Urmărește-ne și pe:

Știri

Tot ce trebuie să știi despre eliberarea adeverințelor de vechime în muncă

Adăugat

pe

La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru (art. 7 alin. 5 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, modificată şi completată) – fără a fi  necesară vreo solicitare în acest sens, din partea acestuia;

La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, conform prevederilor art. 7 alin. 6 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, modificată şi completată.

La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate (art.34 alin.5 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată), în termen de 15 zile de la data solicitării. Acest document aduce informaţii necesare despre perioada de activitate a salariatului, în cadrul angajatorului şi cuprinde următoarele elemente: datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data şi numărul contractului individual de muncă, tipul de contract, data începerii activităţii, funcţia ocupată, salariul de bază şi sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absenţe nemotivate şi concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului şi ştampila.

Până la data de 31.12.2010, actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în  funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de muncă cu condiţii deosebite, retribuţia tarifară de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta, a fost carnetul de muncă.

Persoanele care au fost încadrate în muncă până la data de 31.12.2010 pot solicita adeverinţe de vechime aferente perioadelor lucrate, în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă.

În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvenţă, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaţilor, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfăşurată de aceştia, conform prevederilor art. 34 alin. (5) din Legea nr. 53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Succesorii în drepturi ai angajatorilor desfiinţaţi au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceştia le deţin.

Cererea poate fi depusă în format letric sau în format electronic. În cazul în care fostul angajator nu mai există, adeverinţele se vor solicita în scris, după cum urmează: unităţii care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat şi mixt;  inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document. În cazul în care angajatorul este desfiinţat fără ca activitatea acestuia să fie continuată de un alt angajator, obligaţia de a elibera adeverinţele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice.

Prin urmare, pentru a identifica operatoratul economic căruia trebuie să îi solicite adeverinţa, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionale sau, după caz, serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale. Date privind societăţile şi succesorii în drepturi ai acestora pot fi obţinute de la ONRC.

Adeverinţele, se eliberează în format letric şi se predau, la sediul deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de către solicitant.

Încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverinţa de vechime, se constată şi se sancţionează de către Inspecţia Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă.

Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice a obligaţiei de a elibera adeverinţa de vechime se constată şi se sancţionează de către Arhivele Naţionale şi, după caz, de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale.

 

Comunicat de presă ITM Neamț

Vezi articolul

Știri

A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău–Grințieș, parte din A8

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 20 martie, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău–Grințieș, parte a Autostrăzii Unirii – A8, un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii naționale și locale. Aflat în vizită de lucru la Primăria comunei Grințieș, prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu a salutat această realizare, subliniind impactul major pe care acest proiect îl va avea asupra regiunii.

Vezi articolul

Știri

Phoenix își deschide porțile pentru a doua ediție a Târgului de Nunți

Adăugat

pe

Roman TV

Complexul Phoenix din Roman, situat pe Artera Roman Vest va găzdui a doua ediție a Târgului de Nunți, un eveniment care a avut succes anul trecut. În cadrul acestuia, viitorii miri și mirese, nuntași, dar și invitați la evenimente precum botezuri și petreceri aniversare, vor găsi cele mai rafinate rochii de mireasă, costume de miri, rochii de seară, accesorii, servicii foto-video, catering, artiști, DJ, invitații și altele necesare pentru a contura o petrecere de vis. Intrarea la eveniment este liberă.

Vezi articolul

Știri

Expoziția „Urzelile trecutului. Producerea țesăturilor de-a lungul istoriei”, la Muzeul de Istorie

Adăugat

pe

Roman TV

Vineri, 21 martie, la Casa „Fălcoianu” a Muzeului de Istorie din Roman a fost vernisată expoziția temporară intitulată „Urzelile trecutului. Producerea țesăturilor de-a lungul istoriei”. Aceasta urmărește evoluția tehnicilor de producere a țesăturilor, de la cele mai vechi timpuri până în epoca modernă, printr-o selecție de obiecte autentice din zona Romanului și replici funcționale. Expoziția oferă și o componentă interactivă: cei interesați vor putea observa demonstrații și vor avea ocazia să interacționeze cu replicile expuse, descoperind tehnicile de lucru utilizate în trecut. Astfel, vizita se transformă într-o experiență educativă captivantă, potrivită pentru toate vârstele.

