Urmărește-ne și pe:

Știri

Lucian Micu, alături de alți 6 manageri, nu scapă de urmărirea penală

Adăugat

pe

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au dispus, în ziua de 25 octombrie 2021, în cauza privind incendiul de la secția ATI a Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de zece suspecți persoane fizice și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Sunt vizați șase manageri ai unității sanitare, care au fost la conducerea spitalului în perioada 31 martie – 17 noiembrie 2020, respectiv Toader Mocanu, dr. Florin Apostoae, dr. Daniela Marcoci, Marius Ghineț, dr. Dan Verzea și cel care era manager în noaptea incendiului, Lucian Micu. De asemenea, se continuă urmărirea penală a două asistente care în noaptea de 14 noiembrie au aprins o candelă pentru un pacient, dar și a medicului Liviu Ungureanu, șeful secției ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. În anchetă este vizat și Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, în ansamblul său.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.

Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Lumânarea de tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neaamț este vizat în anchetă pentru următoarele deficiențe, conform comunicatului:

– nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;

– nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale;

Consecința acestor măsuri a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale. Suspecților  li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 28 octombrie 2021, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.

„Continuarea urmăririi penale reprezintă etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, mai arată comunicatul instituției menționate.

Comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Anul acesta, Zilele Municipiului Roman pică în campanie electorală

Adăugat

pe

Roman TV

Și anul acesta, evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Roman se vor desfășura în perioada 15-21 mai, chiar dacă perioada se suprapune cu cea în care este și campanie electorală. Reprezentanții administrației locale spun că acest aspect nu afectează desfășurarea evenimentelor devenite deja tradiție, care marchează zilele orașului. În acest an va avea loc și Gala Excelenței în Educație, eveniment care anul trecut nu a avut loc, din cauza măsurilor impuse de ordonanța austerității. Perioada de campanie electorală începe pe 10 mai și şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00, adică pe 8 iunie 2024.

Vezi articolul

Știri

373.000 lei pentru racordarea fostului Cinema "Unirea" la energie electrică

Adăugat

pe

Roman TV

Concomitent cu lucrările de reabilitare desfășurate în cadrul proiectului de modernizare a fostului cinematograf Unirea, la același obiectiv se va lucra, în perioada următoare, la partea de racordare a clădirii la energie electrică. În acest sens, între municipalitate și firma Build Instal Electric SRL a fost încheiat, la data de 15 aprilie 2024, un contract în valoare de 313.500 de lei fără TVA, banii fiind alocați din bugetul local, nu incluși în finanțarea alocată proiectului integrat de modernizare a obiectivului. Pentru partea de reabilitare a clădirii, valoarea contractului este de 11,5 milioane de lei, iar pentru partea de sistematizarea zonei, valoarea contractului este de 1,6 milioane de lei inclusiv TVA.

Vezi articolul

Știri

Încep serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în asociațiile de proprietari

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 22 aprilie – 3 mai 2024, în intervalul orar 0900-1500, se vor executa servicii de deratizare și dezinsecție pe raza de competență a Municipiului Roman, zonele de acțiune vizate fiind căminele şi canalele aferente reţelelor edilitare, respectiv căminele apometrelor generale de la intrarea în blocuri, canalizări și a terenurile proprietate publică a Municipiului Roman adiacente acestora. Există două contracte încheiate din data de 17 ianuarie 2024, intre municipalitate si SC Rentokill SRL, de câte 36.000 de lei fără TVA fiecare, dintre care unul este pentru servicii de deratizare, iar celălalt pentru dezinsecție și dezinfecție, ambele pentru suprafețe de câte 120.000 de mp.

Vezi articolul

Știri

Lucrări de hidroizolație și vopsitorie în valoare de 61.000 lei, la bazinele ștrandului

Adăugat

pe

Roman TV

În Complexul de Agrement „Moldova” din Roman se execută, în această perioadă, diferite lucrări de reparație, cum ar fi la foișoare și grătare, dar și la bazinele din ștrand. Privind bazinele, urmează a fi executate lucrări de vopsitorie și hidroizolații, în acest sens fiind încheiat, la data de 18 aprilie 2024, un contract între municipalitate și SC. Ciocoiu Construct SRL, valoarea acestuia fiind de 52.031,74 de lei fără TVA. În sezonul estival 2023, încasările înregistrate în ștrandul municipal au fost de 1.056.705 lei, iar în zona de picnic de 57.702 lei.

Vezi articolul

Știri

Romanvodiști de la profil real, la etapa Națională a Olimpiadei de Română

Adăugat

pe

Roman TV

Trei elevi de la Colegiul Național „Roman-Vodă” au trecut la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, chiar dacă aceștia studiază la profil real, respectiv matematică-informatică, chiar intensiv. Acest lucru demonstrează faptul că tinerii sunt interesați de lectură și de cultură, indiferent de profilul pe care aleg să îl urmeze. Din județul Neamț, la etapa județeană a olimpiadei au participat 100 de elevi din secțiunea Liceu. Din lotul extins al județului nostru la această secțiune, fac parte elevii romanvodiști Ștefania-Naiana Tudor și Francesca-Maria Micu, ambele având profesor îndrumător Elena-Mihaela Băltoi și Mihnea-Ioan Veniamin, profesor îndrumător Ana-Maria Zăloagă. Chiar dacă elevii au fost calificați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, aceștia intenționează să urmeze cariere bazate pe alte domenii, în viitor. Etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română va avea loc în perioada 24-28 aprilie 2024, la Suceava.

Vezi articolul

Știri

500 de familii din Neamț, beneficiare ale Campaniei „Detector pentru viață”

Adăugat

pe

Pe 11 aprilie 2024, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a primit 500 de detectoare (375 detectoare de fum și 125 detectoare de monoxid de carbon), urmând ca acestea să fie montate în aproximativ 500 locuințe din comunele: Dochia, Dragomirești, Drăgănești, Ghindăoani, Grințieș, Pâncești, Poienari, Negrești, Tupilați și Valea Ursului. Pompierii nemțeni au început acțiunile de montare a acestor dispozitive în data de 16 aprilie 2024, activitatea continuând și în perioada următoare. Inițiativa face parte din campania națională „Detector pentru viață”, lansată de E.ON și Delgaz Grid, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgenă (IGSU) și derulată în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat în anul 2012. În cadrul acestui parteneriat, E.ON și Delgaz Grid a donat 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În anul 2023, conform statisticilor, la nivelul județului Neamț, cauzele principale care au condus la incendii în locuințe sunt: instalațiile electrice defecte (28%), coșurile de fum defecte sau necurățate (17%), focul deschis în spații închise (11%), mijloacele de încălzire (9%) și alte împrejurări (35%). Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut șase persoane adulte au decedat. Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna salvarea de vieți omenești și reducerea pagubelor materiale. Pompierii încurajează cetățenii să-și monteze în propriile locuințe astfel de echipamente care le pot salva viața. De menționat este faptul că detectorul nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor, rolul lui fiind doar de avertizare a ocupanților locuinței de izbucnirea unui incendiu sau de prezența monoxidului de carbon.

Vezi articolul

Știri

Echipaj al Școlii "Vasile Alecsandri", la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 15 aprilie 2024 s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică, adresată elevilor din clasele V-XII. Aceasta este organizată pe trei secțiuni tematice: Științe fundamentale, Științe aplicate, Tehnologia informației; dar și pe două categorii de vârstă, respectiv juniori – elevi care nu au împlinit vârsta de 15 ani până la finalul anului calendaristic – și seniori – elevi care nu au împlinit vârsta de 19 ani până la finalul anului calendaristic. La etapa națională s-au calificat patru echipaje de elevi din județul Neamț, unul dintre acestea de la Școala Gimnazală „Vasile Alecsandri” din Roman format din elevele Ilinca-Maria Jugaru și Sara-Maria Doru, din categoria juniori/Secțiunea Științe fundamentale, pentru proiectul „Fulgere în căutarea metalului”, profesor îndrumător Roxana Pătrăuceanu. Etapa națională se va desfășura în perioada mai-iunie 2024, la Suceava. Alte trei echipaje din județul nostru s-au calificat la etapa națională a acestei olimpiade, respectiv echipajul format din elevii Iustin Hârlea și Ayana Maria Maxim de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț – prof. coordonator Liviu-Constantin Olaru; echipa formată din elevii Matei Bogza și Maria Iliescu de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, alături de elevul Andrei Cezar Albu de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț – prof. coordonator Mariana Frenți și echipajul format din elevii Radu Dumitrache și Sophia Axinte de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț – prof. îndrumător Silvia Bortariu. Școala Gimnazală „Vasile Alecsandri” din Roman a fost singura instituție de învățământ din municipiul Roman participantă la această olimpiadă.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri20 de ore în urmă

Anul acesta, Zilele Municipiului Roman pică în campanie electorală

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSȘi anul acesta, evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Roman se vor desfășura...

Știri20 de ore în urmă

373.000 lei pentru racordarea fostului Cinema "Unirea" la energie electrică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSConcomitent cu lucrările de reabilitare desfășurate în cadrul proiectului de modernizare...

Știri20 de ore în urmă

Încep serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în asociațiile de proprietari

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 22 aprilie – 3 mai 2024, în intervalul orar...

Știri20 de ore în urmă

Lucrări de hidroizolație și vopsitorie în valoare de 61.000 lei, la bazinele ștrandului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn Complexul de Agrement „Moldova” din Roman se execută, în această...

Știri20 de ore în urmă

Romanvodiști de la profil real, la etapa Națională a Olimpiadei de Română

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSTrei elevi de la Colegiul Național „Roman-Vodă” au trecut la etapa...

Știri23 de ore în urmă

500 de familii din Neamț, beneficiare ale Campaniei „Detector pentru viață”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 11 aprilie 2024, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al...

Știri2 zile în urmă

Echipaj al Școlii "Vasile Alecsandri", la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 15 aprilie 2024 s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei Naționale...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV2 zile în urmă

Radar TV / USR Roman: "Orașul are nevoie de o schimbare în bine" / 18 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 18 aprilie, a emisiunii Radar TV invitati: Cosmin...

Radar TV3 zile în urmă

Radar TV / Mihail Neamțu, despre încercările anului 2024 / 17 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială a emisiunii Radar TV, de miercuri, 17 aprilie invitat:...

Panorama4 zile în urmă

📺 Panorama / Campania electorală, la un pas distanță / 16 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 16 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Secrete de familieo săptămână în urmă

Secrete de familie / Iisus, Marele Învățător / 12 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 12 aprilie, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TVo săptămână în urmă

Radar TV / Dezvoltarea Romanului în viziunea candidatului USR la primărie / 11 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 11 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat: Cosmin...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Judetul Neamț – principalele direcții de dezvoltare / 9 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială de marți, 9 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat:...

Cazuri și necazuri2 săptămâni în urmă

Cazuri și necazuri / Gabriel necesită urgent 18.000 de euro pentru a trăi!

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSNume titular cont: Leonte Laura-Maria EUR: RO17 BRDE 280S V781 2852...

RECLAMĂ

Populare