Urmărește-ne și pe:

Reportaje

Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, la a XXVII-a ediție. 23-27 februarie 2023

Adăugat

pe

SIMPOZIONUL INTERNAȚIONAL:
† VISARION PUIU – EPISCOP al HOTINULUI (1923-1935).
100 de ani de la alegerea, investirea și înscăunarea sa”.

SÂMBĂTĂ, 25 februarie 2023 – ROMAN

SESIUNEA DE COMUNICĂRI:
MODERATORI: COL. (R) DUMITRU STAVARACHE, PR. FLORIN ȚUSCANU
 Prof. Maria Stavarache – Zaharia, București; Literatura cu privire la mitropolitul Visarion Puiu.
 Col.(r) Dumitru Stavarache, Comisia Română de Istorie Militară – București, Mitropolitul Visarion Puiu. Consemnări ale interviurilor realizate cu oameni care l-au cunoscut ( I ).
 Fr. Conato GianCarlo, Pr. Gianni Bombieri, Institutul Don Calabria – Verona, Italia,
 scrisoare a mitropolitului Visarion Puiu adresată Monseniorul Gerardo Fornaroli, superiorul Abației Praglia (Padova), datată 20 decembrie 1945.

 Prof. Dr. Marcin Marynowski, Institutul de Istorie al Universității Jagielone, Cracovia, Polonia, Vizita Mitropolitului Visarion Puiu în Polonia în mai 1938 în lumina documentelor din arhivele și presa poloneză

 Col. (r) Vasile Oprea, Roman, Reorganizarea învățământului teologic românesc – o preocupare statornică a episcopului Visarion Puiu al Hotinului

 Arhimandrit Dr. Benedict Sauciuc, Starețul Mănăstirii Neamț, Visarion Puiu – arhipăstor și ctitor al Episcopiei Hotinului.
 Sorin Grumuș, Roman, Episcopul Hotinului Visarion Puiu, ctitor de locașuri sfinte și ,,Organizatorul Bălților”.
 Pr. Dr. Cristinel Ștefan Tanasă, Protopopiatul Pașcani, Învățământul general și cel religios din Eparhia Hotinului, în perioada păstoririi episcopului Visarion Puiu.
 Pr. Ioan Isac, Protopopiatul Pașcani, Episcopul Visarion Puiu – ctitor al Catedralei episcopale de la Bălți.

o Arhim. Dr. Andrei Ioniță, Catedrala Arhiepiscopală Roman, Câteva considerații privind viața monahală din Basarabia în vremea episcopului Visarion al Hotinului (1923-1935).

o Col. (r) Miluță Aniculăesei, Roman; Câteva consideraţii pe marginea unor scrisori pastorale ale episcopului Visarion Puiu, adresate clerului şi credincioşilor din Episcopia Hotinului.

o Prof. Elena Nicolau, Ing. Viorel Nicolau, Piatra Neamț;„Un ochi râde, altul plânge: Bucovina, o împărăție a cerului”- lucrarea d-lui Constantin Pațilea, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2022.Câteva aprecieri și concluzii.

o Prof. Petru Flenchea, Roman, „Prietenul meu Visarion Puiu”- pagini din jurnalul profesorului universitar Constantin N. Tomescu.

 Prof. Vilică Munteanu, Bacău, Documente în metal. Medalii și insigne dedicate încoronării regilor României întregite

 Pr. Dr. Aurel – Florin Țuscanu, Protopopiatul Roman, † Visarion – episcopul Hotinului. Alegerea, investirea și înscăunarea sa.

Mitropolitul Visarion Puiu
A condus Episcopia Hotinului, cu reşedinţa la Bălţi, între anii 1923 – 1935, perioadă în care a avut foarte multe împliniri administrative şi liturgice.

Este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924, iar Catedrala în anul 1935. Ierarhul a dorit ca edificiu bisericesc să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”.

La sfinţirea pietrei de temelie, în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi.

În total, în oraşul Bălţi, Mitropolitul Visarion a construit şase biserici.

Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923). Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident.

Vezi articolul
RECLAMĂ

Reportaje

Conferință de presă / 19 aprilie 2024 / Primăria Municipiului Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Leonard Achiriloaei – primarul Municipiului Roman

Vezi articolul

Reportaje

Andiva de Gherăești, vedetă la Bruxelles

Adăugat

pe

Roman TV

În Comuna Gherăești din județul Neamț, localnicii cultivă un soi de andivă reprodus, organic, munca din spatele gestionării acestei culturi fiind asiduă. O confirmă tânărul inginer silvic, Marius Pușcașu, familia sa fiind cultivatoare de andive ani întregi. În vârstă de 30 de ani, acesta spune că o dată cu trecerea timpului, părinții săi nu au mai avut putere să se ocupe de aceste culturi, iar el gestionează o stupină. Este promotor al producătorilor locali, inclusiv al celor care cultivă andive, în acest sens fiind creată și o pagină de Facebook, intitulată „Bunătăți de Gherăești”.

În perioada 11-14 aprilie 2024, 22 de producători locali din România au participat la târgul „România cu bun gust”, desfășurat la Bruxelles. Peste 1000 de participanți s-au bucurat de produsele excepționale oferite: vinuri, brânzeturi, produse din pește, plăcinte, cozonaci, cărnuri și multe altele, toate reprezentând diversitatea culinară a României. Printre aceste produse s-a remarcat andiva de Gherăești, apreciată de consumatori ca fiind un soi net superior celui de bază, denumit și cicoarea de Bruxelles. Promotor al acesteia a fost tânărul Marius Pușcașu.

În spatele acestei ocupații stă o muncă laborioasă, brand-ul de Gherăești fiind din păcate pe cale de dispariție din cauza numărului mic de astfel de producători care îl mai cultivă în prezent. Marius Pușcașu are planuri mari pentru perpetuarea acestei culturi în zona din care provine, dar și pentru promovarea altor producători locali, care produc și alte bunătăți la nivelul comunei.

Producerea andivelor are loc în două etape. Mai întâi, planta este semănată în lunile mai-iunie. Apoi, recoltarea andivelor se face toamna, în luna octombrie. Procesul de cultivare presupune și plasarea rădăcinilor de andivă într-un bordei săpat în pământ, fiind necesară menținerea unei temperaturi constante. Marius Pușcașu a mai precizat că din ce în ce mai mulți români din zona Moldovei apreciază și devin consumatori de andivă de Gherăești, chiar dacă inițial planta era consumată mai mult în alte zone ale țării sau peste hotare.

Vezi articolul

Reportaje

În vizită la Clubul de Percuție "Mihai Cîrligeanu", unde copiii bifează rezultate frumoase

Adăugat

pe

Roman TV

Clubul de Percuție „Mihai Cîrligeanu” din Roman, coordonat de profesorul cu același nume, a reușit să adune la un loc copii talentați, care vor să studieze un instrument și să își ocupe timpul liber cu activități plăcute. Recent, copiii au participat la cea de-a XXV-a ediție a Concursului Național „Primăvara Artelor”, desfășurat la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău, de unde s-au întors cu premii.

Vezi articolul

Reportaje

Lansarea candidaturii lui Marian Bulai (PMP) la Primăria Sagna

Adăugat

pe

Roman TV

Conferință de presă, 14 aprilie 2024

Vezi articolul

Reportaje

Invitație la a treia ediție a evenimentului TURNIR MTB Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 12 mai 2024, în zona Cetății Noi a Romanului, situată pe raza comunei Gâdinți, Asociația Club Sportiv MTB Roman organizează cea de-a treia ediția e evenimentului sportiv Turnir MTB Roman, la care sunt așteptați toți romașcanii, de orice vârstă, atât ca participanți, cât și ca spectatori. Concursul se adresează în principal cicliștilor amatori, care pot descoperi pasiunea față de acest sport și se pot bucura de natură și de o comunitate de oameni cu pasiuni comune. Ideea acestuia a venit ca o alternativă prietenoasă la concursurile de MTB tradiționale, unde amatorismul s-a transformat din pasiune într-un semi-profesionism, bicicletele și echipamentele participanților sunt de top și taxele de participare sunt substanțiale. La Turnir, participarea este gratuită.

Probele de concurs constau în CURSA FOTOLIILOR RULANTE; CURSA COPIILOR; TRASEUL PAJILOR – 7km lungime/150 m elevație/adresat copiilor (singuri sau însoțiți) și adulților mai puțin pregătiți; TRASEUL SCUTIERILOR–15 km lungime / 280 m elevație ; TRASEUL CAVALERILOR– 30 km lungime / 450 m elevație; TRASEUL CAMPIONILOR și E-MTB – 45 km lungime / 750 m elevație. Probele se vor desfășura în afara drumurilor publice, pe poteci și drumuri agricole și forestiere, trasee fără amenajări, dar marcate și supravegheate în zonele tehnice dificile. Se va asigura asistență pentru intervenție și evacuare de urgență.

sursa video:

Vezi articolul

Reportaje

Alianța Dreapta Unită și-a lansat candidații în Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

Conferință de presă, 6 aprilie 2024

Vezi articolul

Reportaje

Conferinta de presă / PSD Roman / 5 aprilie 2024

Adăugat

pe

Roman TV
Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri17 ore în urmă

Anul acesta, Zilele Municipiului Roman pică în campanie electorală

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSȘi anul acesta, evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Roman se vor desfășura...

Știri17 ore în urmă

373.000 lei pentru racordarea fostului Cinema "Unirea" la energie electrică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSConcomitent cu lucrările de reabilitare desfășurate în cadrul proiectului de modernizare...

Știri17 ore în urmă

Încep serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în asociațiile de proprietari

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 22 aprilie – 3 mai 2024, în intervalul orar...

Știri17 ore în urmă

Lucrări de hidroizolație și vopsitorie în valoare de 61.000 lei, la bazinele ștrandului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn Complexul de Agrement „Moldova” din Roman se execută, în această...

Știri17 ore în urmă

Romanvodiști de la profil real, la etapa Națională a Olimpiadei de Română

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSTrei elevi de la Colegiul Național „Roman-Vodă” au trecut la etapa...

Știri20 de ore în urmă

500 de familii din Neamț, beneficiare ale Campaniei „Detector pentru viață”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 11 aprilie 2024, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al...

Știri2 zile în urmă

Echipaj al Școlii "Vasile Alecsandri", la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 15 aprilie 2024 s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei Naționale...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV2 zile în urmă

Radar TV / USR Roman: "Orașul are nevoie de o schimbare în bine" / 18 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 18 aprilie, a emisiunii Radar TV invitati: Cosmin...

Radar TV3 zile în urmă

Radar TV / Mihail Neamțu, despre încercările anului 2024 / 17 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială a emisiunii Radar TV, de miercuri, 17 aprilie invitat:...

Panorama4 zile în urmă

📺 Panorama / Campania electorală, la un pas distanță / 16 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 16 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Secrete de familieo săptămână în urmă

Secrete de familie / Iisus, Marele Învățător / 12 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 12 aprilie, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TVo săptămână în urmă

Radar TV / Dezvoltarea Romanului în viziunea candidatului USR la primărie / 11 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 11 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat: Cosmin...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Judetul Neamț – principalele direcții de dezvoltare / 9 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială de marți, 9 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat:...

Cazuri și necazuri2 săptămâni în urmă

Cazuri și necazuri / Gabriel necesită urgent 18.000 de euro pentru a trăi!

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSNume titular cont: Leonte Laura-Maria EUR: RO17 BRDE 280S V781 2852...

RECLAMĂ

Populare