Știri
Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele sociale a scăzut la 5 – 10 ani

Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, iar cea mai mare parte a acestui timp este alocată rețelelor sociale, unde simt presiune, suprastimulare și, uneori, respingere. Într-o anchetă Salvati Copiii din 2023, adolescenții semnalau că social media îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată. Copiii nu sunt pregătiți emoțional pentru această hiper-stimulare, pentru violența din mediul online, pentru viețile „perfecte” ale altora și ajung să se simtă inadecvați, invizibili sau marginalizați, avertizează experții organizației Salvați Copiii România.
Miniseria „Adolescence” de pe Netflix aduce în prim-plan o realitate pe care o știam cu toții, în care utilizarea problematică a rețelelor de socializare de către copii reprezintă un factor de risc în sănătatea mintală a adolescenților. Astfel, pot să apară manifestări precum lipsa concentrării, tulburările de somn, izolarea socială, scăderea stimei de sine, care devin, uneori prea târziu, motivele pentru care părinții apelează la specialiști în sănătatea mintală. Statisticile Salvați Copiii atenționează că un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional,procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.
Pe rețelele sociale, copiii pot ajunge în comunități toxice, în diverse grupuri extremiste sau pe paginile influencerilor iresponsabili, unde părinții nu sunt, iar copiii sunt transformați în pradă ușoară și au iluzia apartenenței la grup. Limbajul digital, străin părinților, devine un limbaj al suferinței copiilor: de exemplu, emoji-uri precum broasca, dinamita sau inima neagră sunt doar aparent inofesive, promovând și cultivând forme de radicalizare, misoginie sau idei suicidare.
Mulți părinți se întreabă ce s-a întâmplat cu copiii lor, uneori prea târziu, „De ce sunt triști, furioși, retrași?”
„Recunosc, nu mă pricep la aplicațiile astea. Nu știu exact ce face fiica-mea acolo, cu cine vorbește, ce face. Văd că iese câteodată din cameră nervoasă, dar nu zice nimic, nu știu cum s-o ajut.” Anca, părinte, 42 de ani
Datele recente despre conduita digitală a copiilor
- În 2025, intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, în condițiile în care, în 2019, aceasta era de 9 ani, iar în studiul din 2021, vârsta medie la care copiii utilizau rețelele sociale era de 8,2 ani.
- Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere comparativ cu 2021 și 2024, arată cel mai recent studiu realizat în rândul copiilor, din 2025.
- 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, majoritatea acestui timp fiind dedicat rețelelor sociale.
- Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020 – 2021, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.
- În 2023, adolescenții semnalează deja că rețelele sociale îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată.
- Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%).
- Riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, în 2023, “Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”.
- Un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%).
- În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online și subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital.
- 32% dintre părinți afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
Copiii sunt vizibili pe social media și rămân nevăzuți acolo unde contează cu adevărat
În spatele comportamentelor copiilor și adolescenților, uneori retrase, alteori iritabile, există o realitate greu de înțeles de către părinți, este o lume digitală care îți cere să fii prezent, activ, fericit, popular, perfect! Nu ai voie să greșești, să te oprești din postări sau reacții, pentru că vei fi sancționat prin excludere sau tăcere. Pe rețelele de socializare, unde tinerii sunt prezenți mai mult de 6 ore pe zi, ei sunt constant expuși unei presiuni tăcute, de a se compara cu ceilalți sau cu standarde nerealiste de frumusețe, de a primi validare prin numărul de like-uri, de a-și ascunde defectele cu ajutorul filtrelor.
„Chiar și atunci când eram singur în cameră, mă simțeam de parcă toți se uitau la mine și râdeau, îmi intrase în piele… nu mai eram eu, doar ceva urât, ce ziceau ei despre mine. Nu știe nimeni cât doare.. .” Mirela, 17 ani
Folosirea la o vârstă nepermisă a rețelelor de socializare fragilizeazăstructura psihică a copiilor. Mai mult decât atât, validarea oferită de social media este superficială, volatilă, pentru că este formată în interacțiuni online condiționate, în care copilul este „văzut” doar atunci când oferă ceva care place, este „valoros” doar atunci când este admirat, nefiind perceput așa cum este el în realitatea fizică cu vulnerabilități, emoții, curiozități și întrebări.
„Oare mă place cineva? Nu merit să fiu aici!”. Nadia, 12 ani
Astfel, în lipsa unei relații de atașament care oferă reglare emoțională, se poate crea o imaginea de sine fragilă, instabilă, falsă și apare sentimentul de anxietate, iar copilul nu mai știe cine este în absența reacțiilor din online. Este cunoscut faptul că pentru adolescenți, rețelele de socializare devin un spațiu de reglare emoțională, dar ei nu au învățat încă cine sunt, cum să-și gestioneze corect frustrarea, fricile, rușinea, tristețea sau cum să tolereze respingerea sau incertitudinea.
Atunci când nu există o alfabetizare emoțională timpurie din partea părinților sau cadrelor didactice, când emoțiile nu sunt identificate, numite, oglindite și înțelese, adolescentul poate intra într-o stare de derivă emoțională, într-o criză de identitate și va lăsa platformele să îi spună cine ar trebui să fie. În studiul Salvați Copiii din 2023, adolescenții semnalau că social media îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată.
Copiii au nevoie de părinți disponibili fizic și afectiv
Copiii de azi cresc într-o lume în care timpul de calitate cu părinții este redus, imaginea de sine este construită pe baza aprecierii publice, nu pe un nucleu intern stabil, mass-media și influencerii definesc normele de succes și frumusețe. Fără un adult prezent, cald, coerent și implicat, social media devine mamă, tată, oglindă, referință și judecător.
Ce recomandă părinților psihologii Salvați Copiii:
- Să construiască relații de atașament sigure, unde copilul să se simtă văzut, auzit, acceptat.
- Să fie modele de reglare emoțională, pentru că copiii învață mai mult din cine suntem decât din ce le spunem.
- Să fie curioși, să adreseze întrebări simple, nu acuzatoare: „Ce mai e nou în social media?”, „Ce înseamnă acest emoji?”, „Cum te simți când vezi astfel de postări?”
- Să se uite, cu blândețe, la propria copilărie, pentru că felul în care au fost tratați și iubițiinfluențează felul în care își tratează și iubesc propriii copii.
CONTEXT ȘI INTERVENȚIA SALVAȚI COPIII
În cadrul liniei de consilieredisponibilă pe https://oradenet.ro/linia-de-consiliere/, care se adresează înprincipal copiilor și adolescenților care sunt afectați de probleme în mediul digital, au fost primite peste 13.500de solicitări, subiectele cel mai des întâlnite fiind nevoia de educație media, identitate online, cyberbullying-ul și abilitățile tehnice.
Comunicat Salvati Copiii Romania
Știri
Podul nou de la Luțca, deschis circulației. Când și cât prejudiciu se va recupera de pe cel prăbușit?

Începând de miercuri, 11 iunie 2025, podul recent construit de la Luțca a fost deschis circulației publice. Obiectivul, cu o valoare de 34 de milioane de lei inclusiv TVA, construit de firma constructoare lider al proiectului – Danlin XXL – a fost executat în circa șase luni de la demararea lucrărilor de construcție. Vechiul pod s-a prăbușit în apele Siretului pe 9 iunie 2022, după care au urmat apoi proceduri birocratice de relocare a rămășițelor sale din râu, contractarea firmelor care să facă acest lucru, pe bani deloc puțini, organizarea licitației și câștigarea proiectului noului pod, iarăși proceduri de durată. În total, trei ani locuitorii zonei au fost văduviți de acest obiectiv important, fiind nevoiți să tranziteze pe ruta ocolitoare din Gâdinți, pentru a ajunge la Roman și viceversa. Noul pod a fost fotografiat, filmat și chiar privit cu uimire de mulți dintre participanții la trafic, în ziua deschiderii. Aflăm că banii publici de recuperat în urma prăbușirii vechiului pod sunt pe cale să vină la Consiliul Județean Neamț, în urma câștigării unor litigii în instanță. Reamintim că la vreme respectivă, podul a fost modernizat în cadrul unui proiect integrat care cuprindea și alte reabilitări de drumuri și poduri, cu o valoare uriașă, de circa 240 de milioane de lei și cu multe firme implicate în derularea acestor proiecte, pe lângă Darcons – cea care a executat podul. Garanția, de 10 % din acea sumă colosală, ar fi fost câștigată în instanță de către CJ Neamț.
Președintele Consiliului Județean Neamț a fost întrebat iar, de această dată de redactorul Roman TV, care sunt – cu exactitate – sumele pe care instituția pe care o conduce trebuie să le recupereze cu titlu de prejudiciu, după prăbușirea vechiului pod.
Așadar, 24 de milioane constând în garanția de 10 % a contractului integrat, în cadrul căruia era inclusă și reabilitarea vechiului pod, plus 9 milioane de lei din suma investită la modernizarea podului la vremea respectivă, rezultă 33 de milioane de lei, aproape cât a costat construirea noului pod peste care se circulă de două zile. Depinde și când vor fi recuperate, în integralitate, aceste sume avansate de către președintele Consiliului Județean Neamț.
Știri
S-a deschis sezonul estival, în ștrand. Intrarea liberă vineri, 13 iunie

Vineri, 13 iunie 2025 s-a deschis, oficial, sezonul estival în ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova”.
Umbrele și șezlonguri se achizițonează anual, pentru acest sezon estival fiind cumpărate, de la SC. Dwyn Electronics, 250 de umbrele și 364 de șezlonguri, în valoare totală de 224.282 lei cu TVA. Totodată, a fost achiziționat, de la SC. Chemoform Romania SRL, pachet de produse pe bază de clor, în valoare de 198.968 de lei, inclusiv TVA.
Știri
Ray' s Dance pune în mișcare flashmob-ul „România dansează”, la Piatra Neamț

Piatra Neamț dansează în ritmul unui flashmob național. Proiectul „România Dansează”, organizat de Federația Română de Dans Sportiv ajunge în Grădina Publică „Nicu Albu”. Pe 14 iunie, de la ora 11:00, Grădina Publică „Nicu Albu” din Piatra Neamț devine scenă pentru un moment de neuitat: Clubul de Dans Sportiv Ray’s Dance invită publicul larg să participe la „România Dansează”, cel mai amplu flashmob național dedicat mișcării, artei și bucuriei colective. Evenimentul este organizat simultan în peste 30 de orașe din România și reunește peste 4.000 de dansatori din întreaga țară. La Piatra Neamț, Ray’s Dance va reprezenta cu mândrie orașul, cu peste 150 de participanți – copii, părinți și antrenori – care vor dansa împreună pentru mișcare, pentru comunitate, pentru plăcerea de a fi prezenți. Dansul nu are vârstă, ci doar inimă, transmit organizatorii. Publicul este invitat nu doar să privească, ci să se alăture dansului, să simtă energia evenimentului și să transforme, alături de noi, grădina publică într-un spațiu viu, plin de ritm, zâmbete și libertate de exprimare. „România Dansează” nu este doar o coregrafie sincron – este un eveniment pentru sport, artă și comunitate. Este despre curaj, eleganță și spirit de echipăSunteți așteptați sâmbătă, la Grădina Publică „Nicu Albu” – să dansați împreună cu membrii Clubului Ray’s Dance!
Știri
Eric Bejan și Ianis Vieriu, s-au întors de la Campionatul European Școlar de Șah

La Mamaia s-a desfășurat Campionatul European Școlar de Șah, competiție care a reunit tineri șahiști din 13 țări europene. Printre participanți au fost și romașcanii Eric Bejan în vârstă de 6 ani și Ianis Vieriu în vârstă de 9 ani de la Club Sportiv Municipal Roman, susținuți de compania ZF Lifetec și însoțiți de antrenorul Mihai-Ionuț Gânju. Tinerii șahiști din Roman au luptat pentru a obține rezultate bune și pentru a căpăta experiență în cadrul uneia dintre cele mai importante competiții europene dedicate juniorilor.
Participarea la un asemenea nivel reflectă nu doar talentul celor doi șahiști, ci și rolul esențial al sprijinului primit în formarea performanței sportive din partea ZF Lifetec.
Știri
A XIII-a ediție a „Festivalului Luminii”, organizat de Cercetașii României – AMD Pildești