Vezi articolul

Știri

O nouă victimă a agentului imobiliar face declarații: „sper să îmi recuperez banii!”

Adăugat

pe

Roman TV

Apar și alte cazuri ale unor persoane înșelate de agentul imobiliar din Roman, care obișnuia să ia avansuri foarte mari de la clienți, ca mai apoi să își însușească sumele de bani, iar clienților să le tot amâne momentul semnării contractelor în baza cărora să devină proprietarii imobilelor achiziționate. În lipsa sumelor complete fixate pe apartamente, este clar că nu puteau fi semnate contracte de vânzare-cumpărare. Le spunea victimelor sale că are probleme financiare și familiale, că are nevoie de liniște pentru a-și desfășura afacerile și îi ruga pe clienții care așteptau – fie să le restituie sumele de bani, fie să îi facă proprietari ai imobilelor dorite – să manifeste înțelegere față de situația grea în care el se află. În această situație se află și Maria, o tânără în vârstă de 32 de ani, care în toamna anului trecut a pășit în agenția lui, pentru că dorea să își cumpere un apartament. Din 26.000 de euro dați agentului imobiliar, femeia a reușit să mai recupereze doar 3.500.

Când a simțit că lucrurile se complică, femeia a început să îi dea agentului mesaje, rugându-l să îi dea banii înapoi. A semnat inclusiv angajamente de plată, în care acesta își lua răspunderea că îi va restitui banii, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În final, tânăra a decis să apeleze la un avocat. Acest lucru l-a determinat pe agentul imobiliar să răbufnească în ceea ce pare a fi un șantaj emoțional.

Dezamăgită, femeia speră să își recupereze banii. Le recomandă tuturor să nu aibă încredere și să ofere sume atât de mari de bani, cu titlu de avans.

Conform Poliției Neamț, agentul imobiliar se află, în prezent, în arest la domiciliu. Femeia intervievată nu a depus, încă, o plângere la organele abilitate, dar a declarat că urmează să ajungă la poliție cu actele care întăresc afirmațiile sale, documente care ne-au fost puse și nouă la dispoziție.

Vezi articolul

Știri

Simpozion dedicat Centenarului Patriarhiei Române, derulat în parohiile Vad-Iucșa și Crăiești, Protopopiatul Roman

Adăugat

pe

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 19 martie 2025, a avut loc, la Parohia Vad – Iucșa în parteneriat cu Parohia Crăiești, Protopopiatul Roman, Simpozionul intitulat: „Un secol de Patriarhat. Credință – Rezistență – Istorie românească”, în cadrul Concursului Național Catehetic. Anul 2025, consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, marchează în mod solemn încununarea firească a unei perioade de bogată lucrare a Bisericii Ortodoxe Române atât în slujba lui Dumnezeu și în folosul poporului nostru dreptcredincios.

Această aniversare este nu doar o rememorare a trecutului, ci și un timp de recunoștință față de înaintași; de reflecție asupra rolului Bisericii în istoria poporului român. În acest context, în ziua de 19 martie 2025, într-un cadru solemn și plin de încărcătură spirituală, Parohia Vad-Iucșa, păstorită de preot Capraru Cristinel, alături de Parohia Crăiești-Holm, păstorită de preot Melenciuc Silviu Mihai, a găzduit un eveniment cultural – științific și religios dedicat acestui popas aniversar. Manifestarea a reunit reprezentanți ai bisericii, ai școlii, ai autorităților locale, profesori, istorici, elevi, enoriași, tineri și vârstnici, toți uniți de dorința de a aduce un omagiu ctitorilor, slujitorilor și mărturisitorilor Bisericii noastre, care ne-au lăsat această moștenire spirituală. Evenimentul a debutat în Sala „Ieromonah Calistrat” a Centrului Social-Cultural al Parohiei Iucșa, cu rostirea rugăciunii „Împărate ceresc„, urmată de prezentarea programului activității desfășurate în cadrul proiectului „Tinerii – trăitori ai credinței în Dumnezeu prin cuvânt și faptă„, un demers catehetic menit să cultive valorile creștine în rândul tinerelor generații.

În acest cadru s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Bisericii Ortodoxe Române trecuți în veșnicie: MIRON, NICODIM, JUSTINIAN, IUSTIN și TEOCTIST, apoi s-a oficiat slujba de sfințire a Icoanei „Soborul Tuturor Sfinților Români”, moment de profundă însemnătate pentru participanți. Printre invitați s-au numărat personalități marcante din domeniul educației și al istoriei, printre care profesorul Petru Flenchea, istoricul militar Sorin Grumuș și părintele Lect. Univ. Dr. Florin Țuscanu. Aceștia au susținut prelegeri despre figuri emblematice ale ortodoxiei românești, precum Patriarhii României, personalități eclesiastice de anvergură, precum episcopul Melchisedec Ștefănescu – „Părintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, Pr. Prof. Constantin Nazarie, Episcopul Armatei Partenie Ciopron, ș.a., iar părintele Cristinel Capraru a evocat viața părintelui ieromonah de vrednică amintire Calistrat Ifrim. Un moment aparte a fost prezentarea icoanelor pictate de profesorul și pictorul Cristinel Prisecaru și de elevii Clubului Copiilor din Mun. Roman, condus de profesorul Ilie Boloca, subliniind rolul artei sacre în viața spirituală a credincioșilor, alături de prezentarea oferită de Doamna inspector școlar – profesor Oana Cozma – despre semnificația icoanei „Soborul Tuturor Sfinților Români”.

De asemenea, Domnișoara profesor Bianca Oprea a încântat audiența prin interpretarea unor pricesne din perioada Postului Mare, evidențiind legătura dintre muzică și credință. Simpozionul a fost organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț și al mai multor instituții de învățământ, precum Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Roman, Școala de Artă „Sergiu Celibidache” Roman , Clubul Copiilor Roman, Școala Gimnazială Poienari și Școala ,,Vlad Dănulescu” Pâncești. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă intimă, de comuniune, cu oferirea unor icoane aniversare tuturor celor prezenți, ca simbol al cultivării, promovării și al continuității credinței ortodoxe. În semn de recunoștință, organizatorii au invitat participanții să guste din bucatele pregătite de membrii comunității parohiale, la agapa creștină, într-un gest de ospitalitate autentic românească. La finalul acestei activități, coordonatorii evenimentului – preotul Cristinel Capraru și preotul Silviu Melenciuc – au mulțumit tuturor celor prezenți, în mod special pentru implicarea comunităților locale din Comuna Pâncești, prin Domnul primar Augustin Holmanu, din Comuna Poienari, prin Domnul Primar Emil Dascălu și din Comuna Bozieni, prin Domnul primar Dănuț Arghiropol, cât și directorilor de școli din aceste comunități: profesor Daniela Socea și Constantin Chelariu.

Cuvintele de mulțumire s-au adresat și către invitații acestui eveniment și nu în cele din urmă tuturor ostenitorilor din parohia gazdă, coordonați de Doamna Daniela Bălțătescu. „Acest simpozion a fost mai mult decât un eveniment comemorativ – a fost o reafirmare a identității și a credinței românești, un prilej de reflecție asupra trecutului și o punte spre viitorul Bisericii Ortodoxe Române„, a afirmat în încheiere părintele Cristinel Capraru. Centenarul Patriarhiei Române să ne fie tuturor un prilej de întărire în credință și de recunoștință față de cei care, prin jertfa lor, ne-au lăsat o lucrare demnă și o moștenire sfântă, spre slava lui Dumnezeu și binele Sfintei Biserici Ortodoxe și a Neamului românesc.

