Reportaje
Milioane de euro pe studierea zonelor de protecție strictă a naturii și revolta nemțenilor privați de dezvoltare
Infrastructura înseamnă dezvoltare, dezvoltare înseamnă atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă, generând o economie puternică a unei zone, ceea ce atrage populația activă care să susțină această economie, iar tot procesul să devină un ciclu firesc al unui trai decent, într-o Românie a anului 2025. Tineretul să fie atras să traiască în comunitatea din care provine, nu să fugă pentru că aceasta nu are ce să îi ofere. Situația se impune cu atât mai mult cu cât regiunea Moldovei a fost privată de infrastructură mare în deceniile de după Revoluție, blocând atragerea de investitori și o potențială dezvoltare pe termen lung. Timid, o dată cu demararea construcției A7, urmată de A8, moldovenii trag speranțe că regiunea în care trăiesc va reuși să prindă din urmă regiunea vestică a țării și chiar nivelul de trai din alte țări europene. Departe de a se realiza, însă începutul acestor investiții crează o premisă serioasă în acest sens. Nu doar autostrăzile ajută la dezvoltarea unei zone, ci și investițiile locale în infrastructură mică, un rol foarte important în acest caz constând în interesul edililor de a atrage dezvoltatori, oferindu-le condiții precum utilități și politici corecte, bineînțeles aici fiind vorba despre o cu totul altă poveste. În plin optimism legat de aspectele descrise, în județul Neamț au ajuns, recent, reprezentanții unor firme contractate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să efectueze studii pentru identificarea zonelor potențiale de non intervenție/protecție strictă în habitate naturale terestre și marine în vederea punerii în aplicare a strategiei europene privind biodiversitatea pentru perioada 2021-2030. Pe scurt, aceștia au ajuns în Neamț pentru dezbateri publice în care să anunțe că în viitor, 65 de UAT-uri din județul nostru vor stagna în dezvoltare, deoarece nu ai voie să implementezi proiecte de infrastructură în aria de non intervenție sau chiar în aproierea unor astfel de zone. Vorbim despre extinderea suprafeței protejate cu peste 43.000 de hectare, în special în UAT-urile Bicaz, Ceahlău, Dămuc, Gârcina, Poiana Teiului, Pângărați, Piatra Neamț, Pipirig, Tarcău și Tazlău.
Studii care nu sunt deloc ieftine, executate de consorțiul de firme Pro Biodiversitas, Omnia Development, M&S EcoProiect SRL, lider al asocierii fiind prima firmă menționată. Elaborarea studiului pentru „identificarea zonelor potențiale de non intervenție (protecție strictă) în habitate naturale terestre și marine în vederea punerii în aplicare a strategiei europene privind biodiversitatea pentru perioada 2021-2030” a fost contractat în august 2023 de către Ministerul Mediului prin licitație deschisă accelerată, valoarea achiziției fiind de 19.741.200 de lei fără TVA, deci de circa 3.9 milioane de euro fără TVA, contravaloarea a aproximativ 4.8 milioane de euro cu TVA inclusă.
Întrebat ce anume prestează firmele contractate în beneficiul naturii de acești bani, reprezentantul societății Omnia Development prezent la dezbatere nu a știut să îi ofere reporterului Roman TV aceste detalii. Acesta, de fapt, nu a răspuns la mare parte a întrebărilor adresate de primari, silvicultori și localnici ale UAT-urilor vizate în cadru dezbaterii, precizând că el este doar delegat să informeze despre aceste studii și că pentru alte întrebări există un e-mail disponibil.
100 de specialiști implicați în procesarea acestor studii, deși Pro Biodiversitas avea, conform cifrei de afaceri, șase angajați în 2023, Omnia Development avea doar cinci, iar Ecoproiect figurează cu zero angajați în anul precizat. Rămâne posibilitatea ca aceste firme să fi lucrat cu subcontractanți. Nemulțumiți, cetățenii din sală au reproșat că înainte ca aceste studii impuse de strategia europeană să fie contractate, ei nu au fost consultați, iar aceste propuneri nu au ajuns pe masa primarilor uat-urilor vizate sau a celor care administrează în prezent păduri și alte fonduri cinegetice.
Niciun reprezentant al Ministerului Mediului, deci al entității care a contractat acest studiu, nu a fost prezent la această dezbatere. Reprezentantul firmei, evident, a fost ținta nemulțumirilor generate pe marginea acestui subiect, în lipsa unor alți factori care ar fi putut să le răspundă oamenilor la doleanțe. Cât despre autostradă, tronsonul Pipirig-Leghin care a fost licitat deja, în cadrul dezbaterii au apărut mai multe versiuni despre cum și dacă această porțiune din A8 va fi afectată de aceste zone de protecție strictă.
Celor care au nemulțumiri legate de acest demers li se pune la dispoziție un e-mail.
Liderul de asociere Pro Biodiversitas figura cu o cifră de afaceri de 17.530.032 de lei în 2023, profit net de 5.183.939 de lei și datorii în sumă de 4.480.807 lei. Firma este administrată de Emilian Burdușel, fost consilier la cabinetul secretarului de stat Viorel Traian Lascu din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în legislatura 2016-2020. În 2019, acesta a candidat pe listele partidului Prodemo la alegerile europarlamentare. Din 2020, firma pe care o administrează are contracte încheiate cu diferite entități publice, inclusiv cu Ministerul Mediului sau cu Romsilva, de ordinul sutelor de mii de euro. Este și cazul firmei Omnia Development, care din 2020 și până anul trecut a prins contracte consistente, îndeosebi cu Romsilva. Ecoproiect este asociatul cu cele mai „sărace” contracte din acest triunghi de firme care elaborează aceste studii privind identificarea zonelor de protecție strictă. Finanțat prin PNRR, proiectul urmărește implementarea eficientă și coerentă a politicilor de conservare a biodiversității, în acord cu obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024. În caz contrar, țara noastră ar putea fi pasibilă de sancțiuni dure pentru neîndeplinirea unor ținte și jaloane impuse din PNRR. Roman TV promovează conservarea naturii și condamnă ferm tăierile haotice de păduri, cât și distrugerea ecosistemelor și influențarea dispariției unor specii importante de viețuitoare. Nu tolerează, însă, ca toate aceste preocupări să fie tranșate mai mult pe hârtie, decât în teritoriu, doar cu scopul de a încasa fonduri care oricum se dau și trebuie cheltuite. Pe de altă parte, demersul protejării mediului înconjurător de potențialii exploatanți ar trebui să continue, însă prin legislație dură contra acestor practici, combinându-se armonios cu investiții menite să îmbunătățească dezvoltarea economică a comunităților vizate.
Reportaje
Festivalul de teatru „Gong” Roman, ediția a VIII-a

Sala de festivități „Nicolae Manolescu Strunga” a Primăriei Municipiului Roman a găzduit cea de-a opta ediție a Festivalului de Teatru GONG. Partenerii proiectului: Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria Municipiului Roman, Asociația Cultural-Artistică Gong Roman, Colegiul Național „Roman-Vodă” Roman, Neamț, Asociația Mușatinii Roman, Școala de Artă „Sergiu Celibidache” Roman, dar și alte școli, palate și cluburi ale copiilor sau alte O.N.G.-uri cu profil cultural-artistic.
Reportaje
Vernisajul expoziției „Aripi de înger”, la Clubul Copiilor Roman, în Săptămâna Verde

Miercuri, 9 aprilie 2025, la ora 14.30, Clubul Copiilor din Roman a vernisat expoziția intitulată „Aripi de înger”, cu lucrări ale copiilor care frecventează Cercul de Artă Decorativă coordonat de profesor doctor Carp Monica, marcând astfel și Programul Săptămâna Verde. În cadrul evenimentului, aceștia au fost recompensați cu diplome, pentru munca și interesul lor față de artă.
Reportaje
Șahistul Teodor Mărtici, susținut de ZF Lifetec, o companie care sprijină performanța

Are 15 ani și continuă să uimească prin performanțele pe care le bifează. Numele său este Teodor Mărtici și joacă șah, fiind pregătit de instructorul Mihai Ionuț Gânju, în cadrul CSM Roman. Tânărul a participat, în luna martie a acestui an, la Campionatul European de Seniori 2025, unde a concurat împotriva unor adversari experimentați, având o evoluție remarcabilă în cadrul unui turneu extrem de competitiv. Participarea la Campionatul European de Seniori a fost o experiență definitorie pentru evoluția sa ca jucător de șah. Cu siguranță, pentru Teodor Mărtici, acest turneu reprezintă doar începutul unei cariere promițătoare în lumea șahului. Reprezentanții ZF Lifetec au declarat că sunt onorați să contribuie la dezvoltarea tinerilor talentați și la sprijinirea educației, în toate formele ei.
Reportaje
CJ Neamț anunță reluarea lucrărilor la Casa „Celibidache”. Marele dirijor ar fi vrut-o Academie

Casa cu bolți semicilindrice și pivnițe suprapuse, situată în centrul municipiului Roman, a aparținut familiei vornicului Grigore Done, originară din Muntenia, care s-a stabilit la Roman în anul 1825. În anul 1912 în această casă a venit pe lume marele dirijor Sergiu Celibidache. Pentru o renovare capitală a acestui imobil nu au fost, niciodată, alocate fonduri, de-a lungul ultimilor decenii, după Revoluție. Clădirea este cunoscută în oraș drept fosta școală de muzică, funcționând în acest spațiu până în anii 2000. După ce clădirea a fost retrocedată familiei dirijorului, imobilul a început, de la an la an să se degradeze. A fost achiziționat, apoi, de municipalitate, însă nici cu acest nou stăpân, casa nu a reușit să recapete strălucirea de altă dată. Așa că, ulterior, a ajuns în administrarea CJ Neamț, pentru a fi posibilă atragerea de finduri necesare restaurării. După acest demers, când în final proiectul reabilitării părea să se concretizeze, lucrările demarate de firma câștigătoare Robu Construct au fost întrerupte, după un control al ISC, care a solicitat o nouă expertiză. Hârtii și iar hârtii, demersuri care au contribuit de-a lungul anilor la degradarea clădirii. S-a reușit, după reexpertizare, reevaluarea întregului proiect, al cărui valoare s-a suplimentat cu 60% din suma inițială, ajungând la valoarea de 12 milioane de lei. Pe 7 aprilie 2025 s-a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor, iar la monument au ajuns președintele CJ Neamț, Daniel Harpa, însoțit de administratorul public al județului, Lucian Micu și de alți reprezentanți ai instituției, dar și reprezentați ai municipiului Roman, respectiv primarul Laurențiu Leoreanu și viceprimarul Leonard Achiriloaei, cât și reprezentantul firmei constructoare. Scopul a fost unul comun: acela de a anunța reluarea lucrărilor de restaurare a clădirii.
Pentru suplimentarea cu până la 15% a valorii inițiale a proiectului nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra în baza unuor acte adiționale. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Până atunci, însă, se intervine de îndată pentru sprijinire suplimentară a clădirii și pentru lucrări la partea de fundație.
Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea deține elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare. Pentru asta, spun factorii decizionali, este încă timp, urmând a fi găsiți cei mai buni experți pe componente artistice, rari în țară. Elementele au fost mutate în depozitul constructorului, conservate cu grijă și atent monitorizate, conform declarațiilor acestuia.
Se dorește ca, după trecerea celor 28 de luni de execuție a lucrărilor, în aceeași formulă, cât și alături de oameni de cultură din Roman și invitați de seamă, la bijuteria arhitectonică situată în buricul târgului să fie tăiată panglica. Indiferent de utilitatea clădirii în viitor, aceasta va fi un simbol important în orașul nostru, o dovadă că pe aici au trecut și au lăsat urme importante, oameni valoroși, remarcați în România și – pentru că nimeni nu-i profet în țara sa – îndeosebi peste hotare.
Reportaje
Conferință de presă – Primăria Roman – 31 martie 2025

Laurențiu Leoreanu – primarul Municipiului Roman
Reportaje
Un eveniment rafinat: târgul de nunți de la Complexul Phoenix vă așteaptă!

Într-un cadru elegant, impunătoarea sală de evenimente a Complexului Phoenix din Roman, situat pe varianta Roman Vest, vă așteaptă să îi treceți pragul. În cadrul acestuia, viitorii miri și mirese, nuntași, dar și invitați la evenimente precum botezuri și petreceri aniversare, vor găsi cele mai rafinate rochii de mireasă, costume de miri, rochii de seară, accesorii, servicii foto-video, catering, artiști, DJ, invitații și alte detalii pentru a contura o petrecere de vis. Evenimentul a debutat sâmbătă, 29 martie, la ora 10 și ține până la ora 18, dar și duminică, 30 martie, până la ora 15.
Târgul de nunți de la Phoenix vă așteaptă cu porțile deschise și duminică, 30 martie, de la ora 10 la ora 15.
Reportaje
Simpozionul „Unirea care trăiește în sufletele noastre – între ideal și împlinire. Romanul celebrează Basarabia”

Pe 27 martie 2025, la ora 11.30, în Roman a fost marcată Ziua Unirii Basarabiei cu România. Printr-un parteneriat dintre Primăria Municipiului Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Subfiliala General „Vasile Nădejde” Roman, în sala de festivități a admistrației locale a fost organizat simpozionul intitulat „Unirea care trăiește în sufletele noastre – între ideal și împlinire. Romanul celebrează Basarabia”, un eveniment dedicat memoriei, credinței și iubirii de neam. Anterior, la ora 10, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman a fost oficiată o slujbă religioasă și Te-deum solemn dedicat memoriei celor care au contribuit la Unirea Basarabiei cu România și tuturor eroilor care au apărat unitatea națională.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția