Reportaje
Reportaj – Trofeul „Cupa presei” la tir – 2017
Astăzi, în județul Neamț a avut loc „Cupa presei” la tir. Iată rezumatul video al evenimentului.
Astăzi, în județul Neamț a avut loc „Cupa presei” la tir. Iată rezumatul video al evenimentului.
Reportaje
ZIUA ORAȘULUI ROMAN – 631 ani de la prima atestare documentară

Joi, 30 martie 2023 orașul Roman îmbracă haina festivă, împlinind 631 de ani de la prima atestare documentară. Au trecut peste șase secole de când domnitorul mușatin Roman I făcea, într-un document, prima referire la târgul moldav situat la confluența celor două râuri, Moldova și Siret, amplasat strategic din punct de vedere militar și economic. Istoria a confirmat acest lucru prin atestarea celor două cetăți (Cetatea Mușatină și Cetatea lui Ștefan cel Mare), existența pe parcursul epocii medievale și moderne a unor puternice comunități de armeni, evrei, ruși lipoveni sau greci și a breslelor specifice dar și documentarea Episcopiei Romanului încă din timpul lui Alexandru cel Bun.
Muzeul de Istorie din Roman marchează anual această sărbătoare prin organizarea unui simpozion științific, inițiat în 1992 și ajuns la cea de-a XXXI-a ediție.
Simpozionul are în acest an o tematică specifică, aceea a evoluției învățământului la Roman, subiect privit în cadrul mai larg al educației.
Selectând din comunicările ce vor fi prezentate, exemplificăm prin unele titluri precum: Chipuri emblematice de dascăli ai Seminarului ”Sf. Gheorghe” din Roman, în sec. al XIX-lea (pr. Andrei Ioniță, pr. dr. Florin Aurel Țuscanu), Învățământul teologic la Roman în sec. al XIX-lea (pr. dr. Florin Aurel Țuscanu), Graiul „ceangăiesc” – obstacol pentru implementarea învățământului românesc în satele cu populație catolică din jurul Romanului (pr. Alois Moraru), Ion Ionescu de la Brad – primul profesor de agronomie în anul 1842 (dr. Ion Măzăreanu; Emil Munteanu), Edificii şcolare din Roman în informaţii din Registrul averii imobiliare a oraşului (1939)( Iulia Butnariu), Școli și pedagogi din fostul județ Roman – Hălăucești (prof. Petru Flenchea), Ecaterina Stârcea – ctitoră a școlii și învățământului din Văleni (pr. George Ouatu), Prolegomene la centenarul Liceului de fete ”Sturza-Cantacuzino” ( prof. dr. Ovidiu Trifan), Destinul frânt al unei școli: Liceul Industrial Nr. 1 Roman (prof. Monica Pescaru), Generalul Vasile Nădejde, promotor al învățământului în armata română (istoric militar Sorin Grumuș), Adolescenți, dascăli și studenți prin închisorile comuniste. Studiu de caz: Județul/Roman (1948-1964) (Ovidiu Leonte)
Reportaje
Conferință de presă – Primăria Municipiului Roman / 27 martie 2023

Leonard Achiriloaei – primarul Municipiului Roman
Reportaje
💃 🕺 Sportivii de elită ai Clubului Ray's Dance, surprinși la antrenamente

Pașii de dans sunt scumpi, la propriu și la figurat. Părinții sunt cei care sprijină performanțele copiilor, la ei fiind baza materială pentru ca dansatorii să își poată urma visul. Există, însă, și oameni de bine care contribuie, cateodată, la trecerea de la pasiune la performanță.
Reportaje
Conferință de presă – Primăria Municipiului Roman / 17 martie 2023

Leonard Achiriloaei – primarul Municipiului Roman
Marcel Benchea – director CSM Roman
Reportaje
Conferință de presă – PSD Neamț

Reportaje
Viciile – tentații înșelătoare

Acest proiect cultural-expozițional atrage atenția aupra unor realități triste ale zilelor noastre, care fac numeroase victime, mai ales în rândul tinerilor. Sunt problemele legate de fumat, de consumul de alcool sau de droguri.
În cadrul expoziției sunt vizate mai multe aspecte: conștientizarea publicului asupra consecințelor negative ale consumului de alcool, tutun, droguri asupra organismului uman; responsabilizarea generațiilor de azi cu privire la capcanele pe care le întind viciile; exprimarea de opinii asupra impactului devastator al acestor tentații asupra vieții cotidiene; evidențierea ideilor menite să determine renunțarea la vicii, prin auto-disciplină, conștiință și oferirea unor modele pozitive de viață, prin accesul la programe de ajutor pentru astfel de probleme.
Expoziția prezintă câte un scurt istoric pentru tutun și alcool, dar și efectele asupra organismului uman cauzate de consumul de droguri.
Suportul științific al expoziției este realizat de către specialiștii Complexului Muzeal de Științele Naturii „ Ion Borcea” din Bacău.
Expoziția va fi găzduită de Muzeul de Științele Naturii din Roman până pe data de 31 mai 2023.
Reportaje
Protest la Roman: atât s-a putut

Zeci de romașcani au venit la protestul pentru apă și pentru oprirea tăierilor de arbori. Lor și organizatorilor li s-au alăturat primarul și viceprimarul, precum și câțiva consilieri locali. Puțini dintre romașcani au fost cu adevărat vocali, câteva bannere au fost amplasate în zona statuii din centru, iar până la urmă tot protestul s-a transformat într-un fel de ședință de grup, unde fiecare a dezbătut ce a vrut. Deși nu a fost un protest de amploare, evenimentul arată că societatea – inclusiv la nivel local – poate funcționa corect și poate avea o direcție bună doar atunci când există implicare civică. Deocamdată, atât s-a putut, iar lucrurile rămân ca și până acum. Și cu apa, și cu tăierile de arbori, și cu politicienii locali.
-
Știriacum 5 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 7 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 2 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 luni
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 5 luni
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 2 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 2 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția