Urmărește-ne și pe:

Știri

Dacă lucrezi, unde duci copiii sub 3 ani, în Roman?

Adăugat

pe

Singura creșă din Roman, denumită Centru de zi pentru copii anteprescolari aflați în situații de risc „Casa Fluturașilor” își va deschide porțile de pe 11 octombrie, inițial pentru doar 20 de copii, urmând ca alți 34 să fie primiți în unitate începând cu data de 1 decembrie 2021. Înscrierile se fac în baza unui dosar stufos ce trebuie să conțină documente pe care, de la caz la caz, specialiștii primăriei le punctează în funcție de anumite criterii bine definite. De reținut este faptul că beneficiarii acestui centru de zi ar trebui să fie doar copii aflați în situații de risc. În acest context, familiile fără probleme de natură socială, dar care trebuie să muncească, nu pot spera la accesul copiilor lor într-o cresă de stat, în Roman.

Pentru ca un dosar să fie considerat eligibil, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: copii de vârsta antepreșcolară între 1 și 3 ani care au domiciliul în Municipiul Roman și sunt apți din punct de vedere medical pentru a frecventa colectivitatea; ambii părinți să aibă domiciliul stabil comun în Municipiul Roman; veniturile familiei să nu depășească 1800 lei/ membru de familie; părinții/reprezentanții legali ai copiilor, care nu au loc de muncă și se află în căutarea unui loc de muncă și în maximum 4 luni de la admiterea copilului în centrul de zi, face dovada încadrării pe piața muncii sau se află în concediu de creștere copil și în maximum 4 luni urmează să se reîntoarcă la locul de muncă și face dovada reăncadrării; copiii vor fi admiși pentru a frecventa centrul de zi în ordinea descrescătoare a punctajului obținut și în funcție de locurile disponibile în centru de zi, pentru anul antepreșcolar următor. Data depunerii cererii de înscriere în centru este criteriu de departajare după parcurgerea grilei de evaluare; declarația privind informarea părintelui / reprezentantului legal privind data începerii anului antepreșcolar 2021-2022. Dosarele se depun în perioada 06.09.2021 – 17.09.2021. Începând cu data de 11.10.2021, 20 de beneficiari vor frecventa centrul de zi. Ulterior, în jurul datei de 01.12.2021, următorii 34 de beneficiari vor fi contactați pentru începerea frecventării centrului, se arată în anunțul privind înscrierile la cresă, publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Roman. Așadar, chiar și pentru puținii beneficiari ai centrului, debutul anului școlar se decalează cu o lună pentru unii și cu două luni și jumătate pentru alții, timp în care părinții care lucrează trebuie să se descurce așa cum pot.

Grupe „baby” la creșe private, pe bani „grei”

De la nașterea copilului și până când o mamă reintră pe piața muncii trec cel puțin un an și zece luni, după care, în funcție de alegerile personale ale fiecăruia, părintele este nevoit să se întoarcă la serviciu. În grădinițele de stat, la program normal sau prelungit, copiii intră de la vârsta de trei ani împliniți, conform legilor în vigoare. De la vârsta de un an și zece luni (sau doi, la alegere) și până când un copil împlinește cei trei ani impuși de lege, integrarea lor într-o formă de școlarizare cade în sarcina creșelor. Ele pot fi de stat – care se dovedesc a fi insuficiente – sau private, care presupun costuri lunare enorme raportate la veniturile salariale din Roman. Singurele două-trei grădinițe private cu grupe „baby” din Roman incasează, în medie, și câte 1100 de lei lunar/copil. Asta, în condițiile în care în Roman sunt părinți care au salarii de 1500-1600 de lei/lunar/fiecare și mai mulți copii de întreținut.

Ce spun „oficialii” despre situația prezentată

Pentru întârzierea generată există și un motiv: vechea problemă a unor proiecte de modernizare care nu își încheie, aproape niciodată în istoria proiectelor derulate de administrațiile publice locale, lucrările la termenul oficial de finalizare. Ba lipsesc circuite, ba hote, ba recipiente pentru săpun, ba personal ș.a.m.d. Ce nu lipsește din curtea creșei de pe Smirodava este o rampă destinată persoanelor cu dizabilități, deși intrarea în clădire este una plană, persoanele cu handicap putând-o accesa cu sau fără ajutorul acelei rampe.

De la Spitalul Municipal de Urgență din Roman aflăm că, în anul 2019 au venit pe lume 319 copii care au domiciliu în Roman, iar în anul 2020, 300 astfel de copii s-au născut la unitatea sanitară romașcană. La creșa administrației locale pentru copii aflați în situații de risc, în anul școlar 2021-2022 doar 20 de copii vor frecventa, în primă fază, unitatea, după care alți 34 de beneficiari vor intra de la 1 decembrie 2021.

Într-o discuție oficială, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja a precizat, pentru Roman TV, că este la curent cu situația creșelor din județ, dar și cu situația celei de la Roman. Prea multe, din perspectiva domniei sale, nu ar fi de făcut, având în vedere că administrațiile publice locale se ocupă de crearea locurilor în creșe, de finanțarea sau de întreținerea lor. Ceea ce ne-a transmis, însă, este că Ministerul Educației are în vedere preluarea în subordine a unităților antepreșcolare din țară: „Cel mai probabil, ele (nr. creșele) vor fi preluate de Ministerul Educației. Deja s-au făcut analize de cost, dacă am înșeles eu bine costul pentru un copil în creșă va fi undeva la 17 000 de lei pe an (…) Urmează acum rectificarea de buget, iar în această rectificare vor fi cuprinse aceste sume în ideea ca, ulterior, printr-un act normativ să fie preluate creșele de către Ministerul Educației. Abia apoi, dacă ele vor fi preluate, vom vedea ce putem face în privința spațiilor. Ni s-a cerut o situație, am comunicat la Minister. Se dorește ca aceste creșe să funcțineze pe lângă unităție de învățământ preșcolar (…) Din păcate, grădinițele acestea nu prea au spații (…)O astfel de problemă mă interesează și pe mine și o să discut pentru zona Roman cu domnul primar să vedem ce soluții se găsesc până apare actul normativ de preluare.

Mihai Obreja - inspector școlar general ISJ Neamț

Mihai Obreja – inspector școlar general ISJ Neamț

Întrebat despre timpii de preluare estimați, inspectorul școlar general Mihai Obreja a precizat că procedurile nu sunt atât de simple pe cât pot părea, parte din creșele din România fiind create cu bani europeni, iar personalul necesar îngrijirii unor copii atât de mici făcând parte dintr-o categorie diferită față de cel care este angajat, momentan, în sistemul de învățământ preșcolar: „Nu cred că se vor prelua chiar imediat pentru că multe dintre creșe sunt cuprinse în proiecte europene, ele se subordonează serviciilor de Asistență Socială din primării, care au autonomie și buget propriu. Trecerea aceasta nu se va face cu o bătaie din palme, vor fi niște probleme. Mi-e greu să estimez, întâi să vedem actul normativ și apoi vom vedea exact. Vor fi niște pași de urmat, o perioadă de tranzițiede la autorități locale către Ministerul Educației. „, a precizat inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Până la această oră, primarul Municipiului Roman, Leonard Achiriloaei nu a transmis un punct de vedere în privința nerespectării programului de deschidere a creșei de pe Smirodava și nici ce soluții are administrația locală pentru părinții care lucrează în septembrie și octombrie, dar nu au unde lăsa copiii mai mici de trei ani. A precizat, însă, la ultima conferință de presă, că o nouă creșă ar putea fi construită în carterul Favorit, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, având condiția de a depune în următoarele 60 de zile, documentațiile necesare finanțării. „În condițiile unei astfel de finanțări și de la bugetul de stat pentru cheltuielile de funcționare, atunci devine interesantă și pentru administrația publică o astfel de investiție. Pentru că, dacă toate aceste cheltuieli de funcționare ar reveni doar pe bugetul local, asta înseamnă angajați, cheltuieli suplimentare pentru bugetul local și trebuie să ai și resurse pentru a susține o astfel de instituție”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei, în conferința de săptămâna trecută.

Nici preșcolarii nu stau mai bine la capitolul „locuri în grădinițe”

Zilele acestea, mai multe mămici s-au lamentat, în mediul online, în privința faptului că în grădinițele din oraș, fie la cele cu program normal, fie la cele cu program prelungit, în general locurile sunt ocupate integral, ce-i drept sesiunile de înscriere fiind, deja, încheiate. Chiar și așa, unele calcule și estimări nu s-au potrivit cu cererile din piață, având în vedere că mai sunt, încă, micuți care nu au prins un loc la grădiniță. Pentru ei, în cel mai fericit caz, există posibilitatea trecerii pe o listă de așteptare, în cazul în care alți copii sunt retrași după începerea anului șoclar. „Știm lucrul acesta, trebuie să construim mai mult. Pe de altă parte, există spații care pot fi adaptate pentru că la învățământul preșcolar și la creșe, construcțiile au un specific aparte. Deci, e mai greu să adaptezi o construcție pe care o ai pentru această formă de educație. Este destul de greu. Și uneori costurile sunt mai mari pentru a adapta decât dacă ai face o construcție nouă.„, a conchis inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Femeia găsită înecată în Moldova suferea de depresie

Adăugat

pe

Roman TV

În dimineața zilei de 24 aprilie, în jurul orei 8, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane din râul Moldova, în zona microhidrocentralei. La fața locului au fost mobilizate forțe de intervenție, însă persoana, o femeie în vârstă de 46 de ani din Roman, nu prezenta semne vitale. Polițiștii romașcani continuă cercetările în acest caz. Se pare că femeia suferea de depresie.

Vezi articolul

Știri

Pe str. Griviței: "au lucrat la gaz și au afectat rețeaua de apă"

Adăugat

pe

Roman TV

O familie domiciliată pe strada Griviței din municipiul Roman, acolo unde se efectuează lucrări de modernizare în această perioadă, susține că pe timpul unor lucrări de modernizare efectuate de lucrătorii companiei de gaze naturale, a fost afectată rețeaua de apă, în urma celor întâmplate, de două zile oamenii fiind nevoiți să stea fără apă la robinete. Informația potrivit căreia țeava de apă ar fi fost atinsă de lucrătorii de la gaze le-a fost povestită oamenilor afectați de către muncitorii din teren, însă concret nu au primit nici o informație în acest sens, până în acest moment. Contactați, reprezentanții companiei Apa SERV au precizat că cel mai probabil mâine va ajunge o echipă în teren, pentru a constata care este problema, sesizarea fiind transmisă astăzi. Reprezentanții primăriei spun că vor reveni cu informații privind proiectul tehnic, iar de la compania de gaze nu avem, încă, nici un răspuns. Răspunsul companiei de gaze va fi redat atunci când va fi transmis redacției noastre. Totodată, reprezentanții primăriei vor emite un punct de vedere privind proiectul tehnic de modernizare a străzii Griviței, la care au fost deja demarate lucrări de modernizare, însă sistate ulterior pentru că lucrătorii companiei de gaze trebuie să intervină pentru modernizarea rețelelor, o lucrare inclusă în planul lor anual de intervenție.

Vezi articolul

Știri

A XI-a ediție a festivalului-concurs „În lumea teatrului”, organizat de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 24 aprilie, sala de festivități „Nicolae Manolescu Strunga” a primăriei municipiului Roman a găzduit, începând cu ora 9, a XI-a ediție a festivalului-concurs interjudețean „În lumea teatrului”, eveniment organizat de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman.

Vezi articolul

Știri

🚔 Persoană înecată în râul Moldova

Adăugat

pe

Roman TV

În această dimineață, în jurul orei 07:45, pompierii au fost înștiințați despre faptul că în municipiul Roman, în apele râului Moldova, în apropierea microhidrocentralei, se observă trupul unei persoane.
La locul solicitării s-au deplasat un echipaj de pompieri cu un autoturism de serviciu și o barcă din cadrul Detașamentului Roman și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.
Pompierii, cu ajutorul bărcii, au acționat pentru scoaterea unei femei din apă. Din păcate aceasta nu prezenta semne vitale.
Organele abilitate din cadrul IPJ vor efectua cercetări pentru identificarea persoanei. – ISU NEAMȚ

Vezi articolul

Știri

Ziua Bibliotecarului și a Cărții, la Biblioteca "G. R. Melidon":expoziție de caligrame și caligrafie

Adăugat

pe

Roman TV

Marți, 23 aprilie 2024, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman au fost marcate Ziua bibliotecarului, respectiv Ziua Cărții și a drepturilor de autor. Cu acest prilej, în clădirea monument istoric care astăzi este biblioteca orașului au avut loc mai multe activități care să marcheze importanța acestor zile. Printre acestea, remarcantă este expoziția de caligrafie a Cătălinei Daniela Năstasă, în holul instituției fiind expuse lucrările deosebite ale acesteia. Totodată, sunt expuse și caligrame realizate de elevi ai Colegiului Național „Roman-Vodă” și ai Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”.

Vezi articolul

Știri

Acțiune pentru îngrijirea mormintelor, inițiată de fosta educatoare Angelica Tăbăcaru

Adăugat

pe

Roman TV

Și anul acesta, în cimitirul „Eternitatea” din Roman va avea loc o acțiune de îngrijire a mormintelor de care nu se ocupă nimeni, fie pentru că cei plecați dintre noi nu mai au rude, fie pentru că rudele lor sunt plecate peste hotare și vin rar acasă spre deloc. Activitatea de voluntariat a fost inițiată de fosta educatoare din comunitate, Angelica Tăbăcaru, care acum patru ani a demarat această acțiune, imediat după decesul soțului său, mobilizând persoane pe Facebook să i se alăture în acest demers de apreciat. Aceasta mărturisește că a rămas surprinsă de feedback-ul primit atunci, alăturându-i-se multe persoane dornice să contribuie la gestul ei. Ulterior, inițiativa a început să primească și sprijinul primăriei. Anul acesta, activitatea va avea loc miercuri, 24 aprilie 2024, începând cu ora 10. În cadrul acestor acțiuni, în toate edițiile de până acum, au fost curățate peste 100 de morminte. Angelica Tăbăcaru este fostă educatoare, dedicată meseriei sale și copiilor, dând dovadă de simț civic și de simț al responsabilității, în societate. Este implicată în activități organizate pentru comunitate, prezentă la evenimentele culturale și promotor al schimbărilor în bine, în rândul romașcanilor.

Vezi articolul

Știri

Se va vota alocarea a 248.000 lei din bugetul local către bisericile din Roman

Adăugat

pe

În timpul întrunirii publice din data de 31 ianuarie 2024 cu primarul municipiului Roman, reprezentanții cultelor și confesiunilor religioase din oraș au solicitat sprijinul administrației locale în vederea bunei desfășurări a activităților de cult în cadrul parohiilor din municipiu precum și pentru lucrări de întreținere și reparații ale monumentelor și lăcașurilor de cult din Roman. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Roman care va avea loc joi, 25 aprilie 2024, se află un proiect de hotărâre care prevede alocarea unor sume din bugetul local bisericilor din Roman, astfel:

  • suma maximă de 20.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Centrului Eparhial Roman al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru lucrări de reparații curente la Anexele Centrului Eparhial;
  • suma maximă de 33.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Protopopiatului Roman, pentru reabilitare, consolidare și schimbare de destinație din Casă de prăznuire în Centru social cultural misionar-pastoral, construire anexă (depozit) și împrejmuire la stradă;
  • suma maximă de 110.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Sfântul Proroc Ilie din Roman, pentru construire Centru social-cultural filantropic;
  • suma maximă de 11.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Roman, pentru refacere împrejmuiri la biserică;
  • suma maximă de 11.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Roman, pentru reparații curente;
  • suma maximă de 11.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Fericitul Ieremia Valahul din Roman, pentru reparații curente;
  • suma maximă de 11.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Inima Neprihănită a Mariei din Roman, pentru reparații curente la biserică și casa parohială;
  • suma maximă de 11.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Isus Bunul Păstor din Roman, pentru lucrări de tâmplărie PVC, geamuri termoizolante;
  • suma maximă de 10.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Bisericii ortodoxe de Rit Vechi Sfinții Voievozi Mihail și Gavril (Biserica Lipovenească) din Roman, pentru reparații curente;
  • suma maximă de 10.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Roman, pentru reparații interioare și schimbare tâmplărie PVC;
  • suma maximă de 5.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Bisericii Cultului Penticostal din Roman, pentru pavare curte interioară la biserică;
  • suma maximă de 5.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Comunității Evreilor Roman, pentru reparații curente la sediul cultului mozaic.

Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării în ședința ordinară a Consiliului Local Roman din data de 25 aprilie 2024.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri21 de ore în urmă

Femeia găsită înecată în Moldova suferea de depresie

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn dimineața zilei de 24 aprilie, în jurul orei 8, pompierii...

Știri21 de ore în urmă

Pe str. Griviței: "au lucrat la gaz și au afectat rețeaua de apă"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSO familie domiciliată pe strada Griviței din municipiul Roman, acolo unde...

Știri21 de ore în urmă

A XI-a ediție a festivalului-concurs „În lumea teatrului”, organizat de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMiercuri, 24 aprilie, sala de festivități „Nicolae Manolescu Strunga” a primăriei...

Știrio zi în urmă

🚔 Persoană înecată în râul Moldova

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn această dimineață, în jurul orei 07:45, pompierii au fost înștiințați...

Știri2 zile în urmă

Ziua Bibliotecarului și a Cărții, la Biblioteca "G. R. Melidon":expoziție de caligrame și caligrafie

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMarți, 23 aprilie 2024, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din...

Știri2 zile în urmă

Acțiune pentru îngrijirea mormintelor, inițiată de fosta educatoare Angelica Tăbăcaru

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSȘi anul acesta, în cimitirul „Eternitatea” din Roman va avea loc...

Știri3 zile în urmă

Se va vota alocarea a 248.000 lei din bugetul local către bisericile din Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn timpul întrunirii publice din data de 31 ianuarie 2024 cu...

RECLAMĂ

Emisiuni

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / Precampania se apropie de final. Candidații se pregătesc de start / 23 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 23 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV7 zile în urmă

Radar TV / USR Roman: "Orașul are nevoie de o schimbare în bine" / 18 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 18 aprilie, a emisiunii Radar TV invitati: Cosmin...

Radar TVo săptămână în urmă

Radar TV / Mihail Neamțu, despre încercările anului 2024 / 17 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială a emisiunii Radar TV, de miercuri, 17 aprilie invitat:...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Campania electorală, la un pas distanță / 16 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 16 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Secrete de familie2 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Iisus, Marele Învățător / 12 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 12 aprilie, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Dezvoltarea Romanului în viziunea candidatului USR la primărie / 11 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 11 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat: Cosmin...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Judetul Neamț – principalele direcții de dezvoltare / 9 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială de marți, 9 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat:...

RECLAMĂ

Populare