Urmărește-ne și pe:

Știri

Schimbarea “legilor imobiliare” din oraș, pentru fratele primarului

Adăugat

pe

În ședința de Consiliu Local de joi, 29 iulie, pe ordinea de zi, la punctul 10 se află un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – „în vederea ridicării restricției de construire locuințe individuale și colective mici cu regim de înălțime ≤P+2 ETAJE”. Unul din beneficiarii proiectului este Tiberiu Achiriloaei, adică fratele primarului, iar proiectantul este actualul arhitect-șef al administrației locale, Andreea Dănilă. Proiectul este înregistrat cu nr. 46/2019, deci pare să fi fost început înainte ca arhitecta să dețină funcția menționată, în cadrul administrației locale. Totuși, de la primărie ni s-a transmis că investitorul a fost condiționat de elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru autorizarea investiției. Astfel, pe 15 ianuarie 2021 a fost anunțată intenția de elaborare a PUZ-ului, deși aparent acesta ar fi fost deja întocmit în urmă cu circa doi ani. Cel mai probabil, beneficiarul a solicitat, în trecut, și alte autorizații de construire de la Direcția de Urbanism. De asemenea, întocmirea unor astfel de documente (PUZ) pot fi de durată. Chiar și așa, unele date nu coincid.

Primarul nu putea iniția un proiect cu rude beneficiare, așa că a facut-o vicele

Inițiatorul proiectului HCL, în acest caz, nu ar fi putut fi edilul Leonard Achiriloaei, beneficiar fiindu-i fratele. De aceea, cel care l-a inițiat este viceprimarul Radu Samson. Acesta are și o explicație. Ridicarea restricției ar urma să se facă legal, fără urmă de “favoritisme”, având în vedere că beneficiarul și-a plătit PUZ-ului. Mai mult decât atât, spune viceprimarul Samson, și alți beneficiari care vor să ridice construcții similare ar fi solicitat, de-a lungul timpului, modificarea Planului Urbanistic Zonal aprobat în 2008, în vederea ridicării unor restricții care nu se mai pliază pe nevoile actuale de extindere imobiliară. Ulterior, Radu Samson nu a mai transmis nici un punct de vedere oficial redacției Roman TV, deși promisese că revine cu și mai multe explicații despre oportunitatea inițierii/votării unui astfel proiect de hotărâre.

Locuințele vor fi construite în scop imobiliar

Din obiectul Planului Urbanistic Zonal reiese faptul că beneficiarii, respectiv Tiberiu Achiriloaei, Ioan Buză și Gheroghe Bârsan doresc demararea lucrărilor de construcții pentru o serie de locuințe unifamiliale cu regim maxim de înălțime P+2, împrejmuire și racorduri la utilități. Tot în Obiectul PUZ-ului este menționat faptul că beneficiarii totalizează o suprafață de 4839 de mp, care funcționează după Planul Urbanistic General al Municipiului Roman, cu interdicție temporară de construire până la aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, adică a celui care face subiectul proiectului de hotărâre inițiat de viceprimarul Radu Samson, aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de joi, 29 iulie. Din documentația de aprobare a Planului Urbanistic Zonal reiese faptul că, în prezent, terenul situat pe strada Cărămidăriei din Cartierul Nicolae Bălcescu este arabil, încadrat în zona de impozitare D.

Pe terenul studiat nu există rețea electrică, iar alimentarea cu apă se va realiza, potrivit documentației, prin racord la rețeaua existentă în zonă, cel mai probabil de pe străzile îndepărtate zonei studiate, având în vedere că terenul este unul arabil. De asemenea, evacuarea apelor uzate menajere se va face prin cămine executate pe rețeaua de canalizare din jurul clădirii, iar rețeaua de gaze va fi implementată subteran. În cazul drumurilor și căilor de acces “se interzice autorizarea executării construcțiilor și amenajărilor de orice fel, dacă acestea nu asigură accesele pietonale, potrivit importanței și destinației construcției”. Cu toate acestea, la capitolul Studiul Actual al Dezvoltării din PUZ-ul întocmit de arhitectul Andreea Dănilă, în cazul circulației se menționează că “în situația existentă, terenurile sunt accesibile prin strada Cărămidăriei, starea precară a drumurilor permițând doar circulația auto în zonă, nefiind prezente circulații pietonale în zona de analiză.”

Aviz favorabil de la arhitectul-șef pentru… propriul său PUZ

Din referatul de aprobare emis de viceprimarul Radu Samson reiese că “din punct de vedere urbanistic s-a urmărit folosirea eficientă și echilibrată a terenului, valorificarea potențialului existent în directă corelare cu cadrul natural și construit și asigurarea premiselor unei dezvoltări armonioase pe termen mediu și lung a acestei zone cu vecinătățile.” Iar în referatul de specialitate semnat de arhitectul-șef al primăriei, Andreea Dănilă, se menționează că “în ședința Comisiei tehnice de urbanism din 02.07.2021, s-a analizat acest proiect, concluziile fiind înscrise în avizul emis de arhitectul- șef. În urma şedinţei Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism din data de 02.07.2021, aceasta (nr. arh. Andreea Dănilă) a avizat favorabil Planul Urbanistic Zonal şi Regulamentul local de urbanism aferent acestuia.” Cu alte cuvinte, tânăra care ocupă postul de arhitect-șef în cadrul Primăriei Municipiului Roman a dat aviz favorabil unui Plan Urbanistic Zonal întocmit de ea insăși, în 2019, la solicitarea lui Tiberiu Achiriloaei, în vederea construirii unor imobile pe strada Cărămidăriei, acolo unde fratele edilului Leonard Achiriloaei intenționează să ridice locuințe unifamiliale pe care, cel mai probabil, le va valorifica ulterior pe piața imobiliară.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Liceenii pot pleca, cu bursă, în America

Adăugat

pe

Roman TV

S-a deschis sezonul de candidaturi pentru bursa Future Leaders Exchange Program. Programul presupune parcurgerea unui an școlar întreg în Statele Unite ale Americii de către elevii de liceu interesați care sunt declarați câștigători în urma competiției pentru acordarea bursei. În anul școlar 2021-2022, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul Programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană și va studia la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut și echivalat.

Vezi articolul

Știri

Încă 14 posturi din sursă externă, scoase la concurs

Adăugat

pe

Roman TV

Poliția Română scoate la concurs în această perioadă 1.828 de posturi, dintre care 14 pentru Inspectoratul de Poliție Județean Neamț. Se caută 10 candidati pentru a ocupa funcția de ofițeri de poliție și patru pentru a funcția de agenți de poliție. Doritorii se pot înscrie online, în perioada 23 septembrie- 5 octombrie, urmând ca după depunerea dosarelor, concurenții să desfășoare probele eliminatorii de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de postul pentru care candidează și proba scrisă.

Vezi articolul

Știri

10 milioane de români vor beneficia de compensarea facturilor

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 23 septembrie, premierul României, Florin Cîțu, a susținut în cadrul unei dezbateri că de la 1 noiembrie facturile la energie și gaze vor fi compensate atât pentru consumatorul casnic, cât și pentru cel non-casnic, respectiv pentru IMM-uri și firme mici. 5,3 milioane de gospodării, adică aproape 10 milioane de beneficiari, vor primir acest ajutor în această iarnă.

Vezi articolul

Știri

Calificative bune pentru polițiștii care legitimează cetățenii

Adăugat

pe

Roman TV

Deși sunt cazuri în care nu ar fi necesară, șefii polițiștilor din Roman le cer acestora să legitimeze cât mai multe persoane, atunci când sunt de serviciu, spune liderul Sindicatului Europol Neamț, polițistul Ioan Cănărău. Cu alte cuvinte, în rapoartele lor trebuie să existe un număr cât mai mare de persoane legitimate, chiar dacă legea nu permite legitimarea decît în anumite condiții.

Vezi articolul

Știri

Polițistul care a accidentat o femeie, în Roman: dosar penal și permis suspendat

Adăugat

pe

Pe o rețea de socializare, o femeie a povestit cum joi, 23 septembrie, la o trecere de pietoni din centrul orașului, mașina unui polișist a accidentat un pieton, fiind vorba despre o femeie pe care ulterior ar fi urcat-o în mașină și ar fi plecat cu ea. Cea care a relatat întâmplarea a menționat faptul că bărbatul care ar fi accidentat-o pe femeie ar fi rămas pe trotuar, în timp ce o altă persoană, pasager în mașina polițistului ar fi urcat la volanul mașinii.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț au infirmat acest lucru, menționând că din imaginile de pe camerele de supraveghere analizate rezultă că o singură persoană ar fi accidentat femeia și tot ea, respectiv colegul lor polițist, ar fi condus-o la o unitate medicală pentru îngrijiri medicale de specialitate. “Din cercetări a reieșit că a reieșit că, un conducător auto de 44  de ani, agent de poliție, aflat în timpul serviciului  ar fi surprins și accidentat o femeie de 41 de ani, din Roman, care se angajase în trecerea regulamentară a străzii.  În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea  femeii, care a fost transportată  de conducătorul auto la o unitate sanitară, pentru acordarea de îngrijiri de specialitate. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a declarat, pentru Roman TV, subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.

Potrivit reprezentanților IPJ Neamț, faptul că agentul de poliție a părăsit locul accidentului nu constituie infracțiune, deoarece s-a supus articolului 338, alineatul 3, litera B din Codul Penal, conform căruia”nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului. În acest caz, nu știm dacă sau la ce oră s-a întors agentul de poliție la locul accidentului.

Reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență din Roman au precizat că nu au înregistrată nici o victimă de 41 de ani rezultată in urma vreunui accident rutier sau adusă pur și simplu la urgențe, joi, 23 septembrie, dupa ora 15.30. De la IPJ Neamț s-a comunicat că agentul ar fi vrut să ducă femeia la Spitalul Municipal de Urgență din Roman, dar că ea ar fi refuzat intrarea în unitatea sanitară cu paturi, pe motiv că se poate infecta de covid, așa că bărbatul ar fi dus-o la o clinică privată, unde a primit diagnosticul de traumatism coloană. Agentul de poliție s-a ales cu permisul de conducere suspendat. În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier.

 

Vezi articolul

Știri

Rețeaua de apă din Roman necesită modernizări de 760 000 de euro

Adăugat

pe

La solicitarea Roman TV, Compania Județeană Apa Serv SA a transmis că disfuncționalitățile apărute în exploatarea sistemului de distribuție a apei în Municipiul Roman sunt cauzate de gradul avansat de uzură a rețelei de distribuție, fapt care nu mai reprezintă un secret pentru nimeni și care determină apariția avariilor. “Compania Județeană Apa Serv SA, în calitate de administrator al acestei rețele, face eforturi mari pentru administrarea rețelei publice de distribuire a apei. Precizăm că în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare sunt cuprinse lucrări de investiții care vor conduce la reducerea semnificativă a pierderilor de apă din sistemul de alimentare cu apă a Municipiului Roman, la reducerea timpului de intervenție în cazul avariilor etc.” , au transmis, pentru Roman TV, reprezentanții companiei de apă. Reamintim faptul că finanțarea prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare nu s-a realizat nici până în prezent, abia la finele acestui an estimându-se aprobarea studiului de fezabilitate al proiectului depus, în cazul unui scenariu optimist.

De asemenea, reprezentanții companiei Apa Serv au mai transmis că, în urma întâlnirii de lucru avute cu reprezentanții Primăriei Municipiului Roman, concluziile au arătat că există opt mari investiții care necesită implementare urgentă pe raza municipiului, acestea însumând o valoare totală de 3 803 454 lei cu TVA inclus, adică echivalentul a aproximativ 760 690 de euro, bani care ar urma să vină atât de la compania de apă, cât și de la municipalitate, entitățile împărțindu-și “frățește” cheltuielile aferente modernizărilor.

 


De sectorizarea rețelei de apă se va ocupa administrația locală, așa cum s-a menționat, deja, în spațiul public. Din cei 440 759 de lei necesari implementării acestei investiții, municipalitatea, printr-o Hotărâre recentă de Consiliu Local, a alocat abia 100 000 de lei, cel mai probabil suma reprezentând o primă tranșă necesară lucrărilor de sectorizare care urmează să fie demarate în Roman.

 

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul

Știri

Vremea a afectat calitatea strugurilor din acest an

Adăugat

pe

Roman TV

În ciuda vremii neobișnuit de rece din ultima perioadă, dar și a ploilor și nopților friguroase din timpul sezonului cald, producția de struguri din acest an este mai mare ca cea de anul trecut, deși strugurii nu sunt la fel de dulci ca în alți ani. De asemenea, recoltarea acestora a întârziat cu aproximativ două săptămâni, față de anul 2020.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri3 zile în urmă

Liceenii pot pleca, cu bursă, în America

S-a deschis sezonul de candidaturi pentru bursa Future Leaders Exchange Program. Programul presupune parcurgerea unui an școlar întreg în Statele...

Știri3 zile în urmă

Încă 14 posturi din sursă externă, scoase la concurs

Poliția Română scoate la concurs în această perioadă 1.828 de posturi, dintre care 14 pentru Inspectoratul de Poliție Județean Neamț....

Știri3 zile în urmă

10 milioane de români vor beneficia de compensarea facturilor

Joi, 23 septembrie, premierul României, Florin Cîțu, a susținut în cadrul unei dezbateri că de la 1 noiembrie facturile la...

Știri3 zile în urmă

Calificative bune pentru polițiștii care legitimează cetățenii

Deși sunt cazuri în care nu ar fi necesară, șefii polițiștilor din Roman le cer acestora să legitimeze cât mai...

Știri3 zile în urmă

Polițistul care a accidentat o femeie, în Roman: dosar penal și permis suspendat

Pe o rețea de socializare, o femeie a povestit cum joi, 23 septembrie, la o trecere de pietoni din centrul...

Știri3 zile în urmă

Rețeaua de apă din Roman necesită modernizări de 760 000 de euro

La solicitarea Roman TV, Compania Județeană Apa Serv SA a transmis că disfuncționalitățile apărute în exploatarea sistemului de distribuție a...

Știri4 zile în urmă

Vremea a afectat calitatea strugurilor din acest an

În ciuda vremii neobișnuit de rece din ultima perioadă, dar și a ploilor și nopților friguroase din timpul sezonului cald,...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV4 zile în urmă

Radar TV S05E45 – Cordun, o comună în plină dezvoltare

➡️ Comuna Cordun – realizări și perspective ➡️ Cum se va aplica Programul Anghel Saligny Ediția integrală a emisiunii Radar...

Cazuri și necazuri6 zile în urmă

Cazuri și necazuri – S07E09

Ediția difuzată marți, 21 septembrie, a emisiunii “Cazuri si necazuri” Realizator: Carmen Suciu 📞 Telefon contact Asociația “Născută Înger” Carmen...

Panorama6 zile în urmă

Panorama S05E50 – Cătălin Naclad și Daniel Muraru

Ediția integrală de luni, 21 septembrie, a emisiunii Panorama. Cătălin Naclad & Daniel Muraru – jurnalist www.atacul.ro

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV S05E44 – Învățământul nemțean, la început de an școlar

⭕ Ediția integrală a emisiunii Radar TV, de joi, 16 septembrie ✔️ Invitat 🤵 prof. Mihai Obreja – inspector școlar...

Panorama2 săptămâni în urmă

Panorama S05E49 – Cătălin Naclad și Daniel Muraru

Ediția integrală de luni, 06 septembrie, a emisiunii Panorama. Cătălin Naclad & Daniel Muraru – jurnalist www.atacul.ro Subiectele emisiunii: ✔️...

Radar TV3 săptămâni în urmă

Radar TV S05E43 – Problemele de mediu din județul Neamț

⭕ Ediția integrală a emisiunii Radar TV, de joi, 09 septembrie. ✔️ Invitat 🤵 Iulian Jugan – director Agenția pentru...

Cazuri și necazuri3 săptămâni în urmă

Festivalul caritabil „Ella Suciu” 2021

02 septembrie 2021 – ediția a V-a. 00:00 – Introducere 31:45 – Ansamblul Codrii Neamțului 1:00:25 – LOS ANONIMOS

RECLAMĂ

Populare