Pr. Florin ȚUSCANU, Roman

Vezi articolul

Știri

Clasa de risc seismic 1 la Liceul Teologic determină mutarea elevilor din unitate

Adăugat

pe

Roman TV

Clădirile Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” recent expertizate, despre care Roman TV a scris și în trecut, au căpătat o nouă clasă de risc seismic, trecând de la risc seismic II, la I. În acest context, Primăria Municipiului Roman, care este proprietarul imobilelor monument istoric, trebuia să emită o soluție care să le asigure siguranța elevilor și profesorilor care își desfășoară activitatea în aceste clădiri. La solicitarea Roman TV, reprezentanții administrației locale transmit faptul că au fost stabilite măsuri în acest caz și că elevii vor fi relocați în altă unitate școlară, cel mai probabil în luna aprilie 2025.

Contactat, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, preot Ionuț Amărinii a precizat că și dumnealui va emite, în viitor, un punct de vedere privind situația prezentată. Clădirile vizate ar trebui să treacă printr-un proces de restaurare, fiind imobile monument istoric. O astfel de investiție ar putea fi costisitoare și de durată.

Vezi articolul

Știri

O mică victorie a destituitului polițist Cănărău, în cazul unei cercetări disciplinare din 2021

Adăugat

pe

Roman TV

Tribunalul Bacău a emis o sentință favorabilă agentului de poliție Ioan Cănărău, demis din funcția pe care o exercita în cadrul Poliției municipiului Roman. Decizia nu este definitivă. Demiterea sa rămâne valabilă, această mică victorie a agentului de poliție vizând o cu totul altă speță, respectiv o cercetare disciplinară din 2021, demarată de IPJ Neamț.

Urmează ca zilele acestea Ioan Cănărău să conteste decizia de destituire din Poliție, la fel cum va proceda si Vitalie Josanu, președintele Sindicatului „Diamantul”, demis din funcția pe care o exercita în cadrul IPJ Neamț, în aceeași zi cu al său coleg de breaslă de la Roman.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri2 zile în urmă

A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău–Grințieș, parte din A8

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSJoi, 20 martie, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția...

Știri2 zile în urmă

Phoenix își deschide porțile pentru a doua ediție a Târgului de Nunți

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSComplexul Phoenix din Roman, situat pe Artera Roman Vest va găzdui...

Știri2 zile în urmă

Expoziția „Urzelile trecutului. Producerea țesăturilor de-a lungul istoriei”, la Muzeul de Istorie

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSVineri, 21 martie, la Casa „Fălcoianu” a Muzeului de Istorie din...

Știri2 zile în urmă

O nouă victimă a agentului imobiliar face declarații: „sper să îmi recuperez banii!”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSApar și alte cazuri ale unor persoane înșelate de agentul imobiliar...

Știri2 zile în urmă

Simpozion dedicat Centenarului Patriarhiei Române, derulat în parohiile Vad-Iucșa și Crăiești, Protopopiatul Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 19...

Știri3 zile în urmă

Clasa de risc seismic 1 la Liceul Teologic determină mutarea elevilor din unitate

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSClădirile Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” recent expertizate, despre care Roman TV...

Știri3 zile în urmă

O mică victorie a destituitului polițist Cănărău, în cazul unei cercetări disciplinare din 2021

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSTribunalul Bacău a emis o sentință favorabilă agentului de poliție Ioan...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV4 zile în urmă

📺 Radar TV / Șansele candidatului USR la alegerile prezidențiale / 20 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Alin...

Panorama5 zile în urmă

📺 Panorama / Cersanit si-a închis porțile. Care sunt cauzele / 18 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Sindicalistul Cănărău, exclus din Poliție / 13 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 13 martie, a emisiunii Radar TV invitat Ioan...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Romașcanii, invitați la discuții pe tema bugetului / 12 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială de miercuri, 12 martie, a emisiunii 📺 Radar TV...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Alegeri prezidențiale 2025 – controverse, tensiuni și scandal / 11 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 11 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Deputatul Ciobanu, despre problemele cronice ale țării / 6 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, o nouă ediție a emisiunii 📺...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Vinovații pentru dezastrul de pe Artera Roman-Est / 4 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 4 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare