Știri
Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

În perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat, în cadrul unei acțiuni tematice de control dispusă de Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, 20 de controale privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale și 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă astfel: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care 4 probe cu rezultate conforme și 9 probe cu rezultate neconforme (Hangu, Rediu, Farcașa, Borlești, Ion Creangă și Poiana Teiului); 5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme (Farcașa, Piatra Șoimului, Rediu). Față de neconformitățile constatate au fost aplicate 11 sancțiuni, astfel: 5 amenzi în valoare de 185.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 Primăriilor Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Borlești și Stănița; 3 avertismente, conform OG nr. 2/2001 Primăriilor Pâncești și Poienari și SC APAVITAL SA Iași; 2 suspendări de activitate și sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu.
În fața acestor decizii, în cazul celor patru unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona Roman Metropolitan (Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița) edilii ridică din umeri. Nu este pentru prima dată când problema apei neconforme din sistemul public de alimentare implementat la nivelul comunei Stănița, de exemplu, ajunge în atenția redactorilor Roman TV, un subiect similar fiind tratat în noiembrie 2023, după ce în vara anului trecut Primăria Comunei Stănița fusese sancționată cu amendă de 40.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru neconformitatea apei furnizate în rețeaua publică, nefiind potabilă.
Contactat pentru sancțiunea primită în acest an, primarul Laurențiu Todireanu a declarat că în comuna pe care o conduce, oamenii „se bat” pe apă, confruntându-se cu deficit major, după restricțiile impuse de inspectorii sanitari: „Noi avem și alte adăpători pentru animale, ar trebui să le dăm oamenilor pentru că nu au pentru animale (…) probleme sunt peste tot, nu este apă acuma, nu este suficientă pentru oameni iar aceștia se bat de la apă! Mă credeți să se bat de la apă? Am deja făcute toate documentele pentru a mă <<înțepa>> la conducta de la Timișești (nr. a Companiei ApaVital Iași) și aștept doar avizele să termin odată cu balamucul ăsta! Să vină avizul de la ApaVital și să trag apa, altă soluție nu mai am (…) Puteau să ma lase în pace și cum a fost de ani de zile apă putea să funcționeze în continuare apa la Stănița, să nu mai facă atâta politică din nimic!”, a precizat, pentru Roman TV, Laurențiu Todireanu – primarul comunei Stănița. Acesta a mai precizat că localnicii mai iau apă și dintr-o baltă aflată de zeci de ani pe raza comunei, pentru a-și adăpa animalele sau pentru a-și uda grădinile, chiar dacă acea apă este cel puțin insalubră.
La Poienari, primarul Emil Dascălu spune că lucrurile ar putea intra pe un făgaș bun, fiind semnat contract de delegare a serviciului de apă și canalizare cu ApaVital Iași. Și comuna pe care o conduce se află pe lista inspectorilor sanitari, privind neconformitatea calității apei: „Apa nu este deocamdată potabilă, este doar menajeră. Când o să fie administrată de ApaVital Iași o să fie potabilă. Deocamdată, noi ce am dat la populație și pentru școală sau grădiniță este apă menajeră, care era folosită la WC, atât. A fost un control tematic, văd că s-au dus la comunele de o anumită culoare, deci nu s-au dus și la comunele de o altă culoare, interesant (…) Au fost luate probe și dintr-o fântână publică și din sistemul implementat prin PNDL 2, pe extindere (…) ApaVital deja a făcut preluarea, am avut o echipă de ingineri pentru tratare, urmează să rezolvăm problema. Am semnat preluarea, urmează să vină în teren pentru tratare, distribuție, captare s.a.m.d. Avem și stație de epurare”, a conchis primarul comunei Poienari, Emil Dascălu.
În cazul comunei Pâncești, primarul Augustin Holmanu a precizat că sistemul implementat cu fonduri din PNDL a fost recepționat la începutul acestui an. Nu poate fi furnizată, încă, apă cetățenilor din comună, deoarece nu este apă suficientă în sistem: „Sunt doar probe luate din fântânile publice, nu din sistem (…) N-au la ce să se racordeze cetățenii, pentru că nu avem apă pe rețea.” Întrebat dacă în proiectare a existat o expertiză privind cantitatea de apă pe care sistemul urma să o livreze populației din comună, acesta a menționat faptul că acea expertiză, veche de ani de zile, nu mai reflectă realitatea din prezent, când seceta a provocat o penurie majoră de apă în tot județul Neamț și nu numai: „Specialiștii au dat ca și soluții drenuri de suprafață. La momentul respectiv au găsit apă în acele drenuri, aveam un debit suficient pentru toată comuna, numai că între timp a apărut seceta asta pedologică și a scăzut foarte mult apa, de la 6l/secundă, acum mai avem abia 1 l/secundă. Avem un proiect comun cu Poienari, în sensul că urmează să ne folosim de stația lor de epurare, care este de capacitate mare. Suntem în tratative cu ApaVital, deja suntem în asociația lor (nr. ARSACIS). Trebuie să termine comuna Poienari predarea și apoi vor putea să ne preia și pe noi. Nu știu dacă sută la sută, ei au venit au făcut inspecție, totul este în regulă. Singura problemă ar fi acest deficit de apă. Ați văzut că la Stănița aduc acea aducțiune de la Timișești și intenționăm să <<ne înțepăm>> și noi de acolo.„, a precizat primarul Comunei Pâncești, Augustin Holmanu. Cât despre probele neconforme prelevate din fântânile publice de pe raza comunei, edilul de Pâncești a menționat că le-a igienizat și că a solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț ca inspectorii sanitari să revină în localitate pentru a preleva, din nou, probe de apă pentru testarea calității.
Și Dorin Tabacariu, primarul comunei Ion Creangă – aflată pe lista localităților cu probe neconforme la apă – a fost contactat de redactorul Roman TV, însă fără succes.
Printre principalele neconformități identificate de către inspectorii sanitari se numără absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară; lipsa vizei anuale a autorizației sanitare de funcționare; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; neefectuarea monitorizării surselor care asigură apă potabilă în mediul rural exploatate în sistem local prin prelevare de probe de apă și analize de laborator la intervalul decis de către autoritatea de sănătate publică județeană; neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă pentru consum uman a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, precum și a transportului și distribuirii acesteia în condiții corespunzătoare; nedeținerea evidențelor care să poată face dovada dezinfecției sistemului de aprovizionare cu apă potabilă.
Știri
Consilierul USR Alexandru Băncescu demisionează din CL, pe fondul unei situații de incompatibilitate

Pe fondul unei situații de incompatibilitate, consilierul local USR, Alexandru Băncescu a făcut un pas în spate, demisionând din Consiliul Local Roman. Mai exact, acesta este asociat în SC. Termaltech SRL, firmă cu care Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Roman a încheiat un contract de întreținere a centralelor termice, pentru anul în curs, în valoare de 6.000 de lei fără TVA. Fostul consilier, căci și-a depus deja demisia din CL Roman, se apără spunând că persoana din firmă care a încheiat procedura de achiziție nu ar fi știut că DAS este în subordinea primăriei și nu instituție de sine stătătoare. Este și ceea ce ne-a declarat șeful său pe linie de partid, consilierul local Cosmin Ancuța, președintele USR Roman.
Întrebat dacă și alți consilieri locali, chiar și din alte partide ar gestiona firme care încheie contracte cu primăria sau cu direcțiile subordonate primăriei, Cosmin Ancuța a precizat că nu cunoaște un alt caz de acest gen, în rândul consilierilor locali din Consiliul Local Roman.
În locul său din partea USR vine Alin Buzdugan, consilier care nu este la primul mandat în CL Roman.
Știri
Mihai Cojiță, locul I – clasa A2, la etapa a II-a a Campionatului Național de Super Slalom

Cu zece ani de experiență în Motorsport, Mihai Cojiță duce numele municipiului Roman peste tot, la competițiile din țară. De la statutul de fan, acesta s-a implicat activ în acest sport și a progresat până când a devenit, în anul 2023, vicecampion național la clasa A2 în cadrul Campionatului Național de Super Slalom. Și anul acesta parcurge circuitul, fiind deja prezent la prima etapă desfășurată în perioada 10-11 mai la Ploiești, unde a obținut locul al treilea, dar și la a doua etapă desfășurată la Constanța, în perioada 7-8 iunie, de unde a plecat cu locul I, la clasa A2. Dorește să continue cu participarea și la celelalte etape, până la cea de-a șaptea, care se va finaliza în această toamnă. Pentru asta, însă, pe lângă pasiunea sa și consecvența de care dă dovadă, Mihai Cojiță ar mai avea nevoie și de suport, de sponsori care să sprijine ceea ce el face, promovând imaginea Romanului în localități importante din țară.
Deci, un sprijin constant ar fi ideal pentru ca parcursul său să continue, iar bifarea cât mai multor astfel de rezultate să fie din ce în ce mai palpabilă. Una dintre etapele Campionatului Național de Super Slalom a avut loc anul trecut, la Roman. Și anul acesta, intenția e aceeași: de a aduce o etapă a competiției în municipiul nostru, în luna septembrie. Nu se știe, deocamdată, dacă și autoritățile locale vor hotărî să sprijine un astfel de demers.
Pentru Mihai Cojiță urmează participarea la etapa a III-a a Campionatului Național de Super Slalom, care va avea loc în perioada 28-29 iunie, la Râmnicu Vâlcea. Următoarele etape se vor desfășura astfel: etapa a IV-a, în perioada 19-20 iulie, la Deva; etapa a V-a, în perioada 30-31 august, la Cîmpina; etapa a VI-a a cărei locații nu este încă fixată și care se dorește a fi desfășurată la Roman și etapa a VII-a, în perioada 11-12 octombrie, la București.
Știri
Alte servicii de proiectare contractate pentru fostul Cinema Unirea

Proiectul Centrului Multicultural Unirea este unul integrat, pe de-o parte fiind sistematizată zona adiacentă imobilului – cu alei, parcări și loc de joacă modernizat – pe de alta fiind reabilitată clădirea fostului cinematograf. Pentru partea de reabilitare a clădirii, valoarea contractului este de 11,5 milioane de lei, iar pentru partea de sistematizarea zonei, valoarea contractului este de 1,6 milioane de lei inclusiv TVA. La finele lunii aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, edilul Romanului declara faptul că a fost reziliat contractul de proiectare, din cauza unor întârzieri generate de firma contractată.
La o lună după aceste declarații, pe 3 iunie au fost contractate servicii de proiectare de la firma Structuri 3D Studio SRL, valoarea contractului fiind de 142.000 de lei fără TVA. Serviciile vizează arhitectură, structură și rezistență, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice și chiar studiu acustic, deci se vor proiecta soluții tehnice necesare pentru a oferi o bună acustică în cele trei săli multifuncționale ale viitorului centru.
Trebuie menționat faptul că un contract de proiectare a fost încheiat în februarie 2025, între municipalitate și firma menționată și prevede prestarea unor servicii de proiectare pentru alegerea soluției privind panourile fonoabsorbante și structura metalică, valoarea acestuia fiind de 32.000 de lei fără TVA. Un alt contract, tot pe servicii de proiectare la Centrul Multicultural Unirea – de această dată pe structura de rezistență – a fost încheiat între municipalitate și firma Structuri 3D Studio SRL în luna august 2024, valoarea contractului fiind de 32.700 de lei fără TVA. Contractul reziliat, în valoare de 140.000 de lei, nu ar fi fost încheiat cu această firmă, ci cu SC. Filips Art Design din Iași, potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului Roman.
Știri
Elevi nemțeni la spital, cu toxiinfecții alimentare. Primele analize arată Salmonella

A fost confirmată Salmonella grup d în probele de scaun ale unor minori care au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, după ce au acuzat stări de rău, vomă și scaune apoase. Aceștia au consumat paste la grădiniță, cât și la alte unități școlare din Piatra Neamț, livrate de către o firmă de catering. Și persoane adulte au consumat produsul și li s-a făcut rău. DSP Neamț a demarat o anchetă pe 13 iunie, după ce au fost raportate cazuri la Grădinița „Cristos Rege”.
Din totalul cazurilor, 30 au avut formă ușoară (toate la copii), 7 formă medie (5 copii și 2 adulți), iar 1 adult a prezentat formă severă. În total, sunt 8 internări: 5 copii și 3 adulți. În urma controalelor efectuate de comisarii Protecției Consumatorilor, au fost identificate deficiențe igienico-sanitare atât la nivelul firmei de catering, cât și în spațiile grădiniței. Pentru neregulile constatate, firma de catering a fost sancţionată cu două amenzi în valoare totală de 50.000 de lei. De asemenea, a fost oprită temporar activitatea de prestări servicii şi a fost retrasă din consum cantitatea de 40,6 kilograme de produse neconforme.
Știri
Podul nou de la Luțca, deschis circulației. Când și cât prejudiciu se va recupera de pe cel prăbușit?

Începând de miercuri, 11 iunie 2025, podul recent construit de la Luțca a fost deschis circulației publice. Obiectivul, cu o valoare de 34 de milioane de lei inclusiv TVA, construit de firma constructoare lider al proiectului – Danlin XXL – a fost executat în circa șase luni de la demararea lucrărilor de construcție. Vechiul pod s-a prăbușit în apele Siretului pe 9 iunie 2022, după care au urmat apoi proceduri birocratice de relocare a rămășițelor sale din râu, contractarea firmelor care să facă acest lucru, pe bani deloc puțini, organizarea licitației și câștigarea proiectului noului pod, iarăși proceduri de durată. În total, trei ani locuitorii zonei au fost văduviți de acest obiectiv important, fiind nevoiți să tranziteze pe ruta ocolitoare din Gâdinți, pentru a ajunge la Roman și viceversa. Noul pod a fost fotografiat, filmat și chiar privit cu uimire de mulți dintre participanții la trafic, în ziua deschiderii. Aflăm că banii publici de recuperat în urma prăbușirii vechiului pod sunt pe cale să vină la Consiliul Județean Neamț, în urma câștigării unor litigii în instanță. Reamintim că la vreme respectivă, podul a fost modernizat în cadrul unui proiect integrat care cuprindea și alte reabilitări de drumuri și poduri, cu o valoare uriașă, de circa 240 de milioane de lei și cu multe firme implicate în derularea acestor proiecte, pe lângă Darcons – cea care a executat podul. Garanția, de 10 % din acea sumă colosală, ar fi fost câștigată în instanță de către CJ Neamț.
Președintele Consiliului Județean Neamț a fost întrebat iar, de această dată de redactorul Roman TV, care sunt – cu exactitate – sumele pe care instituția pe care o conduce trebuie să le recupereze cu titlu de prejudiciu, după prăbușirea vechiului pod.
Așadar, 24 de milioane constând în garanția de 10 % a contractului integrat, în cadrul căruia era inclusă și reabilitarea vechiului pod, plus 9 milioane de lei din suma investită la modernizarea podului la vremea respectivă, rezultă 33 de milioane de lei, aproape cât a costat construirea noului pod peste care se circulă de două zile. Depinde și când vor fi recuperate, în integralitate, aceste sume avansate de către președintele Consiliului Județean Neamț.
Știri
S-a deschis sezonul estival, în ștrand. Intrarea liberă vineri, 13 iunie

Vineri, 13 iunie 2025 s-a deschis, oficial, sezonul estival în ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova”.
Umbrele și șezlonguri se achizițonează anual, pentru acest sezon estival fiind cumpărate, de la SC. Dwyn Electronics, 250 de umbrele și 364 de șezlonguri, în valoare totală de 224.282 lei cu TVA. Totodată, a fost achiziționat, de la SC. Chemoform Romania SRL, pachet de produse pe bază de clor, în valoare de 198.968 de lei, inclusiv TVA.
Știri
Ray' s Dance pune în mișcare flashmob-ul „România dansează”, la Piatra Neamț

Piatra Neamț dansează în ritmul unui flashmob național. Proiectul „România Dansează”, organizat de Federația Română de Dans Sportiv ajunge în Grădina Publică „Nicu Albu”. Pe 14 iunie, de la ora 11:00, Grădina Publică „Nicu Albu” din Piatra Neamț devine scenă pentru un moment de neuitat: Clubul de Dans Sportiv Ray’s Dance invită publicul larg să participe la „România Dansează”, cel mai amplu flashmob național dedicat mișcării, artei și bucuriei colective. Evenimentul este organizat simultan în peste 30 de orașe din România și reunește peste 4.000 de dansatori din întreaga țară. La Piatra Neamț, Ray’s Dance va reprezenta cu mândrie orașul, cu peste 150 de participanți – copii, părinți și antrenori – care vor dansa împreună pentru mișcare, pentru comunitate, pentru plăcerea de a fi prezenți. Dansul nu are vârstă, ci doar inimă, transmit organizatorii. Publicul este invitat nu doar să privească, ci să se alăture dansului, să simtă energia evenimentului și să transforme, alături de noi, grădina publică într-un spațiu viu, plin de ritm, zâmbete și libertate de exprimare. „România Dansează” nu este doar o coregrafie sincron – este un eveniment pentru sport, artă și comunitate. Este despre curaj, eleganță și spirit de echipăSunteți așteptați sâmbătă, la Grădina Publică „Nicu Albu” – să dansați împreună cu membrii Clubului Ray’s Dance!
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția