Urmărește-ne și pe:

Știri

1,24 miliarde de lei pentru Rabla din acest an

Adăugat

pe

Programele RABLA Clasic și RABLA Plus debutează pe 4 februarie, a anunțat astăzi ministrul Mediului Tánczos Barna, în cadrul conferinței de presă susținute alături de președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Fülöp Lóránd-Árpád.

Bugetul din acest an este de 1,24 miliarde lei, fiind astfel cel mai mare buget alocat din istoria programelor, fără suplimentări ulterioare. RABLA Clasic beneficiază de 560 milioane lei, iar RABLA Plus de 680 milioane lei.

Una dintre noutățile programului Rabla Clasic este introducerea unui ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare Euro 3 și inferioară.

O altă noutate este introducerea posibilității casării a două autovehicule uzate pentru achiziționarea unuia nou, cuantumul finanțării fiind de 7.500 de lei pentru casarea unui autovehicul și 12.000 lei pentru casarea a două autovehicule. Rămâne obligativitatea casării a cel puțin un autovehicul în cadrul Programului.

„Rabla Clasic este un program care atinge majoratul. Anul acesta se împlinesc 18 ani de când acesta a fost lansat și a adus o contribuție semnificativă în ceea ce privește întinerirea parcului auto: peste 700.000 de autoturisme noi au fost introduse în traficul național. Este pentru prima dată când planificăm implementarea acestor programe pe 3 ani. Ne-am consultat cu asociațiile producătorilor, importatorilor și comercianților auto și ne dorim să asigurăm predictibilitate în implementarea politicilor publice în acest domeniu și să scoatem din circulație cel puțin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani până în 2026″, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

Demnitarul a anunțat și lansarea unui program destinat instituțiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei, prin care primăriile și autoritățile publice vor putea achiziționa doar mașini electrice sau hibrid plug-in. În cadrul acestui program, va fi asigurată o finanțare de 80% din valoarea achiziției.

„În 2022, vom avea un sistem informatic destinat persoanelor juridice care se vor înscrie în RABLA Clasic sau RABLA Plus, pentru că și autoritățile publice trebuie să fie încurajate spre achiziții verzi și eco-mobilitate. Dacă ne uităm la cifre, în 2021 au fost achiziționate, în cadrul RABLA Plus, 8500 mașini de către persoane fizice și 7728 mașini de către persoanele juridice, cifre care arată interesul românilor pentru achiziția unor autoturisme mai prietenoase cu mediul. Cetățenii interesați să se înscrie în programul RABLA trebuie să știe că vechimea autovehiculului uzat eligibil în program trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, față de 8 ani cât este în prezent. Totodată, se diminuează cu 5 grame valorile cantităților de emisii de CO2/KM aferente pragului de eligibilitate și pragului de obținere a ecobonusului”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Fülöp Lóránd-Árpád.

O altă modificare adusă programului este că valabilitatea notei de înscriere va fi de 300 zile de la emiterea acesteia, față de 240 zile cât este în prezent. În plus, se elimină termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou. În ceea ce privește Rabla Plus, se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.
Totodată, se introduce un bonus de 1.500 lei/autovehicul, acordat pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3. Astfel, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate, cuantumul finanțării urmând a fi:

– pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării unui autovehicul uzat – maximum 46.500 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) și maximum 21.500 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3);

– pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate – maximum 51.000 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) și maximum 26.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

Legat de prima de casare pentru achiziția unei motociclete, aceasta va fi de 7.500 lei în cazul în care autovehiculul casat are o vechime mai mare de 15 ani, cu normă de poluare nu mai mare de Euro 3 sau 6.000 lei, în cazul casării unui alt tip de autovehicul uzat.

Sursa: Facebook/Ministerul Mediului

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Accidentul de azi din Gâdinți, surprins în direct de camera video

Adăugat

pe

Roman TV

Un alt accident rutier a avut loc în intersecția DJ 207D cu DN 15D
În eveniment au fost implicate trei autovehicule
Accidentul, soldat doar cu pagube materiale
Șoferul care nu a dat prioritate ar fi fost distras de ceva ce se întâmpla pe marginea drumului
Toți șoferii s-au ales cu mașinile avariate

Vezi articolul

Știri

Deși pocnește periodic, rețeaua de apă de la Favorit nu este în vreun plan de investiții

Adăugat

pe

Roman TV

Dese avarii au loc la rețeaua din apropierea sensului giratoriu de la Favorit, în ultimii ani Roman TV realizând mai multe materiale de presă pe această temă, mai ales că atunci când conductele crapă, bălțile de apă care se formează creează disconfort în trafic. Deși știu că zona menționată este una cu probleme, atât reprezentanții companiei Apa Serv, cât și cei ai Primăriei Municipiului Roman ridică din umeri. La solicitarea Roman TV, reprezentanții Apa Serv au transmis că între anii 2020-2022, în zona menționată au avut loc patru avarii care au necesitat alocări de peste 11.000 de lei. Chiar și așa, pentru modernizarea acestei rețele în planul de investiții al companiei nu există fonduri alocate, cel puțin nu în acest an. De cealaltă parte, edilul Romanului spune că înțelegerea municipalității cu Apa Serv a fost acea ca societatea să aloce bani din redevența datorată investițiilor, fapt care nu ar fi fost asumat până în prezent

Vezi articolul

Știri

Dansatorii Ray's Dance ne-au obișnuit cu rezultate demne de toate laudele

Adăugat

pe

Roman TV

Dansatorii de la Ray’s Dance Piatra Neamț dovedesc, cu orice competiție la care participă, că merită toată aprecierea. Dovadă stau premiile cu care se întorc în județ de fiecare dată. La German Open Championship, desfășurat în perioada 9-13 august, în trei săli de concurs au evoluat aproape 6.000 de sportivi din 51 de țări, de pe 5 continente. Dansatorii nemțeni adus României şi municipiului Piatra Neamţ cele mai bune rezultate pe care le-au avut vreodată dansatorii sportivi nemţeni la vreo competiţie de o asemenea anvergură.

Rezultatele obținute de dansatorii Ray’s Dance Piatra Neamț

Alexandru Marian Sabin şi Alessandra Maria Dediu au luat startul la 3 competiţii din cadrul acestui campionat: Junior I 10 Dansuri, Junior I Standard şi Junior I Latino.
Alexandru George Bertea şi Carina Băisan au concurat şi ei la Categoria Junior II 10 Dansuri, Junior II Latino şi Junior II Standard.

Rezultate nesperate, obţinute de un dans, poate cel mai bun din 2022, al acestor minunaţi sportivi:

🏅Alexandru Marian Sabin – Alessandra Maria Dediu- categoria Junior I
📌secţiunea 10 Dansuri – locul 4 din 45 perechi;
📌secţiunea Standard – locul 6 din 48 perechi;
📌secţiunea Latino – locul 16 din 64 perechi;
🏅Alexandru George Bertea -Carina Băisan

– categoria Junior II
📌secţiunea 10 Dansuri – locul 14 din 62 perechi;
📌secţiunea Standard – locul 29 din 78 perechi;
📌secţiunea Latino- locul 32 din 105 perechi.

Singura pereche de dansatori sportivi din Moldova care s-a calificat la 2 finale de German Open, în acest an: Alexandru Marian Sabin şi Alessandra Maria Dediu.

Vezi articolul

Știri

Rămasă blocată în balcon, o femeie a solicitat ajutorul pompierilor

Adăugat

pe

Roman TV

O femeie de 42 de ani a rămas blocată pe balconul apartamentului
Aceasta a necesitat ajutorul pompierilor
Intervenția a avut loc pe strada Tineretului
Femeia nu a necesitat îngrijiri medicale

Vezi articolul

Știri

S-a semnat recepția lucrărilor la Grădinița nr. 2. În total, investiție de 2.4 milioane lei

Adăugat

pe

Roman TV

Începute în luna februarie a anului 2020, lucrările de modernizare a grădiniței nr. 2, respectiv Casa academicianului Constantin C. Iliescu, sunt ajunse la final. Recepția lucrărilor la obiectivul situat pe strada Dobrogeanu Gherea a fost semnată, urmând să fie puse la punct ultimele detalii, iar din toamnă, la debutul anului școlar, preșcolarii să revină în băncile instituției. Pe timpul lucrărilor, aceștia fuseseră relocați, provizoriu, la alte unități de învătământ din oraș.

Vezi articolul

Știri

A crescut alocația de hrană a pacienților, dar au crescut și prețurile alimentelor

Adăugat

pe

Roman TV

Managerul Spitalului Municipal de Urgență din Roman a explicat că suma alocată pentru hrana pacienților nu mai este decontată din bugetul spitalului, ci va fi decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Deși alocația de hrană a crescut la 22 de lei pentru meniul standard al unui pacient, în această perioadă au crescut și prețurile alimentelor, așa că nu sunt așteptări în ceea ce privește îmbunătățirea hranei din punct de vedere cantitativ. În plus, pacienții trebuie să primească hrană în funcție de afecțiunile pe care le au, pe toată durata spitalizării.

Vezi articolul

Știri

Gură de canal deteriorată de două luni. Apa Serv trebuie să remedieze problema

Adăugat

pe

Roman TV

→O gură de canalizare de pe strada V. Lupu este deteriorată de două luni
→Gura de canal, „flancată” de doi parapeți din plastic
→Reprezentanții primăriei spun că Apa Serv trebuie să remedieze problema
→Reprezentanții Apa Serv spun că au comandat materialele necesare remedierii

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Panifcom

Știri

Știri15 ore în urmă

Accidentul de azi din Gâdinți, surprins în direct de camera video

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUn alt accident rutier a avut loc în intersecția DJ 207D...

Știri18 ore în urmă

Deși pocnește periodic, rețeaua de apă de la Favorit nu este în vreun plan de investiții

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDese avarii au loc la rețeaua din apropierea sensului giratoriu de...

Știri18 ore în urmă

Dansatorii Ray's Dance ne-au obișnuit cu rezultate demne de toate laudele

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDansatorii de la Ray’s Dance Piatra Neamț dovedesc, cu orice competiție...

Știri18 ore în urmă

Rămasă blocată în balcon, o femeie a solicitat ajutorul pompierilor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSO femeie de 42 de ani a rămas blocată pe balconul...

Știri18 ore în urmă

S-a semnat recepția lucrărilor la Grădinița nr. 2. În total, investiție de 2.4 milioane lei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎncepute în luna februarie a anului 2020, lucrările de modernizare a...

Știri2 zile în urmă

A crescut alocația de hrană a pacienților, dar au crescut și prețurile alimentelor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSManagerul Spitalului Municipal de Urgență din Roman a explicat că suma...

Știri2 zile în urmă

Gură de canal deteriorată de două luni. Apa Serv trebuie să remedieze problema

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS→O gură de canalizare de pe strada V. Lupu este deteriorată...

RECLAMĂ

Emisiuni

Panorama18 ore în urmă

Panorama S06E31 – 16 august 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 16 august, a emisiunii Panorama. Daniel Muraru &...

Cazuri și necazuri2 zile în urmă

Cazuri și necazuri – S08E15

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDoar împreună putem oferi o șansă familiei Moșneagu Realizator: Carmen Suciu...

Cazuri și necazuri2 zile în urmă

Cazuri și necazuri – S08E14 – "Ajutați-ne să trimitem un copil la școală!"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSRealizator: Carmen Suciu Voluntar: Cecilia Mancaș 📞 Telefon contact Asociația “Născută...

Radar TV7 zile în urmă

Radar TV S06E32 – Criza apei, cauze și consecințe

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 11 august, a emisiunii Radar TV Invitat: Gheorghe...

Panoramao săptămână în urmă

Panorama S06E30 – 9 august 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 9 august, a emisiunii Panorama. Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV S06E31 – Consiliul Județean Neamț împarte banii pe criterii politice

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 4 august, a emisiunii Radar TV Invitat: Cristian...

Panorama2 săptămâni în urmă

Panorama S06E29 – 02 august 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 2 august, a emisiunii Panorama. Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare