Urmărește-ne și pe:

Știri

Vor fi desființate spații verzi sau tăiați copaci pentru amenajarea inelului ciclabil?

Adăugat

pe

Continuă lucrările de amenajare a pistelor pentru biciclete, proiect în valoare de 3.8 milioane de lei, în municipiul Roman. Proiectul este executat de asocierea dintre SC Empyrus Misoni SRL (lider) și SC Antrepriza de construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, iar durata de execuție este de 12 luni.

Traseul inelului ciclabil va începe pe strada Mihai Viteazul, continuând pe Bulevardul Roman Mușat până la strada Aviatorilor, apoi pe strada Roman-Vodă, Bulevardul Republicii și strada Primăverii, până la întâlnirea cu strada Mihai Viteazul – sens giratoriu spre Luțca.

Vezi articolul

Știri

Personalul din secțiile de votare, chemat la plată. Ce indemnizații vor fi încasate

Adăugat

pe

Roman TV

Plata indemnizației pentru personalul din secțiile de votare la alegerile din 9 iunie 2024, se va efectua în perioada 26 – 28. iunie 2024, la intrarea în Primăria Roman spre Taxe și Impozite Locale, la etajul 1. Între 240 și 330 de lei pe zi vor încasa membrii secțiilor de vot. Președinții de secții vor încasa cele mai mari sume, fiind și cei responsabili de numărarea voturilor. Toți membrii secției de votare primesc o indemnizație de protocol de 35 de lei pe zi. În plus, ăersonalul Ministerului Afacerilor Interne inclus în planurile de măsuri privind activitățile specifice din competență în vederea organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor din data de 9 iunie 2024, aprobate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și al Poliției Române, beneficiază de o indemnizație pe zi de activitate de 250 de lei. Personalul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, inclusiv personalul unităților subordonate acesteia, care asigură centralizarea, manipularea, transportul, livrarea, distribuirea, restituirea și/sau predarea hârtiei necesare tipăririi buletinelor de vot, respectiv preluarea hârtiei rămase neutilizată, au dreptul la o indemnizație de 170 de lei pe zi de activitate.

OUG nr. 21 din 8 martie 2024 reglementează valoarea indemnizațiilor primite de personalul din secțiile de vot. Astfel, articolul 23 al ordonanței prevede 330 de lei pe zi de activitate pentru președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, locțiitorii acestora și operatorii de calculator; 240 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară; 300 de lei pe zi de activitate pentru președinții birourilor electorale de circumscripție județeană, ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București și pentru președintele Biroului electoral de circumscripție a municipiului București, pentru locțiitorii acestora, precum și pentru ceilalți membri ai acestor birouri electorale; 300 de lei pe zi de activitate pentru președinții birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, precum și pentru locțiitorii acestora; 170 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală; 170 de lei pe zi de activitate pentru informaticieni; 170 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripție, precum și pentru statisticienii acestora, acolo unde este cazul; 350 de lei pe zi de activitate pentru președintele Biroului Electoral Central, locțiitorul acestuia și ceilalți membri ai Biroului Electoral Central; 250 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central, precum și pentru statisticienii acestuia; 330 de lei pe zi de activitate pentru președintele biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, pentru locțiitorul acestuia, precum și pentru ceilalți membri ai acestui birou electoral; 250 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, precum și pentru statisticienii acestuia; 730 de lei pe zi de activitate pentru președinții și locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate; 660 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care îndeplinesc și atribuțiile operatorilor de calculator; 600 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

Vezi articolul

Știri

Examenele, o povară emoțională grea pentru unii tineri. Vezi cum poți să-ți ajuți copilul

Adăugat

pe

Roman TV

Perioada examenelor poate fi extenuantă pentru unii copii și tineri, iar pentru alții se dovedește a fi chiar iritantă, mult prea apăsătoare. Prea mult stres poate crea dificultăţi de adaptare, gânduri anxioase, furie, iritabilitate, nervozitate, sentimente de singurătate şi astfel poate apărea eşecul, este constatarea Organizației Salvați Copiii România. Specialiștii spun că cea mai bună abordare este de la egal la egal, în așa fel încât copilul să înțeleagă că și altcineva a mai trecut prin valul de sentimente prin care și el trece.

Specialiștii mai spun că este bine, ca părinte, să eviți să menționezi nota pe care dorești să o ia, să fii prezent fizic lângă copil în zilele premergătoare examenelor și în acele zile, să nu ignori indiciile emoționale și comportamentale sperând că vor trece de la sine, să nu creezi presiune prin încurajări deghizate și excesive de genul: „sunt convins că o să te descurci”, „tu eşti un băiat deştept, sigur o să faci faţă”, „țoţi copiii inteligenți reuşesc, o să reuşeşti şi tu”,„eşti cel mai bun! “. O tulburare anxioasă netratată crește riscul în viitor pentru diferite probleme de sănătate mintală.

Vezi articolul

Știri

Aproape 20.000 de euro, lucrările de racordare electrică la baza sportivă de pe Islazului

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 26 iunie 2024, municipalitatea a contractat, prin achiziție directă, lucrări de racordare electrică a Bazei Sportive de tip 1 situate pe strada Islazului din Roman, acolo unde se desfășoară un proiect finanțat cu 7 milioane de lei fără TVA, prin Compania Națională de Investiții. Contractul de racord electric are valoarea de 80.000 de lei fără TVA, deci de 19.400 de euro inclusiv TVA, fiind încheiat cu SC. Build Instal SRL.

Baza sportivă va fi prevăzută cu o tribună de 500 de locuri și vestiare, alei, parcări, spații verzi, urmând a fi asigurat suport pentru antrenament și desfășurarea de competiții sportive.

Vezi articolul

Știri

Traseul anevoios al obținerii vechimii în muncă

Adăugat

pe

Obținerea adeverințelor de vechime în muncă, precum și alte documente care atestă numărul de ore suplimentare, al turelor de noapte prestate, al premiilor, sporurilor, sau al celui de al 13-lea salariu încasate de beneficiar, poate fi cel puțin chinuitoare în unele cazuri, cum ar fi cele în care arhivele societăților la care beneficiarul a lucrat au ajuns în gestiunea unor firme private autorizate în prestarea de servicii arhivistice, situate în diferite localități din țară. Este și cazul unor pensionari care, dacă vor să beneficieze de recalcularea pensiei, trebuie să se adreseze acestor societăți private pentru eliberarea acestor acte doveditoare, asta în cazul în care cunosc numele societăților. Mai apoi, este posibil să fie necesară deplasarea în altă localitate, la sediile acestor firme. Și, de parcă nu ar fi fost suficient, deseori trebuie să scoată sute de lei din buzunar pentru a le obține. Birocrația descrisă este cu atât mai fustrantă cu cât fonduri substanțiale intră în bugetul Ministerului Digitalizării, anual.

În fața acestor provocări, mulți dintre pensionari renunță să își mai ceară drepturile, alții nici nu știu unde, iar alții nu au bani și stare de sănătate bună pentru a-și bate capul cu aceste hățișuri. Parte dintre ei ajung chiar să treacă în lumea celor drepți, până să se vadă cu drepturile bănești calculate la zi.  A fost și cazul multora dintre foștii angajați la turnătoria Fontax S.A. din Roman, ale cărei bune părți din arhive ar fi fost dispărută – la un moment dat – în neant, conform unor declarații oferite redacției noastre, în urmă cu mai mulți ani, de către un fost salariat al societății. Acum, arhivele acestei firme, precum și cele ale Polirom sau Întreprinderea de Gospodărire Comunală și Locativă (IGCL) ar fi în gestiunea unor firme din Suceava, iar cele ale fostelor Petrotub sau Umaro se găsesc încă la Roman.

În fața acestor aspecte, Arhivele Naționale/Serviciul Județean Neamț ridică neputincios din umeri. Instituția este singura care reglementează Fondul Arhivistic al României, statele de plată și alte documente care atestă contribuția la sistemul public de pensii neintrând în categoria documentelor care alcătuiesc acest fond. Aceste acte trebuie să fie păstrate de către creatorii și deținătorii de documente. În cazul în care aceștia au dat faliment, documentele ajung – în baza legilor în vigoare – la operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice. Totuși, Arhivele Naționale/ Serviciul Județean Neamț pune la dispoziția persoanelor interesate, pe site-ul instituției, o baza de date utilă, mereu actualizată, a listei fondurilor aflate în gestiunea operatorilor economici autorizați. Datele obținute în urma interogării pe site sunt referitoare la denumirile anterioare ale societății lichidate, numele operatorului economic, sediul acestuia și anii în care a preluat documente precum cele referitoare la stagiile de cotizare sau asigurările sociale. Chiar și așa, situația mai sus menționată a fost târziu legiferată, când parte din aceste documente se pierduse deja.

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetățenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. Un comunicat emis în data de 18 iunie 2024 arată că „Autoritatea de concurență are indicii că o serie de firme active pe această piață și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile (tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). O parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.”

Totodată, același comunicat arată că „în situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.”

La nivelul municipiului Roman s-a înființat Asociația „Pensionarii Mușatinii” Neamț, formată din 25 de membri, cu scopul de a ajuta cetățenii să își cunoască drepturile, să ceară informații despre condițiile de pensionare, dar și despre salarizare, în cazul persoanelor care încă lucrează. Fostul lider al Sindicatului Liber Petrotub din Roman, Gheorghe Ciobanu, are experiență în domeniul legislației muncii, așa că a considerat că poate ajuta cetățenii în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă. După încercări eșuate de înregistrare a asociației, pe 28 mai 2024, aceasta a primit decizie favorabilă, fiind înregistrată cu succes la grefa Judecătoriei Roman. Persoanele care vor să se adreseze acestei asociații, o pot face la sediul acesteia, situat la etajul 1 al Casei de Cultură din Roman.

Vezi articolul

Știri

Află ce grădiniță asigură permanența în luna iulie, în Roman

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 1-31 iulie 2024, vor asigura permanența următoarele grădinițe cu program prelungit din județul Neamț: Grădinița ”Veronica Filip”, structură a Școlii Gimnaziale ”Elena Cuza” din Piatra Neamț, Grădinița din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Creangă” din Târgu Neamț, iar la Roman va funcționa, în aceași perioadă, Grădinița ”Muguri de lumină”, structură a Școlii Gimnaziale ”Sergiu Celibidache”. Preșcolarii nu vor fi găzduiți în clădirea grădiniței, situată în spatele Stării Civile din Roman, ci la Școala Gimnazială „Roman Mușat”, la parterul unității. Clădirea grădiniței intră în renovare energetică, în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, în valoare de 4.7 milioane de lei.

Vezi articolul

Știri

44 de absenți la prima probă a Evaluării Naționale, în Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

Marți, 25 iunie 2024 au început probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a care au finalizat cursurile gimnaziale în anul școlar 2023-2024. În județul Neamț s-au înscris, în total, 3972 de candidați, 44 absentând de la susținerea probei de Limba și Literatura Română, iar alte cazuri fiind unele speciale. Elevii nemțeni susțin probele în 112 centre de examen, fiind 776 de profesori asistenți și 246 de profesori evaluatori. Următoarea probă (matematică) va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba și literatura maternă este programată vineri, 28 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro.

Vezi articolul

Știri

"Revoluție" în primărie: noi posturi de conducere, reorganizări până la noul CL Roman

Adăugat

pe

Roman TV

În ședința ordinară a Consiliului Local Roman desfășurată săptămâna trecută au fost supuse la vot, printre altele, mai multe proiecte de hotărâre introduse suplimentar pe ordinea de zi, care vizează schimbări organizatorice la nivelul unor direcții din Primăria Municipiului Roman, desființarea uneia cu personalitate juridică și trecerea sa în subordinea aparatului de specialitate al primarului, trecerea altora în subordinea Consiliului Local și lista poate continua. Schimbare a survenit și privind dreptul de administrare al Direcției Municipal Locato Roman asupra Serviciului public pentru Administrarea Fondului Locativ din Municipiul Roman, fiind reorganizat în cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Roman. Reorganizări au fost și în cazul organigramei. Acestea au stârnit controverse în rândul consilierilor USR, unul dintre nemulțumiți fiind viceprimarul Radu Samson, care a precizat în mediul online că noile posturi de conducere ar putea genera costuri suplimentare din bugetul local, de până la 200.000 de euro/an, reprezentând salariile aferente acestor funcții. Cu toate acestea, unul dintre consilierii locali vizați de această întrebare a votat proiectul de hotărâre privind reîncadrarea rudei sale în noul post, în cadrul primăriei. Contactat telefonic, consilierul local George Bălan a menționat că nu dorește să comenteze situația, cel puțin nu în acest moment, ci atunci când va avea un feedback din partea instituțiilor la care viceprimarul Radu Samson a transmis adrese în ceea ce îl privește, respectiv la Instituția Prefectului Județului Neamț și la Agenția Națională de Integritate.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri10 ore în urmă

Personalul din secțiile de votare, chemat la plată. Ce indemnizații vor fi încasate

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPlata indemnizației pentru personalul din secțiile de votare la alegerile din...

Știri10 ore în urmă

Examenele, o povară emoțională grea pentru unii tineri. Vezi cum poți să-ți ajuți copilul

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPerioada examenelor poate fi extenuantă pentru unii copii și tineri, iar...

Știri10 ore în urmă

Aproape 20.000 de euro, lucrările de racordare electrică la baza sportivă de pe Islazului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 26 iunie 2024, municipalitatea a contractat, prin achiziție directă, lucrări...

Știri11 ore în urmă

Traseul anevoios al obținerii vechimii în muncă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSObținerea adeverințelor de vechime în muncă, precum și alte documente care...

Știrio zi în urmă

Află ce grădiniță asigură permanența în luna iulie, în Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 1-31 iulie 2024, vor asigura permanența următoarele grădinițe cu...

Știrio zi în urmă

44 de absenți la prima probă a Evaluării Naționale, în Neamț

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMarți, 25 iunie 2024 au început probele scrise din cadrul Evaluării...

Știrio zi în urmă

"Revoluție" în primărie: noi posturi de conducere, reorganizări până la noul CL Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn ședința ordinară a Consiliului Local Roman desfășurată săptămâna trecută au...

Emisiuni

Panoramao zi în urmă

📺 Panorama / Alegerile din 2024 secătuiesc bugetul / 25 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 25 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Secrete de familie5 zile în urmă

Secrete de familie / Între Înviere și Înălțare – considerații istorice și teologice (II) / 21 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 21 iunie a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV6 zile în urmă

Radar TV / De ce a fost exclus Radu Samson din USR? / 20 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 iunie, a emisiunii Radar TV invitat Radu...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Cum arată harta județului Neamț după alegerile locale /18 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Secrete de familie2 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Între Înviere și Înălțare – considerații istorice și teologice / 14 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 14 iunie a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / AUR va înclina balanța în multe consilii locale / 13 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSinvitat: Sorin Cazan, consilier județean moderator: Daniel Muraru

Cazuri și necazuri2 săptămâni în urmă

Cazuri și necazuri / Acțiunile voluntarilor îngerilor continuă, pentru comunitate

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPrima parte a emisiunii Cazuri și necazuri din data de 11...

Populare