Urmărește-ne și pe:

Știri

Achiziția unui semafor trece prin „chinurile” birocrației, nu glumă!

Adăugat

pe

Accidentul mortal care a avut loc duminică la intersecția DN 15D cu DJ 207D, pe raza localității Gâdinți, a fost cel mai recent semnal de alarmă că în intersecția menționată trebuie montate, cât mai repede, semafoare. Deși de respectarea regulilor și a semnelor de circulație sunt responsabili în primul rând șoferii, în cazul de față, când vorbim despre un tronson de drum cu risc crescut de evenimente rutiere neplăcute, prevenția ar trebui să fie prima grijă a autorităților în sarcina cărora cade luarea unei măsuri concrete.

Luni, 15 august, Roman TV a inițiat o solicitare către reprezentanții Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași în care li s-a cerut acestora emiterea unui termen estimativ pentru amenajarea sensului giratoriu de la Girov, procedură după care semafoarele de acolo vor fi relocate la Gâdinți, așa cum s-au dat asigurări în spațiul public, încă de după prăbușirea podului de la Luțca.

Comunicatul DRDP Iași
„În urma solicitărilor din partea mass-media, dar și a discuțiilor purtate cu reprezentanți ai administrațiilor județene și locale nemțene, DRDP Iași face următoarele precizări cu privire la creșterea siguranței circulației pe unele sectoare de drumuri naționale din județul Neamț.

Principalele solicitări din ultima perioadă vizează semaforizarea DN 15D cu DJ 207D, Gâdinți, județul Neamț, având în vedere atât riscul producerii de accidente rutiere, cât și creșterea valorilor de trafic în zonă, odată cu prăbușirea podului de la Luțca. Soluția convenită cu reprezentanții Instituției Prefectului Județului Neamț a fost aceea de relocare a semafoarelor existente la intersecția de la Girov (DN 15D cu DJ 156A), unde se va opta pentru amenajarea unei girații. Soluția aleasă a avut în vedere tocmai evitarea procedurilor birocratice greoaie necesare identificării finanțării și achiziției unui nou sistem de semaforizare. Chiar și așa, încă de la începutul discuțiilor pe această temă, DRDP Iași a precizat că implementarea sistemului de semaforizare la Gâdinți depinde de finalizarea lucrărilor de reamenajare a intersecției de la Girov, un alt punct în trafic predispus în trecut la accidente rutiere grave. Acesta este și motivul pentru care DRDP Iași a avansat un termen de 14 zile pentru execuția proiectării la Gâdinți, nu și pentru execuție, care depinde de factorii enunțați anterior.  

 În acest moment, stadiul pentru implementarea ambelor soluții de sistematizare a traficului în cele două puncte este următorul:

– a fost finalizată proiectarea atât pentru girația de la Girov, cât și pentru instalarea semafoarelor de la Gâdinți;

– a fost achiziționat parapetul lestabil necesar amenajării intersecției de la Girov;

– au fost executate ridicările topometrice și lucrările pregătitoare necesare amenajării intersecției de la Girov și mutării semafoarelor la Gâdinți (dezafectarea insulelor de separare a sensurilor de circulație, lărgirea și asfaltarea în totalitate a intersecției);

– au fost obținute avizele pentru proiect din partea Poliției și CTE al DRDP Iași;

– a fost obținut acordul autorităților locale din Gâdinți pentru racordarea celor 4 semafoare la rețeaua electrică stradală.

 

Concomitent, sunt în stadiu avansat demersurile pentru contractarea unei firme specializate capabile să execute în regim de urgență relocarea semafoarelor de la Girov la Gâdinți, în condițiile în care colaborarea cu fostul antreprenor a încetat, din motive neimputabile DRDP Iași.

Totodată, menționăm că amenajarea intersecției de la Girov se execută în regie proprie, existând speranțe ca finalizarea lucrărilor, de care depinde și relocarea sistemului de semaforizare la Gâdinți, să aibă loc la începutul săptămânii viitoare. Cu această ocazie, DRDP Iași face apel la înțelegere din partea opiniei publice nemțene pentru disconfortul produs, în speranța că nelămuririle de orice fel pe acest subiect vor fi înlăturare. Totodată, ne manifestăm compasiunea pentru victimele accidentelor rutiere produse în aceste două puncte de trafic fierbinți (ultimul produs în seara zilei de duminică, 14 august, la Gâdinți), cu precizarea că, așa cum arată și datele preliminare ale organelor de anchetă, aceste accidente au avut la bază nerespectarea regulilor elementare de circulație (ignorarea indicatorului „Oprire”) din partea conducătorilor auto și nu lipsa infrastructurii rutiere.

 

 

În condițiile în care Codul Rutier prevede reguli clare pentru circulația în intersecții, concomitent cu preocuparea majoră la nivel național pentru creșterea fluenței circulației pe drumurile naționale, recomandarea DRDP Iași pentru conducătorii auto este de a respecta cu strictețe semnalizarea verticală și orizontală existentă în intersecțiile nesemaforizate, pentru evitarea oricăror evenimente neplăcute în trafic. Vă mulțumim!”

Conform reprezentanților DRDP Iași, imediat după finalizarea execuției sensului giratoriu de la Girov, o firmă specializată va interveni pentru relocarea semafoarelor în intersecția DN 15D cu DJ 207D, de la Gâdinți. Asta s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare, dacă totul merge conform planului.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Cum se circulă pe DJ 207A, Roman – Luțca

Adăugat

pe

Roman TV

Dis-de-dimineață, șoferii au tranzitat cu greu ruta Luțca-Roman, pe DJ 207A, din cauza nămeților care s-au format după ninsorile abundente din ultimele zile. La redacție, oamenii au trimis un video în care se vede că circulația s-a desfășurat pe o bandă pentru șoferii răbdători. Pentru alții, călătoria s-a întrerupt brusc după ce au rămas blocați în zăpadă.

Ofițerul de serviciu al SC. Drupo Neamț, firma care deszăpezește drumurile județene, au transmis, în jurul orei 10 că utilajele aveau să intervină pe sectorul de drum cu probleme. Imaginile suprinse la scurt timp arătau că pe DJ 207A se circula normal, bineînțeles, în condiții de iarnă.

Vezi articolul

Știri

Ziua siguranței pe internet. Vezi cum poți evita pericolele online

Adăugat

pe

Roman TV

A doua zi de marți a lunii februarie, în acest an în data de 7 februarie 2023, este marcată „Ziua Internațională a Siguranței pe Internet”. În acest an, această zi se desfășoară sub sloganul “Împreună pentru un internet mai bun” încurajându-i pe toți să se alăture acestui obiectiv, să participe și să aducă oamenii împreună pentru a face internetul un loc mai bun și mai sigur pentru toți, în special pentru copii și pentru tineri. Marcarea acestei zile are ca scop creșterea gradului de conștientizare pentru un internet mai bun și mai sigur, în care tehnologia este folosită nu doar în condiții de siguranță, ci și într-un mod responsabil, critic și creativ. Dorința de popularitate, dorința de a cunoaște persoane noi, lipsa unui control în mediului online îi aduce pe tineri în preajma unor situații ce pot deveni periculoase. În spatele unei imagini de profil se pot ascunde persoane sau interese ascunse. De asemenea, oricine poate cădea pradă fraudelor online. Există o serie de recomandări pentru a ne proteja de pericolele din spațiul virtual.

Vezi articolul

Știri

Un drum din județ, înfundat: "sunt nevoit să sun la ISU"

Adăugat

pe

Roman TV

Un bărbat care își desfășoară activitatea în localitatea Rocna, în zona denumită popular Olărești, spune că luni, 6 februarie, a fost nevoit să sune la ISU pentru a putea fi deblocat din nămeți. Omul spune că lucrează în zona menționată și că trebuie să parcurgă, până acolo, un drum județean, 159, pe care utilajele de deszăpezire nu intervin. Serviciul Voluntar pentru Sitruații de Urgență din cadrul primăriei Icușești a intervenit pentru a-l ajuta să ajungă la destinație.

Vezi articolul

Știri

Contract de 280.000 de lei pentru întreținere trotuare și înlocuire pavele

Adăugat

pe

Roman TV

Anual, primăria achiziționează servicii de întreținere trotuare și reparații cu înlocuire de pavele, în zonele din oraș unde apar astfel de intervenții de executat. Un contract, în acest sens, a fost încheiat în data de 27 ianuarie 2023, între municipalitate și SC. Ciocoiu Construct SRL, valoarea acestuia fiind de 235.477,50 lei fără TVA, adică circa 58.000 de euro, inclusiv TVA. Contractul cadru prevede lucrări de reparații a trotuarelor prin înlocuirea a 400 de borduri mari, lucrări de reparații a trotuarelor prin înlocuirea a 350 de borduri mici, lucrări de reparații pavaje prin înlocuirea stratului suport din balast și înlocuirea pavelelor, estimate a fi 300 la număr, lucrări de reparații pavaje prin înlocuirea stratului suport din balast si remontare pavele. Prețurile includ cotele aplicabile orelor de manoperă, precum și cheltuielile indirecte și cota de profit.
În luna aprilie a anului 2022, municipalitatea a avut un contract încheiat cu aceeași firmă, pentru aceleași servicii, valoarea acestuia fiind de 248.400 de lei fără TVA. Aceaași firmă s-a ocupat și de reabilitarea punții de la Cotu Vameș, dar și de alte lucrări cum ar fi montarea rigolelor în parcarea amenajată lângă Casa Afacerilor, reparații la unități de învățământ sau la Biblioteca Municipală, lucrări de renovare a unor adăposturi antiaeriene, reparații la anexe de-ale Colegiului Național „Roman-Vodă”, refacerea unor scări de la un bloc central, lucrări de amenjare a locurilor de joacă, lucrări la bazinele de înot de la ștrand.

Vezi articolul

Știri

Accident între un TIR, o autoutilitară și un autoturism, cu victimă încarcerată

Adăugat

pe

Roman TV

Marți, 7 februarie, în jurul orei 13.15, un accident rutier s-a produs pe DN2 E85, în afara localității Săbăoani, în care au fost implicate o autoutilitară, un TIR și un autoturism. Șoferul care se afla la volanul TIR-ului a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune cu celelalte autovehicule implicate în accident, care se deplasau din sens opus. În autoturism se afla un tânăr de 25 de ani din Iași care a rămas încarcerat. Pompierii au intervenit pentru a-l scoate din mașină. Imediat după poducerea evenimentului, în zonă au ajuns și polițiștii rutieri.

Vezi articolul

Știri

Incendiu în balconul unei locuințe de pe str. Gloriei

Adăugat

pe

Roman TV

6 februarie 2023

Vezi articolul

Știri

Redevența cea din toți anii, controlată tot de APA SERV, prin membrii CA

Adăugat

pe

Roman TV

Povestea redevenței de la Roman care se întoarce în ADI AQUA NEAMȚ pentru ca, mai apoi, Compania APA SERV să investească în rețelele din municipiu este una întortocheată și, așa cum era de așteptat, în favoarea companiei de apă și nu a consumatorilor care merită servicii de calitate, în raport cu prețul piperat al metrului cub de apă. Astfel, aflăm de la edilul Romanului că milioanele de lei, respective redevențele din ultimii ani, au fost folosite în ce scop au vrut cei din Consiliul de Administrație al companiei, deoarece membrii acestei entități iau astfel de decizii. Deși avem membru romașcan în acest consiliu, aportul contibuției sale în beneficiul romașcanilor este unul minim spre zero. Totul este despre politică. Iar ambițiile ei se reflectă în cât de des vine apa la robinet.
Municipalitatea are în plan, pentru anul 2023, reabilitarea rezervorului de 5.000 metri cubi de la autogară- proiect finanțat cu bani din PNI „Anghel Saligny”, sectorizare – debitmetrie la stațiile de repompare unu și doi, rețeaua de distribuție de apă de pe strada Smirodava. În total, vorbim de investiții în valoare 7 milioane de lei, cu tot cu banii atrași prin programul guvernamental. Apa SERV va investi 550.000 de lei, deși redevența este estimată a fi de 3 milioane de lei. În total, un efort de 7.5 milioane de lei care contrastează puternic cu sumele de milioane de euro despre care se spune că sunt necesare pentru modernizări capitale în rețeaua de apă de la Roman.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Panifcom
Panifcom

Știri

Știri17 ore în urmă

Cum se circulă pe DJ 207A, Roman – Luțca

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDis-de-dimineață, șoferii au tranzitat cu greu ruta Luțca-Roman, pe DJ 207A,...

Știri17 ore în urmă

Ziua siguranței pe internet. Vezi cum poți evita pericolele online

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSA doua zi de marți a lunii februarie, în acest an...

Știri17 ore în urmă

Un drum din județ, înfundat: "sunt nevoit să sun la ISU"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUn bărbat care își desfășoară activitatea în localitatea Rocna, în zona...

Știri17 ore în urmă

Contract de 280.000 de lei pentru întreținere trotuare și înlocuire pavele

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAnual, primăria achiziționează servicii de întreținere trotuare și reparații cu înlocuire...

Știri17 ore în urmă

Accident între un TIR, o autoutilitară și un autoturism, cu victimă încarcerată

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMarți, 7 februarie, în jurul orei 13.15, un accident rutier s-a...

Știri2 zile în urmă

Incendiu în balconul unei locuințe de pe str. Gloriei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS6 februarie 2023

Știri2 zile în urmă

Redevența cea din toți anii, controlată tot de APA SERV, prin membrii CA

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPovestea redevenței de la Roman care se întoarce în ADI AQUA...

RECLAMĂ

Emisiuni

Populare