Sâmbătă, 5 iulie 2025, Satul Pildești din comuna Cordun va găzdui cea de-a XIII-a ediție a „Festivalului luminii”, organizat de Cercetașii României – AMD Pildești. Vizitatorii vor fi putea participa la diferite ateliere, vor gusta preparate delicioase și vor participa la momentul reprezentativ al serii – cel al aprinderii gulguțelor – apoi la momente artistice pregătite de invitații la eveniment. Tema de anul acesta este Looney Tunes.
Festivalul Luminii reprezintă un eveniment desfășurat la nivel național de mai multe centre locale și propune redescoperirea bucuriei din lucrurile mici, fapt care este omis în lumea de astăzi, mult prea grăbită și indiferentă.
Știri
Controale ale Oficiului European de Luptă Antifraudă, acum trei luni, la DGASPC și nici o rezoluție

În luna martie a acestui an, deci în urmă cu circa trei luni, Roman TV scria despre faptul că la DGASPC Neamț a descins Departamentul pentru Lupta Antifraudă, instituția de contact a Oficiului European de Luptă Antifraudă din cadrul Comisiei Europene și Serviciul de Coordonare Antifraudă în România. Controalele au vizat suspiciuni de fraudare privind angajările la Compexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Dragomirești. În plus, zeci de angajați ar fi fost remunerați, în stadiul în care centrul nici măcar nu era finalizat, conform publicației atacul.ro. Aceeași publicație nota faptul că, în 2023, zeci de angajați mergeau la serviciu și își încasau salariile, deși nici un bolnav nu fusese transferat de la centrul din Războieni la pavilionul de la Vad-Dragomirești și nici din altă parte. Oficial, panglica centrului a fost tăiată în noiembrie 2024. La baza acestor controale care vizează Complexul din Dragomirești ar sta procedura de desfășurare a concursurilor de angajare a personalului care să presteze muncă în acest centru. Nu am primit, însă, răspunsuri clare privind pașii acestei anchete, directorul DGASPC menționând că se așteaptă rezoluția organelor competente în acest caz.
Complexul din Dragomirești a fost construit în cadrul proiectului „BARRIER-FREE”, cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Capital Uman 2014-2020, care presupune reducerea numărul persoanelor adulte cu dizabilități din sistemul instituționalizat prin asigurarea serviciilor sociale la nivelul comunității. Investiția de la Dragomirești este de 14 milioane de lei, iar lucrările au fost efectuate de Stef Edil CDP SRL.
Știri
Controlul la rulota cu Kurtos ar fi fost parte dintr-o acțiune, dar… a fost controlată doar acea rulotă

Apar noi informații privind încătușarea unei tinere care frământa aluat, la un bâlci desfășurat pe raza orașului Târgu Neamț, în ziua Înălțării Domnului. Controlul efectuat la rulota patronului care gestionează o afacere cu cozonaci secuiești ar fi survenit în cadrul unei acțiuni, iar polițiștii pot solicita Z-ul de la casa de marcaj, potrivit IPJ Neamț. Fata care frământa aluat ar fi fost încătușată, deoarece ar fi refuzat să se legitimeze, totodată Poliția Neamț transmițându-ne că aceasta nu ar fi fost angajată cu contract de muncă. Aflăm, la întrebarea redactorului Roman TV, că această acțiune a constat într-un singur control, la rulota cu pricina, după scandal nemaifiind continuate verificările și la alți agenți economici, conform Politiei Neamț.
Poliția Neamț ne-a mai transmis că acțiunea a vizat menținerea ordinii și liniștii publice și prevenirea faptelor anisociale. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, 3 la Legea nr. 61 din 1991 – pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 2 la OG 28 din 1999 – privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Primul agent economic verificat a fost cel în litigiu. Având în vedere desfășurarea evenimentelor, nu au fost continuate verificările la alți agenți economici. Acțiunea, deci, pare-se că a vizat un singur comerciant din bâlci. Totodată, reprezentanții IPJ au mai menționat că polițiștii aveau body-cam-uri în momentul controlului. Depinde dacă acestea au fost pornite când se presupune că polițistul a pretins cozonacul gratis sau nu. Patronul rulotei de Kurtos s-a ales cu cinci sancțiuni și cu sesizare la ITM. Despre modul cum au acționat polițiștii, dar și dacă aceștia ar fi pretins cozonaci gratis, nu aflăm să fi fost aplicată – deocamdată – vreo sancțiune. Cercetările interne sunt în lucru.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția