Urmărește-ne și pe:

Știri

Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

Adăugat

pe

În perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat, în cadrul unei acțiuni tematice de control dispusă de Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, 20 de controale privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale și 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă astfel: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care 4 probe cu rezultate conforme și 9 probe cu rezultate neconforme (Hangu, Rediu, Farcașa, Borlești, Ion Creangă și Poiana Teiului);  5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme (Farcașa, Piatra Șoimului, Rediu). Față de neconformitățile constatate au fost aplicate 11 sancțiuni, astfel: 5 amenzi în valoare de 185.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 Primăriilor Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Borlești și Stănița; 3 avertismente, conform OG nr. 2/2001 Primăriilor Pâncești și Poienari și SC APAVITAL SA Iași;  2 suspendări de activitate și sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu.

În fața acestor decizii, în cazul celor patru unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona Roman Metropolitan (Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița) edilii ridică din umeri. Nu este pentru prima dată când problema apei neconforme din sistemul public de alimentare implementat la nivelul comunei Stănița, de exemplu, ajunge în atenția redactorilor Roman TV, un subiect similar fiind tratat în noiembrie 2023, după ce în vara anului trecut Primăria Comunei Stănița fusese sancționată cu amendă de 40.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru neconformitatea apei furnizate în rețeaua publică, nefiind potabilă.

Laurențiu Todireanu

Contactat pentru sancțiunea primită în acest an, primarul Laurențiu Todireanu a declarat că în comuna pe care o conduce, oamenii „se bat” pe apă, confruntându-se cu deficit major, după restricțiile impuse de inspectorii sanitari: „Noi avem și alte adăpători pentru animale, ar trebui să le dăm oamenilor pentru că nu au pentru animale (…) probleme sunt peste tot, nu este apă acuma, nu este suficientă pentru oameni iar aceștia se bat de la apă! Mă credeți să se bat de la apă? Am deja făcute toate documentele pentru a mă <<înțepa>> la conducta de la Timișești (nr. a Companiei ApaVital Iași) și aștept doar avizele să termin odată cu balamucul ăsta! Să vină avizul de la ApaVital și să trag apa, altă soluție nu mai am (…) Puteau să ma lase în pace și cum a fost de ani de zile apă putea să funcționeze în continuare apa la Stănița, să nu mai facă atâta politică din nimic!”, a precizat, pentru Roman TV, Laurențiu Todireanu – primarul comunei Stănița. Acesta a mai precizat că localnicii mai iau apă și dintr-o baltă aflată de zeci de ani pe raza comunei, pentru a-și adăpa animalele sau pentru a-și uda grădinile, chiar dacă acea apă este cel puțin insalubră.

Emil Dascălu

La Poienari, primarul Emil Dascălu spune că lucrurile ar putea intra pe un făgaș bun, fiind semnat contract de delegare a serviciului de apă și canalizare cu ApaVital Iași. Și comuna pe care o conduce se află pe lista inspectorilor sanitari, privind neconformitatea calității apei: „Apa nu este deocamdată potabilă, este doar menajeră. Când o să fie administrată de ApaVital Iași o să fie potabilă. Deocamdată, noi ce am dat la populație și pentru școală sau grădiniță este apă menajeră, care era folosită la WC, atât. A fost un control tematic, văd că s-au dus la comunele de o anumită culoare, deci nu s-au dus și la comunele de o altă culoare, interesant (…) Au fost luate probe și dintr-o fântână publică și din sistemul implementat prin PNDL 2, pe extindere (…) ApaVital deja a făcut preluarea, am avut o echipă de ingineri pentru tratare, urmează să rezolvăm problema. Am semnat preluarea, urmează să vină în teren pentru tratare, distribuție, captare s.a.m.d. Avem și stație de epurare”, a conchis primarul comunei Poienari, Emil Dascălu.

Augustin Holmanu

În cazul comunei Pâncești, primarul Augustin Holmanu a precizat că sistemul implementat cu fonduri din PNDL a fost recepționat la începutul acestui an. Nu poate fi furnizată, încă, apă cetățenilor din comună, deoarece nu este apă suficientă în sistem: „Sunt doar probe luate din fântânile publice, nu din sistem (…) N-au la ce să se racordeze cetățenii, pentru că nu avem apă pe rețea.” Întrebat dacă în proiectare a existat o expertiză privind cantitatea de apă pe care sistemul urma să o livreze populației din comună, acesta a menționat faptul că acea expertiză, veche de ani de zile, nu mai reflectă realitatea din prezent, când seceta a provocat o penurie majoră de apă în tot județul Neamț și nu numai: „Specialiștii au dat ca și soluții drenuri de suprafață. La momentul respectiv au găsit apă în acele drenuri, aveam un debit suficient pentru toată comuna, numai că între timp a apărut seceta asta pedologică și a scăzut foarte mult apa, de la 6l/secundă, acum mai avem abia 1 l/secundă. Avem un proiect comun cu Poienari, în sensul că urmează să ne folosim de stația lor de epurare, care este de capacitate mare. Suntem în tratative cu ApaVital, deja suntem în asociația lor (nr. ARSACIS). Trebuie să termine comuna Poienari predarea și apoi vor putea să ne preia și pe noi. Nu știu dacă sută la sută, ei au venit au făcut inspecție, totul este în regulă. Singura problemă ar fi acest deficit de apă. Ați văzut că la Stănița aduc acea aducțiune de la Timișești și intenționăm să <<ne înțepăm>> și noi de acolo., a precizat primarul Comunei Pâncești, Augustin Holmanu. Cât despre probele neconforme prelevate din fântânile publice de pe raza comunei, edilul de Pâncești a menționat că le-a igienizat și că a solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț ca inspectorii sanitari să revină în localitate pentru a preleva, din nou, probe de apă pentru testarea calității.

Și Dorin Tabacariu, primarul comunei Ion Creangă – aflată pe lista localităților cu probe neconforme la apă –  a fost contactat de redactorul Roman TV, însă fără succes.

Printre principalele neconformități identificate de către inspectorii sanitari se numără absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară; lipsa vizei anuale a autorizației sanitare de funcționare; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; neefectuarea monitorizării surselor care asigură apă potabilă în mediul rural exploatate în sistem local prin prelevare de probe de apă și analize de laborator la intervalul decis de către autoritatea de sănătate publică județeană; neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă pentru consum uman a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, precum și a transportului și distribuirii acesteia în condiții corespunzătoare; nedeținerea evidențelor care să poată face dovada dezinfecției sistemului de aprovizionare cu apă potabilă.

Vezi articolul

Știri

Fiul primarului construiește pe terenul unde a căzut foreza, concesionat de la primărie

Adăugat

pe

Roman TV

Pe un teren situat pe strada Ștefan cel Mare din Roman se lucrează la construcția unor clădiri multifuncționale, după cum este descris proiectul pe panoul amplasat în zona de șantier. Data de începere a acestora este 9 octombrie 2024, iar cea de finalizare 8 octombrie 2027. Joi, 16 ianuarie 2025, în timp ce angajații firmei constructoare efectuau lucrări specifice, o foreză s-a scufundat într-un beci, brațul acesteia căzând peste carosabil, pe strada Sucedava (paralelă cu strada Ștefan cel Mare). Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime și nici cu pagube materiale. De pe panoul amplasat pe șantierul în lucru aflăm că beneficiară a investiției este firma Danway Consulting SRL, adică societatea administrată de fiul primarului municipiului Roman, Laurențiu Leoreanu, iar firma care execută lucrările de construire a acestor clădiri multifuncționale (etapa I, corp A,) este SC. Farcaș Construct SRL, societate care colaborează periodic cu primăria. La rândul său, această societate a subcontractat lucrările altei firme.

În luna martie a anului 2023, prin HCL nr. 64 din 30.03.2023, s-a decis scoaterea la licitație a mai multor terenuri, proprietate privată a municipiului Roman. În data de 29 mai 2023 a fost emis raportul procedurii de atribuire a contractelor de concesiune, având ca obiect terenurile din anexa 1 a HCL nr. 64 din martie 2023, inclusiv a terenului din strada Ștefan cel Mare, în suprafață de 1.197 mp. Pentru acesta au fost depuse două oferte: una a firmei Danway Consulting SRL și o alta a Societății Sempre Dritto Tour SRL. Procedura de atribuire a contractelor a fost prin licitație publică, cu plic închis. Câștigătoare a fost desemnată firma Danway Consulting, pentru terenul concesionat stabilindu-se o redevență de 30 de lei/mp/an, deci de 35.910 lei pe an, contravaloarea a peste 7.000 de euro anual. Pe acest teren se construiesc aceste clădiri multifuncționale în prezent, conform autorizației de construire nr. 130, emisă de Primăria Municipiului Roman.

Contactat telefonic, în calitate de edil al municipiului Roman, primarul Laurențiu Leoreanu a declarat că înaintea demarării acestor lucrări au fost efectuate studii geotehnice, topografice și descărcare de sarcină arheologică și, potrivit intenției investitorului privat, pe terenul în cauză se dorește construirea unor corpuri de clădire care să contureze un loc unde copiii, inclusiv cei de grădiniță, să beneficieze de activități extra școlare, de formare educațională complementar sistemului de învățământ de stat. Un fel de afterschool, însă mult mai avansat.

Privind autorizația de construire nr. 130, aceasta nu figurează pe listele autorizațiilor de construire emise în lunile august și septembrie 2024, după autorizația de construire nr. 129 din 27 august 2024 urmând autorizația de construire nr. 131 din 6 septembrie 2024. Proiectul este unul ambițios, conform edilului municipiului Roman. Pe lângă acest aspect, darea în concesiune a terenului aduce anual peste 35.000 de lei bugetului local.

Vezi articolul

Știri

2025: plata drepturilor bănești prevăzute de legile cu caracter special

Adăugat

pe

Roman TV

Pentru persoanele persecutate din motive politice sau etnice, pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor, pentru revoluționari și pentru soții supraviețuitori, drepturile prevăzute de legile cu caracter special se mențin în plată în anul 2025, la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024.

Drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuții din motive etnice, fiind refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate ori evacuate din locuința pe care o deținea, precum si pentru copiii persoanelor decedate, dispărute sau exterminate în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o deținea, în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțat se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2026. Prin urmare, atât indemnizația lunară, cât și facilitățile (asistenta medicala gratuita, transport urban) se vor acorda acestor categorii de persoane începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Vezi articolul

Știri

Program de guvernare: startup-uri pentru județele care au rată crescută a șomajului

Adăugat

pe

Roman TV

Rata crescută a șomajului ar putea fi combătută cu programe de startup prin care se oferă granturi de până la 100.000 de euro, reprezentând o oportunitate de dezvoltare a unor noi afaceri, spun specialiștii din domeniu. Această propunere face parte din programul de guvernare.

În plus, pentru perioada 2021-2027, instituțiile Uniunii Europene au integrat Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor în Fondul social european Plus, continuând să pună accent pe ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Toate statele membre vor trebui să investească o sumă adecvată din resursele lor provenind din FSE+ în acțiuni specifice și în reforme structurale menite să sprijine ocuparea forței de muncă, educația și formarea în rândul tinerilor.

Vezi articolul

Știri

Foreză căzută pe carosabil, în timpul unor lucrări, în Roman

Adăugat

pe

Roman TV

La data de 16 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați cu privire la faptul că un utilaj ar fi căzut pe partea carosabilă de pe strada Sucedava, din municipiul Roman.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că, în timp ce se efectuau lucrări de construcție, pe un șantier din municipiul Roman, un utilaj ar fi căzut într-un beci, brațul acestuia răsturnându-se pe partea carosabilă a străzii Sucedava.
În urma evenimentului nu au rezultat victime omenești sau pagube materiale.
IPJ Neamț

Vezi articolul

Știri

Controale în trafic, fiind vizați transportatorii de persoane

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 13 ianuarie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț împreună cu formațiunile rutiere și polițiști de ordine publică, au desfășurat, pe raza întregului județ, o acțiune pentru prevenirea accidentelor de circulație, în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane.

Reprezentanții Poliției Neamț au precizat că acțiunea face parte din o serie de controale similare efectuate în toată țara. Reamintim, totuși, faptul că recent, pe 8 ianuarie 2025, un autovehicul care transporta persoane a luat foc în mers, pe raza comunei Gherăești. Șoferul și 63 de pasageri s-au autoevacuat, nefiind victime. Autobuzul a ars în totalitate.

Vezi articolul

Știri

Pensiile de serviciu nu se actualizează, în 2025, cu rata inflației

Adăugat

pe

Roman TV

Vești proaste pentru beneficiarii de pensii de serviciu. Anul acesta, pentru mai multe categorii de pensionari care primesc aceste drepturi, pensia de serviciu nu se actualizează cu rata inflației. Aceste măsuri fac parte din planul fiscal-bugetar prevăzut în ordonanța trenuleț.

În contextul acestor măsuri de austeritate, întrebat despre cum se poate acoperi gaura de la buget, ministrul Finanțelor Tanczos Barna a spus că Guvernul „va reduce cheltuielile de funcționare a ministerelor cu 5% în medie”, subliniind că vor fi câteva excepții – la Educație și Interne, notează digi24.ro. Totodată, acesta a afirmat că ANAF trebuie să coleteze mai mulți bani.

Vezi articolul

Știri

Contingent de 100.000 de angajați din străinătate, în 2025, în România

Adăugat

pe

Roman TV

Pentru anul acesta, Guvernul aprobă un contingent de 100.000 de noi lucrători străini în România, conform anunțului premierului Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, Guvernul răspunde unei solicitări venite din partea mediului de afaceri, pe fondul deficitului accentuat al resursei umane. Și anul trecut, contingentul a fost tot de 100.000 de lucrători. Asta se întâmplă în timp ce angajații români se plâng de faptul că nu își găsesc un loc de muncă bine plătit în țară, așa că mulți dintre ei preferă să își caute serviciu în străinătate. Forța de lucru ieftină venită din spațiul extra comunitar în România împiedică piața să se regleze, respectiv ca salariile să crească, iar tinerii români să nu mai fie nevoiți să plece peste hotare pentru venituri decente.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știrio zi în urmă

Fiul primarului construiește pe terenul unde a căzut foreza, concesionat de la primărie

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe un teren situat pe strada Ștefan cel Mare din Roman...

Știrio zi în urmă

2025: plata drepturilor bănești prevăzute de legile cu caracter special

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPentru persoanele persecutate din motive politice sau etnice, pentru activitatea de...

Știrio zi în urmă

Program de guvernare: startup-uri pentru județele care au rată crescută a șomajului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSRata crescută a șomajului ar putea fi combătută cu programe de...

Știri2 zile în urmă

Foreză căzută pe carosabil, în timpul unor lucrări, în Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLa data de 16 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului...

Știri2 zile în urmă

Controale în trafic, fiind vizați transportatorii de persoane

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 13 ianuarie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț împreună cu...

Știri2 zile în urmă

Pensiile de serviciu nu se actualizează, în 2025, cu rata inflației

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSVești proaste pentru beneficiarii de pensii de serviciu. Anul acesta, pentru...

Știri2 zile în urmă

Contingent de 100.000 de angajați din străinătate, în 2025, în România

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPentru anul acesta, Guvernul aprobă un contingent de 100.000 de noi...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV2 zile în urmă

Radar TV / Protestul polițiștilor: ce-i frământă pe oamenii în uniformă / 16 ianuarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 16 ianuarie, a emisiunii Radar TV invitat Ioan...

Panorama3 zile în urmă

📺 Panorama / Vom plăti gaze mai scumpe din primăvară / 14 ianuarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 14 ianuarie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TVo săptămână în urmă

Radar TV / Cum vede fostul viceprimar al Romanului anul 2025 / 9 ianuarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 9 ianuarie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / 2025 – un an al marilor provocări / 7 ianuarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 7 ianuarie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TVo lună în urmă

Radar TV / Prefectul Bourceanu, bilanț la 8 luni de mandat / 19 decembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 19 decembrie, a emisiunii Radar TV invitat: Adrian...

Panoramao lună în urmă

📺 Panorama / Apă mai scumpă pentru romașcani / 17 decembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 17 decembrie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TVo lună în urmă

Radar TV / Liderul SPR Diamantul, la un pas de a fi destituit din Poliție / 16 decembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială a emisiunii Radar TV, de luni, 16 decembrie invitat:...

RECLAMĂ

Populare