Știri
Olimpiadă națională în Neamț
Județul Neamț va găzdui faza națională a unei olimpiade. 11 elevi din județ participă la această competiție.
www.romantv.ro
Județul Neamț va găzdui faza națională a unei olimpiade. 11 elevi din județ participă la această competiție.
www.romantv.ro
Știri
Ploaia încă se infiltrează în cabinetele Policlinicii. Spații distruse și activități suspendate
În timp ce la ușile cabinetelor situate la etajul superior al Policlinicii din Roman zeci de pacienți stau să le vină rândul la consultații, în interiorul acestora condițiile sunt cel puțin improprii pentru buna desfășurare a actului medical. Încă de vinerea trecută, ploile care au căzut i-au dat bătăi de cap constructorului care renovează clădirea, în această perioadă fiind în derulare procesul de decopertare a obiectivului, pentru amenajarea unui nou acoperiș. Roman TV a publicat, deja, un material pe această temă, însă problemele nu au luat sfârșit. La punctul de donare a sângelui din subordinea Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț, activitatea a fost suspendată, deoarece apa curge prin instalația electrică din tavan, acolo unde sunt amplasate corpurile de iluminat. Donatorii de sânge, resursă atâtă de importantă pentru pacienții aflați în situații critice, sunt direcționați către Piatra Neamț și, cum este lesne de înțeles, mulți dintre ei renunță să mai doneze, chiar dacă pentru deplasarea în municipiul reședință de județ li se decontează transportul. Vineri, de exemplu, 23 de donatori au fost rugați să se îndrepte către CTS din Piatra Neamț, pentru a dona. Toți au renunțat la intenție, iar în zilele din această săptâmână, doar șase pacienți din zona Romanului au ajuns să doneze sânge la Piatra Neamț, în condițiile în care media de recoltare a punctului fix din Policlinica Roman este de circa 15 pacienți pe zi. Și în cabinetul de Pneumologie ploaia care s-a infiltrat de pe acoperiș a produs pagube serioase. Cabinetul are trei compartimente. Într-unul dintre acestea, joi – 12 septembrie – un pacient primea oxigen. Lângă el, în spațiul din mijloc, tavanul fals este parțial căzut, iar din cel rămas curge apă în lighean. În cea de-a treia încăpere este depozitată unitatea care înmagazinează toate datele pacienților, istoricul lor medical și alte documente importante. Dacă apa se va infiltra și acolo, s-ar putea pierde tot.
Și în alte cabinete, apa care curge din tavan este adunată în lighean. În această situație este și cabinetul de Psihiatrie, unde într-una din încăperi nu se poate lucra. Și la TBC ar fi fost înregistrate pagube, însă acolo nu am avut acces să filmăm.
Directorul CTS Neamț, doctor Victoria Marin solicită, printr-un comunicat transmis redacției noastre, găsirea unor soluții rapide care să remedieze această situație și să permită punctului de recoltare a sângelui situat în Policlinică să își redeschidă porțile pentru donatori. Aceasta specifică faptul că numărul de donatori și stocul de sânge au ajuns la un nivel critic, în urma sistării activității punctului de la Roman. Totodată, se solicită serviciile unui specialist care să expertizeze rețeaua electrică și care să își asume, în scris, că activitatea în acel spațiu poate fi reluată, în afara oricărui pericol. Reprezentanții primăriei transmit faptul că a început procesul de turnare a betonului și că, în curând, aceste probleme vor înceta.
Reamintim faptul că Policlinica se reabilitează, într-o primă etapă care se află acum în derulare, cu bani din bugetul local. Contractul a fost încheiat pe 20 aprilie 2023, cu SC. Ciocoiu Construct SRL și are o valoare de 1,8 milioane de lei.
Știri
Instruirea personalului medical și simulare de incendiu, la Spitalul Roman
Pe 10 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la Spitalul Municipal de Urgență Roman, cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, împreună cu Detașamentul de Pompieri din municipiul Roman, au desfășurat o activitate de instruire pe teme de prevenire și stingere a incendiilor (PSI), inclusiv un exercițiu de simulare a unui incendiu. O parte din personalul medical și nemedical disponibil din spital a participat activ la această acțiune.
Astfel de exerciții sunt esențiale pentru pregătirea întregului personal, dar și pentru siguranța pacienților și a aparținătorilor, contribuind la o reacție rapidă și eficientă în situații de urgență.
Știri
Peste 94.000 de pensii crescute, în Neamț. Pensiile din agricultură nu s-au supus recalculării
94.503 pensii au crescut, în Neamț, ca urmare a aplicării dispozițiilor art.144 al Legii 360/2023, din totalul de 114.552 pensii în plată, creșterea medie a celor care obțin o majorare la pensie în urma recalcularii fiind de 560 lei. 20.049 pensionari (17,5%) au rămas la aceeași valoare ca urmare a recalculării, iar în cazul a 395 de pensii, valoarea rezultată în urma recalculării este egală cu valoarea avută înainte de recalculare. În cazul pensiilor provenite din agricultură, care nu au intrat în recalcularea prevazută de art.144 al Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii, la nivelul lunii septembrie 2024 sunt 5.037 pensii, dintre care 4759 de pensii cu un cuantum lunar până în 1281 de lei, 277 pensii cu un cuantum lunar între 1281 lei și 2000 lei, o pensie cu un cuantum lunar ce depășește 2000 lei.
Din numărul total de pensionari, 25.211 pensionari – al căror cuantum lunar al pensiei se situează sub nivelul de 1281 lei – beneficiază de plata unei diferențe de la Bugetul de Stat, astfel că primesc indemnizația socială, în cuantum de 1281 lei lunar.
Știri
Viteza a favorizat impactul frontal între 2 TIR-uri, pe Roman-Vest
Miercuri, 11 septembrie 2024, pe varianta Roman-Vest s-a produs un accident rutier în care au fost implicate două TIR-uri, unul încărcat cu lemne, în care era doar conducătorul auto și celălalt încărcat cu apă îmbuteliată, în care se aflau două persoane). Potrivit polițiștilor, evenimentul s-a produs pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman, IPJ și SAJ Roman cu 2 ambulanțe. Cu ajutorul echipamentelor și procedeelor specifice, pompierii au acționat pentru descarcerarea victimelor, ulterior acestea fiind transportate la spital. Celălalt conducător auto s-a autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție. Acesta nu a necesitat îngrijiri medicale.
Pe timpul intervenției, traficul a fost blocat pe ambele sensuri de circulație.
Știri
Licitația privind reconstrucția podului de la Luțca, în desfășurare. Contractul, de milioane de euro
Anunțul de participare la licitația privind contractul de reconstrucție a podului de la Luțca a fost lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la data de 29 mai 2024, de către autoritatea contractantă, respectiv Județul Neamț/Consiliul Județean Neamț. Data limită de depunere a ofertelor privind lucrările de proiectare și execuție a fost 8 iulie, la ora 17. Potrivit platformei menționate, pentru Elaborarea proiectului Tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a documentației, asistență tehnică din partea proiectantului (inclusiv as build) și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții „Reabilitare pod pe DJ 207A, km 6+591, peste râul Siret, la Luțca, județul Neamț” au depus oferte două asocieri de firme, versiunea numărul 1, după cum urmează: Danlin XXL (lider) și Rutier Conex XXI SRL, subcontractate fiind firmele EVALCONS TECH SRL, COMPEXIM, SZASZ C M CAROL PERSOANA FIZICĂ AUTORIZATĂ; iar cea de-a doua asociere este formată din GEIGER TRANSILVANIA SRL (lider) și POD-PROIECT SRL, cu SC ZUBLIN ROMÂNIA SRL subcontractant. Procedura este în desfășurare, aflându-se la etapa de Evaluare Calificare și Tehnică, urmată de Evaluarea Financiară, Deliberare și, în final, atribuirea contractului. Oferta este valabilă până la data de 8 ianuarie 2025. Valoarea estimată contractului este de 29.195.984,12 lei fără TVA, deci de circa 6 milioane de euro fără TVA.
Pilonii vechiului pod au fost păstrați după relocarea rămășițelor prăbușite în râul Siret pe 9 iunie 2022. Pentru serviciile de consultanță, studiile de fezabilitate și analize, Consiliul Județean Neamț a contractat, pe 22 decembrie 2023, firma Rutier Conex SRL, contra sumei de 255.000 de lei fără TVA. Râmâne de văzut cine va fi desemnat câștigător pentru reconstrucția podului și când vor fi demarate lucrările la obiectivul mult așteptat de cetățenii din comunele arondate localității Luțca.
Știri
Poliția și Jandarmeria Neamț anunță măsuri pentru un climat sigur în proximitatea școlilor
Poliția Neamț anunță că peste 200 de polițiști au luat toate măsurile necesare în vederea asigurării unui climat de siguranță corespunzător, în zona unităților de învățământ, care și-au deschis porțile pentru începerea unui nou an școlar. În judeţul Neamț, în anul şcolar 2024-2025, funcţionează un număr de 323 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 304 sunt publice și 19 private, 106 unități de învățământ fiind în mediul urban și 217 în mediul rural. Au fost organizate acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar, ocazie în care s-a constatat faptul că 292 unități de învățământ dețin analiza de risc la securitate fizică întocmită de către un evaluator de risc autorizat; 241 unități de învățământ au implementat măsurile de securitate stabilite în analiza de risc la securitate fizică ( 69 în mediul urban și 172 în mediul rural); 66 unități de învățământ nu au implementat cerințele minimale de securitate prevăzute de legislația în vigoare (10 în mediul urban și 56 în mediul rural).
Au fost identificate 4 autovehicule care nu dețineau documentele specifice pentru tipul de transport efectuat (copia conformă a certificatului de transport) și un autovehicul care nu deținea Inspectia tehnică periodica valabilă. Tot cu aceasta ocazie au fost instruiți și 102 conducători auto.
Știri
Muzee încă neacreditate, în județul Neamț
Demersurile privind acreditarea muzeelor și colecțiilor publice din județul Neamț au fost inițiate de DJC Neamț din anul 2016. La acel moment, singurul muzeu acreditat din județ era Complexul Muzeal Județean Neamț, restul funcționând fără a îndeplini această condiție. În mare parte, este vorba de muzee și colecții aflate în proprietatea autorităților publice locale, însă există o serie de astfel de unități care se află în proprietate privată. În intervalul 2022-prima jumătate 2024, specialistul din Compartimentul patrimoniul cultural național mobil și imaterial a efectuat 47 vizite în teren la muzee și colecții publice pentru a verifica starea de conservare a bunurilor culturale aflate în evidențele acestor entități.
În anul 2024, în urma solicitării exprese transmisă de Instituția Prefectului – Județul Neamț, a fost efectuată o verificare detaliată a condițiilor de depozitare și a stării de conservare a bunurilor din colecția Muzeului Iulia Hălăucescu din com. Tarcău, mutate în depoziteleCMN Neamț pe perioada în care clădirea muzeului este în curs de reabilitare.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția