de stația lor de epurare, care este de capacitate mare. Suntem în tratative cu ApaVital, deja suntem în asociația lor (nr. ARSACIS). Trebuie să termine comuna Poienari predarea și apoi vor putea să ne preia și pe noi. Nu știu dacă sută la sută, ei au venit au făcut inspecție, totul este în regulă. Singura problemă ar fi acest deficit de apă. Ați văzut că la Stănița aduc acea aducțiune de la Timișești și intenționăm să <<ne înțepăm>> și noi de acolo., a precizat primarul Comunei Pâncești, Augustin Holmanu. Cât despre probele neconforme prelevate din fântânile publice de pe raza comunei, edilul de Pâncești a menționat că le-a igienizat și că a solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț ca inspectorii sanitari să revină în localitate pentru a preleva, din nou, probe de apă pentru testarea calității.

Și Dorin Tabacariu, primarul comunei Ion Creangă – aflată pe lista localităților cu probe neconforme la apă –  a fost contactat de redactorul Roman TV, însă fără succes.

Printre principalele neconformități identificate de către inspectorii sanitari se numără absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară; lipsa vizei anuale a autorizației sanitare de funcționare; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; neefectuarea monitorizării surselor care asigură apă potabilă în mediul rural exploatate în sistem local prin prelevare de probe de apă și analize de laborator la intervalul decis de către autoritatea de sănătate publică județeană; neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă pentru consum uman a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, precum și a transportului și distribuirii acesteia în condiții corespunzătoare; nedeținerea evidențelor care să poată face dovada dezinfecției sistemului de aprovizionare cu apă potabilă.

Vezi articolul

Știri

Bâlciul de odinioară se va desfășura, anul acesta, în ștrandul municipal

Adăugat

pe

Roman TV

Bâlciul Roman 2024 va avea loc în perioada 2 august – 6 august, în Complexul de agrement „Moldova”, în zona cortului de evenimente, conform H.C.L. nr. 160 adoptate pe 19.07.2024, prin care s-a aprobat si Regulamentul privind organizarea evenimentului. Decizia a fost luată în urma evaluării mai multor posibilități de amplasare a acestui eveniment anual, care a fost sistat câțiva ani, înlocuit cu cel din parcarea centrului comercial, deoarece pe terenul fostului bazar este construită, acum, creșa cu 110 locuri. La ședință au participat fizic doar doi consilieri locali, primarul, viceprimarul, secretarul general al municipiului Roman și președintele de ședință.

Agenții economici vor fi obligați să se încadreze în orarul de funcționare: 10.00 – 23.00 (după ora 22.00 – fără muzică) și cel de aprovizionare 7.00- 10.00. Pentru agenții economici care vor să participe taxele sunt următoarele: pentru loturi comercializare nonalimentare (mărunțișuri) – 200 lei/lot; pentru loturi fast-food -1000 lei/lot; pentru loturi patiserie – 800 lei/lot; pentru loturi alimentație publică – 3000 lei/lot; pentru loturi comercializare haine piele și blană – 500 lei/lot; pentru loturi parcuri distracții – 20.000 lei/lot. Taxele includ ocuparea domeniului public și utilitățile necesare funcționării.

Vezi articolul

Știri

Weekend cu razii ale polițiștilor în trafic, dar și în barurile de pe rural

Adăugat

pe

Roman TV

În noaptea de 20 spre 21 iulie 2024, în intervalul orar 22:00-06:00, polițiștii cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani și cei din cadrul Biroului Rutier Roman, au acționat pentru asigurarea unui grad corespunzător al disciplinei rutiere și pentru menținrea ordinii și liniștii publice.

Pe 20 iulie, în intervalul orar 10:00-14:00 și 19:00 – 02:00 polițiștii din Ion Creangă au desfășurat activități pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, cât și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în magazine, cluburi și discoteci. Pe timpul desfășurării acțiunilor au fost legitimate 35 de persoane și au fost verificați 4 operatori economici. În baza celor constatate au fost aplicate un număr de 27 sancțiuni contravenționale, fiind confiscată o cantitate totală de 49,04 kg trufe negre, în valoare de 9.800 lei.

Vezi articolul

Știri

Nicolae Popovici de la DRDP Iași a lansat cartea „Românești – 6500, leaganul cu amintiri”

Adăugat

pe

Roman TV

Nicolae Popovici, cunoscut ca reprezentant al DRDP Iași, a lansat sâmbătă, 20 iulie 2024 – de ziua Sfântului Ilie – cartea intitulată „Românești – 6500, leagănul cu amintiri”, un volum de suflet despre localitatea natală, despre obiceiurile și tradițiile locului, despre oamenii care definesc comunitatea, dar și despre aminitirile personale ale autorului legate de locul de baștină. Cartea, așa cum a precizat autorul, va oglindi viața satului de odinioară în ochii generațiilor actuale, dar și ai celor viitoare, ajutându-le să nu uite identitatea și valorile locului.

Nicolae Popovici este reprezentant al DRDP Iași, vicepreședinte al Asociației Profesionale Drumuri și Poduri Moldova, autor al mai multor volume de cărți, publicist în revista Drumuri-Poduri. Privind ultima carte, cea lansată pe 20 iulie2024, acesta precizează: „La Românești, zilele trec greu, molcom, nimeni nu se grăbește, viața se scurge lin, fiecare profită din plin de fiecare clipă. Oamenii de aici sunt mai prietenoși, mai buni la suflet. Ei judecă altfel lucrurile, respectând obiceiuri străvechi și tradiții, dar punând pe primul loc omul, apoi pământul.”

Vezi articolul

Știri

Aur pentru Ștefan Ciobanu de la LPS Roman, la Campionatele Europene U18 de Atletism din Slovacia

Adăugat

pe

Roman TV

Sportivul Ștefan Alexandru Ciobanu, elev în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv din Roman a obținut medalie de aur, la aruncarea greutății, la Campionatele Europene de Atletism U18 din Slovacia, competiție care s-a desfășurat în perioada 19-21 iulie 2024. Elevul antrenorului emerit Emilian Floroiu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, cu ultima încercare, care a măsurat 19,99 metri.

Tânărul spune că pentru el experiența a fost unică și că pentru a obține aceste performanțe se antrenează intens, îndeosebi înaintea participării la astfel de competiții.

La începutul lunii iulie, Ștefan Alexandru Ciobanu a devenit și campion balcanic , în cadrul Campionatului de la Maribor/Slovenia.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri14 ore în urmă

Noi ofițeri de poliție la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț anunță debutul activității profesionale a opt...

Știri14 ore în urmă

Titularizare, în Neamț: doi candidați de 10 și 1.05, cea mai mică notă din județ

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLa concursul de Titularizare pe un post în sistemul de educație...

Știri16 ore în urmă

Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate...

Știri2 zile în urmă

Bâlciul de odinioară se va desfășura, anul acesta, în ștrandul municipal

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSBâlciul Roman 2024 va avea loc în perioada 2 august –...

Știri2 zile în urmă

Weekend cu razii ale polițiștilor în trafic, dar și în barurile de pe rural

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn noaptea de 20 spre 21 iulie 2024, în intervalul orar...

Știri2 zile în urmă

Nicolae Popovici de la DRDP Iași a lansat cartea „Românești – 6500, leaganul cu amintiri”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSNicolae Popovici, cunoscut ca reprezentant al DRDP Iași, a lansat sâmbătă,...

Știri2 zile în urmă

Aur pentru Ștefan Ciobanu de la LPS Roman, la Campionatele Europene U18 de Atletism din Slovacia

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSSportivul Ștefan Alexandru Ciobanu, elev în clasa a XI-a la Liceul...

RECLAMĂ

Emisiuni

Panorama20 de ore în urmă

📺 Panorama / Propunerea Apavital care a încins spiritele în Roman / 23 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 23 iulie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV6 zile în urmă

📺 Radar TV / Lucian Micu: "Echipa condusă de mine a câștigat la Roman!" / 18 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 18 iulie, a emisiunii Radar TV invitat: Lucian...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Apă, avarii și patimi politice / 16 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 16 iulie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Alegerile au trecut, problemele județului au rămas / 11 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 11 iulie, a emisiunii Radar TV invitat: George...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Statul eșuat. Studiu de caz / 9 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 9 iulie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Planul pentru Roman 2024-2028 / 4 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Cazuri și necazuri3 săptămâni în urmă

Cazuri și necazuri / Asociația "Născută Înger" și-a premiat copiii cu rezultate bune la învățătură

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 2 iulie, a emisiunii Cazuri și necazuri Carmen...

RECLAMĂ

Populare