Știri
Câinele polițist TAD a găsit un copil dispărut
Un minor în vârstă de 9 ani din comuna Români a fost dat dispărut de acasă marți, 17 octombrie, de către tatăl său. Polițiștii au început să-l caute pe băiat cu ajutorul a doi câini polițiști, respectiv MAX și TAD. Cel din urmă l-a găsit pe băiat azi-dimineață, la ora 04.30, într-un tub de beton de pe o uliță din sat.
Un minor în vârstă de 9 ani din comuna Români a fost dat dispărut de acasă marți, 17 octombrie, de către tatăl său. Polițiștii au început să-l caute pe băiat cu ajutorul a doi câini polițiști, respectiv MAX și TAD. Cel din urmă l-a găsit pe băiat azi-dimineață, la ora 04.30, într-un tub de beton de pe o uliță din sat.
Știri
Pr. dr. Florin Țuscanu, invitatul unor manifestări religioase de înaltă ținută, în afara României
În perioada 7-10 noiembrie 2024, părintele doctor Florin Țuscanu, slujitor la Biserica „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Roman, a fost invitat să participe la „Zilele Catedralei Mitropolitane din Paris”, manifestare prilejuită de marcarea a 75 de ani de la înființarea primei Eparhii în afara granițelor României, cu reședința la Paris, de către mitropolitul Visarion Puiu. Conform programului joi, 7 noiembrie 2024, la ora 18.00 au fost primite de la București Sfintele Moaște ale Sfântului Nicolae, care de 400 de ani se află în biserica voievodală „Sfântul Gheorghe Nou” din capitala României. Slujbele au continuat și vineri, 8 noiembrie 2024, credincioșii prezenți închinându-se la moaștele Sfântului Nicolae. În cea de-a treia zi, sâmbătă, 9 noiembrie 2024, de Ziua Sfântului Nectarie a avut loc Sfânta Liturghie, urmată de conferința intitulată „75 de ani de la crearea Eparhiei Ortodoxe Române în Europa Occidentală”, în cadrul căreia părintele dr. Florin Țuscanu a conferențiat și a prezentat cartea „Ultimul an din viața mitropolitului Visarion Puiu. 60 de ani de la moartea și funeraliile sale” din lucrarea „Corespondența Mitropolitului Visarion Puiu cu Don Giovani Calabria”, apărută la Editura Lexon, Chișinău, 2020. „Cu binecuvantarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, am răspuns afirmativ invitației IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, de a participa la Zilele Catedralei Mitropolitane din Paris, prilej cu care am susținut o conferință dedicată ctitorului primei Eparhii românești din afara granițelor, înființată la Paris, acum 75 de ani – Mitropolitul Visarion Puiu. În acea de-a treia zi, 9 noiembrie, după oficierea Sf Liturghii într-un impresionant sobor în care au slujit toți ierarhii Sinodului Mitropolitan (Șapte ierarhi) sub protia IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, am primit din partea IPS Sale Distincția Mitropolitană Crucea Mitropolit Visarion Puiu, cu Gramata Mitropolitană. Cu prilejul acestei vizite, am oficiat și o slujbă de pomenire la mormântul mitropolitului Visarion din cimitirul Montparnasse Paris, precum și la marii intelectuali români ce își dorm somnul de veci în capitala Franței: Constantin Brâncuși, Eugene Ionescu, Emil Cioran ș.a. Mulțumesc cu recunoștință Înaltului ierarh, pentru invitația de a conferenția cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înființarea primei Eparhii din afara granițelor, cu reședința la Paris, de către mitropolitul Visarion Puiu, dar și pentru ospitalitate și generozitate, iar marilor români de la Paris, trecuți în veșnicie, care au lăsat o dâră de lumină în istorie, Veșnică pomenire!”, a consemnat pr. dr. Florin Țuscanu, pe pagina sa oficială de comunicare.
Pentru părintele doctor, slujitor la Roman – o personalitate marcantă a vremurilor noastre – a urmat apoi vizita în Italia, unde a participat la Conferința Semestrială de toamnă, desfășurată la Roma, în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Partea întâi a întâlnirii a fost dedicată celor două conferințe din program. Prima conferință, cu titlul „Un nedreptățit al istoriei. Mitropolitul Visarion Puiu, ctitorul primei eparhii ortodoxe române din afara granițelor”, a fost susținută de părintele lector universitar doctor Florin Țuscanu, preot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și lector universitar al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. S-a evocat ultimul an din viața mitropolitului Visarion Puiu, în contextul împlinirii a 60 de ani de la mutarea acestuia la cele veșnice, pe baza documentelor din Arhive. De asemenea, a fost prezentată și cartea intitulată „Corespondența Mitropolitului Visarion Puiu cu Don Giovanni Calabria”, apărută la Editura Lexon Prim din Chișinău, în anul 2020, și revista „Valori perene” nr.10/2024. A doua conferință a zilei, cu titlul „Mărturisirea iubirii vindecătoare a lui Dumnezeu, mijlocită prin Sfinții Tămăduitori și Făcători de Minuni”, a fost susținută de Preacucernicul Părinte Doctor Ioan Trandafir Bobîrnea, de la Parohia „Sfânta Muceniță Lucia” din Firenze (II) și Protoiereu al Protopopiatului Toscana I. După fiecare conferință, preoții au avut posibilitatea de a adresa întrebări. În partea a doua a întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a convorbit cu preoții prezenți și a făcut recomandări pastorale și misionare. „Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului am răspuns pe 12 noiembrie 2024, invitației PS Episcop Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, participând la conferința Semestrială de toamnă ce a avut loc la Centrul Eparhial de la Roma, la care au participat 145 de preoții și diaconii din cele 11 protopopiatele din zona centrală a Italiei, dar și din insula Sardinia, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.”, a precizat pr. dr. Florin Țuscanu.
Aceste vizite marcante ale părintelui doctor au fost încununate de cea de-a treia importantă participare peste granițe, pe 19 noiembrie 2024, la cea de-a doua Conferință Semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la Padova, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. „Mulțumesc pentru ospitalitate și generozitate, pentru invitație și părinteasca dragoste, Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, precum și gazdelor noastre, pentru reușita acestui eveniment pastoral – misionar și cultural științific de înaltă ținută!”, a adăugat pr. dr. Florin Țuscanu.
În plus, părintele a participat, pe 14 noiembrie 2024, la Ziua României prăznuită de Consulatul General al României la Bălți. Printre invitații Consulatului s-a aflat PS Antonie Episcopul de Bălți, avându-l ca invitat din România pe distinsul preot prof. dr. Florin Țuscanu, care este și vicepreședinte al Filialei Județene Neamț Cultul Eroilor. Prin Biroul de presă al Episcopiei de Bălți s-a adus la cunoștința publicului importanța evenimentului, rolul și locul României în procesul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, importanța susținerii Republicii Moldova de către România pe acest parcurs.
Știri
Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă
Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.
Știri
Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.
Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.
Știri
Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman
Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.
Știri
Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.
Știri
Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman
Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.
Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.
Știri
Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital
După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.
Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția