Urmărește-ne și pe:
PNL PSD

Reportaje

Andiva de Gherăești, vedetă la Bruxelles

Adăugat

pe

În Comuna Gherăești din județul Neamț, localnicii cultivă un soi de andivă reprodus, organic, munca din spatele gestionării acestei culturi fiind asiduă. O confirmă tânărul inginer silvic, Marius Pușcașu, familia sa fiind cultivatoare de andive ani întregi. În vârstă de 30 de ani, acesta spune că o dată cu trecerea timpului, părinții săi nu au mai avut putere să se ocupe de aceste culturi, iar el gestionează o stupină. Este promotor al producătorilor locali, inclusiv al celor care cultivă andive, în acest sens fiind creată și o pagină de Facebook, intitulată „Bunătăți de Gherăești”.

În perioada 11-14 aprilie 2024, 22 de producători locali din România au participat la târgul „România cu bun gust”, desfășurat la Bruxelles. Peste 1000 de participanți s-au bucurat de produsele excepționale oferite: vinuri, brânzeturi, produse din pește, plăcinte, cozonaci, cărnuri și multe altele, toate reprezentând diversitatea culinară a României. Printre aceste produse s-a remarcat andiva de Gherăești, apreciată de consumatori ca fiind un soi net superior celui de bază, denumit și cicoarea de Bruxelles. Promotor al acesteia a fost tânărul Marius Pușcașu.

În spatele acestei ocupații stă o muncă laborioasă, brand-ul de Gherăești fiind din păcate pe cale de dispariție din cauza numărului mic de astfel de producători care îl mai cultivă în prezent. Marius Pușcașu are planuri mari pentru perpetuarea acestei culturi în zona din care provine, dar și pentru promovarea altor producători locali, care produc și alte bunătăți la nivelul comunei.

Producerea andivelor are loc în două etape. Mai întâi, planta este semănată în lunile mai-iunie. Apoi, recoltarea andivelor se face toamna, în luna octombrie. Procesul de cultivare presupune și plasarea rădăcinilor de andivă într-un bordei săpat în pământ, fiind necesară menținerea unei temperaturi constante. Marius Pușcașu a mai precizat că din ce în ce mai mulți români din zona Moldovei apreciază și devin consumatori de andivă de Gherăești, chiar dacă inițial planta era consumată mai mult în alte zone ale țării sau peste hotare.

Vezi articolul

Reportaje

🎦 Rezumatul manifestărilor desfășurate în cadrul Zilelor Municipiului Roman 2024

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 15- 21 mai 2024 s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Zilelor Municipiului Roman, în fiecare zi din acest interval, la nivelul orașului nostru fiind marcate evenimente care au devenit – deja – tradiție, dar și unele în premieră, anul acesta. Astfel, pe 15 mai, a avut loc „Gala Excelenței Romașcane”, în cadrul căreia au fost premiate personalități romașcane și au fost acordate diplome de distincție unor cetățeni de onoare ai municipiului Roman.

Joi, 16 mai 2024 au fost marcate „Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XXIV-a – 132 de ani de la nașterea în ceruri. Ziua a continuat cu desfășurarea Conferinței Naționale „Divizia 7 Infanterie Roman. Onoare, glorie și jertfă. Tradiție și continuitate”, organizată de Primăria municipiului Roman, în colaborare cu Baza 3 Logistică „Zargidava” Roman și Muzeul Militar „Ștefan cel Mare” – Filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, precum și cu Filialele Neamț și Subfilialele Roman ale Asociației Naționale a Cultului Eroilor „Regina Maria” și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza”. În aceeași zi, în Piața Roman Vodă a avut loc deschiderea „Festivalului Tradițional al Meșteșugarilor”, apoi la ora 16, pe terenul de sport al Colegiului Național „Roman-Vodă”, de la ora 16 a avut loc prima ediție a evenimentului sportiv „Cupa Mușatinilor la Baseball 5”, organizată cu sprijinul Asociației județene de Baseball Neamț.

Ziua de vineri, 17 mai 2024 – Ziua Diplomației – a debutat cu întâlnirea oficială a conducerii administrației publice locale cu delegația din orașul Samothraki din Grecia, desfășurată în „Sala Unirii” a primăriei, urmată de festivitatea de premiere a liceenilor participanți la a XX-a ediție a concursului de cultură generală „Speranță pentru mâine”, desfășurată la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”. La ora 17, în aceeași zi, la Casa de Cultură a avut lor deschiderea Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, ediția a VI-a. Seara, în Piața Roman-Vodă s-a desfășurat un spectacol susținut de Ansamblul „Plai Moldovenesc”, urmat de un spectacol de divertisment la care au concertat artiștii Adriana Gavrilă, Emilian, DJ Sava și Adriana Onci.

Sâmbătă, 18 mai 2024, în Piața Roman Vodă a avut loc desfășurarea concursului de șah „Roman 500”, organizat cu sprijinul CSM Roman, fiind marcată și „Ziua Internațională a Muzeelor”. La Casa de Cultură, de la ora 11, a avut loc cea de-a doua zi a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, ediția a VI-a, fiind prezentată piesa pentru copii „Pinocchio”. La ora 19.30 a avut loc festivitatea de premiere. În aceeași zi, în oraș au avut loc competiții sportive organizate în parteneriat cu CSM Roman și ACS Sporting Roman: natație, șah, fotbal, volei, baschet, arte marțiale, cros, astletism-viteză, tenis de masă, tenis de câmp. Seara, în Piața Roman-Vodă s-a desfășurat Spectacolul omagial „30 de ani de activitate” al Ansamblului de dansuri „Areti”, iar de la ora 19 au concertat artiștii Cristina Ene, Cabron și Bibi.

Duminică, 19 mai 2024, ziua a debutat cu Memorialul „Bardă Dumitru” la box, ediția a XI-a, urmat de o demonstrație de karting desfășurată în centrul orașului, dar și de premierea sportivilor CSM, demonstrație a Clubului Bao Roman, show powerlifting și fitness. Seara, în Piața Roman-Vodă a avut loc un spectacol de muzică populară susținut de Laura Haidău, Ansamblul „Plai Bucovinean”, Ștefan Enășel Romașcanul și trupa Lupii lui Calancea. La finalul serii a avut loc un spectacol de artificii.

Luni, 20 mai 2024, la Casa Vârstnicului a avut loc „Cupa Seniorilor la Șah”. Seara, de la ora 18, Casa de Cultură a găzduit „Seara Sergiu Celibidache” – spectacol de gală cu laureații olimpiadelor și concursurilor naționale de muzică clasică, profesori și foști absolvenți ai Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman. De la ora 19 a avut loc un concert extraordinar susținut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Marți, 21 mai 2024, Ziua Patronilor Municipiului Roman – Sfinții Împărați Constantin și Elena – a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la biserica cu același hram din Roman. De la ora 11, Sala „Nicolae Manolescu Strunga” a primăriei a fost gazda „Galei Excelenței în Educație”, eveniment în cadrul căruia au fost premiați elevi olimpici și profesorii lor coordonatori. În aceeași zi s-a desfășurat festivitatea de premiere la concursurile organizate de SVSU Roman, în colaborare cu ISU Neamț, festivitatea de premiere la Concursul „ECO-Roman 2024” și premierea participanților la „Cupa Seniorilor la Șah”.

Vezi articolul

Reportaje

🎶 Concert extraordinar – orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău

Adăugat

pe

Roman TV

Concert extraordinar susținut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău
Roman – 20 mai 2024.

Vezi articolul

Reportaje

🏅 Gala Excelenței în Educație 2024

Adăugat

pe

Roman TV

Lista cu elevii și profesorii premiați – GALA EXCELENȚEI ÎN EDUCAȚIE, 21 mai 2024
Elevii premiați:
– Rareș-Iulian Boboc, de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”
– Maria-Elisa Broască, de la Colegiul Naţional „Roman Vodă”
– Emanuel Bujor, de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”
– Lorena-Maria-Narcisa Cantea, de la Liceul cu Program Sportiv
– Iulian-Dănuț Chicoșu, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”
– Ștefan-Alexandru Ciobanu, de la Liceul cu Program Sportiv
– Marian Ciuberea, de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”
– Elena-Georgiana Dănilă, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”
– Teodor-Dumitru Farcaș, de la Liceul cu Program Sportiv
– Maria Gheț, de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”
– Alessandra Iftime, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”
– Delia-Nicoleta Ladan, de la Liceul cu Program Sportiv
– Andrei-Ștefan Laic, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”
– Denisa Alexandra Neacă, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”
– Alexandru Carlo Pascariu, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”
– Narcis-Andrei Popescu, de la Liceul cu Program Sportiv
– Vasile Roca, de la Liceul cu Program Sportiv
– Alexandra Tancău, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”
– Gheorghe-Răzvan Tîrnoveanu, de la Liceul cu Program Sportiv
– Dragoș-Andrei Zaharia, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

Profesorii coordonatori premiați
– prof. Constantin Ciobanu, de la Liceul cu Program Sportiv,
– prof. Pr. Eduard-Vasile Cozma, de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”
– prof. Lucică Cucoș, de la Liceul cu Program Sportiv
– prof. Cosmin-Nicolae Dosoftei, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”
– prof. Aurica Enescu, de la Colegiul Național ,,Roman-Vodă”
– prof. Emilian Floroiu, de la Liceul cu Program Sportiv
– prof. Paraschiva Gavril, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”
– prof. Silviu-George Lariu, de la Colegiul Național ,,Roman-Vodă”
– prof. Paula Leancă, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”,
– prof. Cristina-Oana Mîrza-Cristea, de la Colegiul Național ,,Roman-Vodă”
– prof. Maricica Niță, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”
– prof. Pr. Irimia-Romică Pal, de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”
– prof. Alexandra Georgiana Poenaru, de la Colegiul Național ,,Roman-Vodă”
– prof. Anamaria-Irina Stoica, de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”
– prof. Nicoleta Tudor, de la Colegiul Național ,,Roman-Vodă”
– prof. Marius-Ciprian Țocu, de la Liceul cu Program Sportiv

Vezi articolul

Reportaje

Seara "Sergiu Celibidache" 2024

Adăugat

pe

Roman TV

Seara „Sergiu Celibidache”: O seară de gală în care muzica devine emoție pură, prin concertul Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău și talentul elevilor Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” – Casa de Cultură.

Vezi articolul

Reportaje

"Cupa Copiilor la Quan Ki Do". Clubul "Bao" Roman, premiat de sponsori generoși

Adăugat

pe

Roman TV

Sâmbătă, 18 mai 2024, Sala Sporturilor din Roman a găzduit „Cupa Copiilor la Quan Ki Do”, eveniment sportiv organizat anual. Anul acesta a fost inclus în seria manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman. Ediția din acest an a venit ca o încununare a celor 34 de ani de activitate a Clubului „BAO” Roman, al cărui președinte este antrenorul Mihai Cristea. La finalul competiției, copiii clubului care au obținut rezultate deosebite la Campionatul European pentru Copii și Juniori desfășurat în Franța au fost răsplătiți cu premii venite din partea unor sponsori generoși.

Vezi articolul

Reportaje

🎙️ Interviu cu ANDIA, un artist complet

Adăugat

pe

Roman TV

19 mai 2024, zilele Comunei Ion Creangă
@ANDIAOfficial

Vezi articolul

Reportaje

Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XXIV-a

Adăugat

pe

Roman TV

Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman a găzduit joi, 16 mai, cea de-a XXIV-a ediție a Zilelor „Melchisedec Ștefănescu”, manifestare inclusă în seria celor dedicate Zilelor Municipiului Roman. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de o procesiune și de pomenirea Marelui Ierarh Melchisedec Ștefănescu.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știrio zi în urmă

💥 Accident rutier în această seară, în zona Hotelului Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS🚒 În jurul orei 19:55, pompierii au fost înștiințați despre producerea...

Știrio zi în urmă

S-au finalizat lucrările la Corpul B al Școlii de Artă "Sergiu Celibidache" și la sala de sport

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSS-au finalizat lucrările de modernizare efectuate la corpul B al Școlii...

Știrio zi în urmă

Echipa romanvodistă, campioană națională la competiția Earthbate

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMarți, 21 mai 2024 echipa de elevi a Colegiului Național ”Roman-Vodă”...

Știrio zi în urmă

Beat și fără permis, la semnalul polițiștilor s-a oprit… într-un cap de pod

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSJoi, 23 mai, în jurul orei 16.10, polițiștii din cadrul Secției...

Știrio zi în urmă

"Antreprenor pentru viitor", ediția a XII-a, la Liceul Tehnologic "Vasile Sav"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSVineri, 24 mai2024, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a găzduit...

Știri2 zile în urmă

Pedepse fără executare în dosarul șpăgilor de la LPS Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 22 mai 2024, Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat în...

Știri2 zile în urmă

9.902 minori dispăruți, la nivel național, în ultimul an

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, au fost procesate 9.902...

Emisiuni

Cazuri și necazuri4 zile în urmă

Asistența socială și căminele pentru vârstnici din Piatra Neamț

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 21 mai, a emisiunii Cazuri și necazuri invitați:...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Dezvoltarea orașului Roman în viziunea PNL / 9 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 9 mai, a emisiunii Radar TV invitați: Laurențiu...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Strategia liberală pentru dezvoltarea județului Neamț / 9 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 9 mai, a emisiunii Radar TV invitat: George...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Lucian Micu – Proiect pentru Roman 2024 – 2032 / 8 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de miercuri, 8 mai, a emisiunii Radar TV invitat Lucian...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / 3 zile până la debutul campaniei electorale / 7 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 7 mai, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV3 săptămâni în urmă

Radar TV / USR Roman, la un pas de a fi exclusă din cursa electorală / 7 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 7 mai, a emisiunii Radar TV invitat: Cosmin...

Secrete de familie3 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Lumina lui Hristos luminează tuturor / 3 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 3 mai, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Populare