Urmărește-ne și pe:

Știri

1,24 miliarde de lei pentru Rabla din acest an

Adăugat

pe

Programele RABLA Clasic și RABLA Plus debutează pe 4 februarie, a anunțat astăzi ministrul Mediului Tánczos Barna, în cadrul conferinței de presă susținute alături de președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Fülöp Lóránd-Árpád.

Bugetul din acest an este de 1,24 miliarde lei, fiind astfel cel mai mare buget alocat din istoria programelor, fără suplimentări ulterioare. RABLA Clasic beneficiază de 560 milioane lei, iar RABLA Plus de 680 milioane lei.

Una dintre noutățile programului Rabla Clasic este introducerea unui ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare Euro 3 și inferioară.

O altă noutate este introducerea posibilității casării a două autovehicule uzate pentru achiziționarea unuia nou, cuantumul finanțării fiind de 7.500 de lei pentru casarea unui autovehicul și 12.000 lei pentru casarea a două autovehicule. Rămâne obligativitatea casării a cel puțin un autovehicul în cadrul Programului.

„Rabla Clasic este un program care atinge majoratul. Anul acesta se împlinesc 18 ani de când acesta a fost lansat și a adus o contribuție semnificativă în ceea ce privește întinerirea parcului auto: peste 700.000 de autoturisme noi au fost introduse în traficul național. Este pentru prima dată când planificăm implementarea acestor programe pe 3 ani. Ne-am consultat cu asociațiile producătorilor, importatorilor și comercianților auto și ne dorim să asigurăm predictibilitate în implementarea politicilor publice în acest domeniu și să scoatem din circulație cel puțin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani până în 2026″, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

Demnitarul a anunțat și lansarea unui program destinat instituțiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei, prin care primăriile și autoritățile publice vor putea achiziționa doar mașini electrice sau hibrid plug-in. În cadrul acestui program, va fi asigurată o finanțare de 80% din valoarea achiziției.

„În 2022, vom avea un sistem informatic destinat persoanelor juridice care se vor înscrie în RABLA Clasic sau RABLA Plus, pentru că și autoritățile publice trebuie să fie încurajate spre achiziții verzi și eco-mobilitate. Dacă ne uităm la cifre, în 2021 au fost achiziționate, în cadrul RABLA Plus, 8500 mașini de către persoane fizice și 7728 mașini de către persoanele juridice, cifre care arată interesul românilor pentru achiziția unor autoturisme mai prietenoase cu mediul. Cetățenii interesați să se înscrie în programul RABLA trebuie să știe că vechimea autovehiculului uzat eligibil în program trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, față de 8 ani cât este în prezent. Totodată, se diminuează cu 5 grame valorile cantităților de emisii de CO2/KM aferente pragului de eligibilitate și pragului de obținere a ecobonusului”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Fülöp Lóránd-Árpád.

O altă modificare adusă programului este că valabilitatea notei de înscriere va fi de 300 zile de la emiterea acesteia, față de 240 zile cât este în prezent. În plus, se elimină termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou. În ceea ce privește Rabla Plus, se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.
Totodată, se introduce un bonus de 1.500 lei/autovehicul, acordat pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3. Astfel, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate, cuantumul finanțării urmând a fi:

– pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării unui autovehicul uzat – maximum 46.500 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) și maximum 21.500 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3);

– pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate – maximum 51.000 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) și maximum 26.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

Legat de prima de casare pentru achiziția unei motociclete, aceasta va fi de 7.500 lei în cazul în care autovehiculul casat are o vechime mai mare de 15 ani, cu normă de poluare nu mai mare de Euro 3 sau 6.000 lei, în cazul casării unui alt tip de autovehicul uzat.

Sursa: Facebook/Ministerul Mediului

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

La volan, în ziua mare, sub influența cocainei

Adăugat

pe

Roman TV

Un bărbat în vârstă de 34 de ani s-a urcat la volan ziua, în jurul orei 12.00 deși anterior consumase cocaină, conform testului drugtest pe care polițiștii i l-au efectuat. Acesta a fost oprit în trafic, pe Bulevardul Republicii din Roman.

Vezi articolul

Știri

În pofida vântului, turiștii sunt așteptați pe pârtia Durău

Adăugat

pe

Roman TV

A fost emis cod Galben de intensificări ale vântului, în estul, centrul și local în sudul și sud-estul țării, precum și în zonele de munte. În Moldova, viteza vântului a atins 60-85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55-60 km/h, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Conform Salvamont Neamț, traseele din masivul Ceahlău au fost închise, pe culmi înalte vântul atingând rafale de până la 140 km la oră. Au fost, astfel, prevenite evenimente nedorite. Zilele acestea, dar și în weekendul care urmează nu sunt atenționări specifice de vânt puternic, astfel că turiștii sunt așteptați pe pârtie.

Vezi articolul

Știri

Alți 25 000 euro pe 300 tone de sare pentru deszăpezire

Adăugat

pe

Roman TV

Primăria Municipiului Roman a achiziționat o nouă rundă de sare pentru deszăpezire, pe 13 ianuarie, valoarea contractului încheiat cu salina Târgu Ocna fiind de 126 000 de lei fără TVA, adică peste 25 000 de Euro, pentru o cantitate de 300 de tone de sare. În prețul achiziției este inclus și transportul sării de la salină la Roman. Conform descrierii din Sistemul Electronic de Achiziții Puublice, sarea necesară operațiunilor de deszăpezire a costat 420 de lei tona fără TVA, cu transport inclus.

Vezi articolul

Știri

Familii din ce în ce mai disperate: bolnave, fără mâncare și fără tratament

Adăugat

pe

Roman TV

Un tablou din ce în ce mai sumbru se conturează la nivelul Asociației „Născută înger” din Piatra Neamț unde, zilnic, vin apeluri disperate din partea unor familii aflate în pragul disperării. Sunt oameni care, deși au venituri minime spre deloc, trebuie să își plătească facturile, să își cumpere alimente sau să își procure medicamente esențiale unor boli prin care trec. Voluntarii trec prin momente dificile, asociația fiind copleșită de astfel de solicitări cărora cu greu reușește să le mai facă față.

Vezi articolul

Știri

Câte 200 de lei de locatar, președintele dă presa afară din asociatie

Adăugat

pe

Roman TV

Un locatar care domiciliază la blocul 4 de pe strada Tineretului a contactat redacția, lamentându-se de faptul că toate familiile care stau în blocul menționat, la scara B, trebuie să achite câte 200 de lei, bani necesari pentru demararea unor reparații în subsolul blocului.

Vezi articolul

Știri

S-au trezit cu cablul de la curent… tăiat

Adăugat

pe

Roman TV

O femeie din comuna Gâdinți a contactat redacția Roman TV cu privire la faptul că, peste noapte, s-a trezit fără curent electric. Aceasta a declarat că nu are nici un fel de conflict cu nimeni și că a observat cum cablul de electricitate ar fi fost tăiat. Totuși, un vecin i-ar fi avertizat că va recurge la un astfel de gest. La fața locului, oamenii au chemat poliția și firma furnizoare.

Vezi articolul

Știri

Stă de doi ani pe un teren dat de primărie, dar fără nici un act

Adăugat

pe

Roman TV

Un bărbat din comuna Sagna este nemulțumit de faptul că, deși locuiește de doi ani pe un teren pe care administrația locală i l-ar fi încredințat să își ridice o casă, el nu cunoaște nici până în prezent, statutul acelei proprietăți. În acest context, Iulian Cozma spune că nu își dorește să mai investească într-un imobil pe care nu are acte, de la primărie nefiind niciodată informat despre condițiile legale în care el locuiește acolo.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV5 zile în urmă

Radar TV S06E02 – Polițiștii ies în stradă ca să-și ceară drepturile

invitat 🤵 Vitalie Josanu – prim-vicepreședinte Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” moderator – 🤵 Daniel Muraru – atacul.ro Subiectele emisiunii:...

Panorama6 zile în urmă

Panorama S06E01 – Daniel Muraru & Alex Nistor

Ediția integrală de luni, 11 ianuarie , a emisiunii Panorama. Daniel Muraru & Alex Nistor

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV S06E01 – Roman: licitații pentru concesionarea unor terenuri cu potențial

Ediția integrală a emisiunii Radar TV, de joi, 06 ianuarie. Realizator 🤵 Daniel Muraru Subiectele emisiunii: Crește incidența Covid-19 in...

Radar TV3 săptămâni în urmă

Radar TV S05E58 – Cum poate fi oprit jaful din banul public

La ce sa ne așteptăm în anul 2022? ⭕ Ediția integrală a emisiunii Radar TV, de joi, 30 decembrie ✔️...

Radar TV4 săptămâni în urmă

Radar TV S05E57 – Prețul lemnului de foc a luat-o razna

Ediția integrală a emisiunii Radar TV, de joi, 23 decembrie. Invitat 🤵 inginer Daniel Popa, reprezentant al societății civile Realizator...

Cazuri și necazuri4 săptămâni în urmă

Cazuri și necazuri – S07E12

Voluntarii îngerilor: bilanțul faptelor bune, la sfârșit de an

Panorama4 săptămâni în urmă

Panorama S05E63 – Cătălin Naclad și Daniel Muraru

Ediția integrală de luni, 20 decembrie , a emisiunii Panorama. Cătălin Naclad & Daniel Muraru – jurnalist www.atacul.ro

RECLAMĂ

Populare