Urmărește-ne și pe:

Știri

Străzile și trotuarele reabilitate recent vor fi sparte de Apaserv

Invitat în emisiunea Radar TV, Constantin Iacoban, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Județene Apaserv, a precizat că în perioada următoare, instituția se va angaja în înlocuirea unor conducte importante din județ, dar și din Municipiul Roman, prin intermediul unui program finanțat din fonduri europene, cu o implicare bugetară și din partea companiei.

Adăugat

pe

Invitat în emisiunea Radar TV, Constantin Iacoban, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Județene Apaserv, a precizat că în perioada următoare, instituția se va angaja în înlocuirea unor conducte importante din județ, dar și din Municipiul Roman, prin intermediul unui program finanțat din fonduri europene, cu o implicare bugetară și din partea companiei.

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Unde va funcționa sediul de înmatriculări și permise auto din Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Săptămâna viitoare se va deschide un punct de lucru pentru permise auto și înmatriculări în incinta clădirii Poliției Municipiului Roman. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat deschiderea a 26 de sedii, dintre care unul în orașul Roman. Mai mult, acesta a adăugat că se vor face toate demersurile necesare pentru ca punctele de lucru să își înceapă activitatea începând cu data de 22 septembrie.

Vezi articolul

Știri

10 angajați și 4 pacienți de pe Chirurgie, pozitivi la Covid-19

Adăugat

pe

Roman TV

Săptămâna trecută, Roman TV a relatat faptul că pe secția de Chirurgie Generală a Spitalului Municipal de Urgență din Roman a izbucnit un focar de coronavirus, o anchetă epidemiologică fiind, la vremea respectivă, în desfășurare. Potrivit rezultatelor acestei anchete, totul a pornit de la faptul că una din asistentele ce lucrează pe această secție și-a efectuat un test PCR pentru a merge în concediu, în străinătate. Cum testul a ieșit pozitiv, în scurt timp au fost testați colegii contacți direcți, dar și pacienții internați pe secție, fiind un efectiv de 51 de angajați, respectiv 9 medici, 21 de asistenți medicali și 15 infirmieri și îngrijitori. Dintre aceștia, rezultate pozitive la noul virus au ieșit pentru 6 asistenți și 4 cadre auxiliare, dar și în cazul a 4 pacienți.

Vezi articolul

Știri

17 școli nemțene, fără autorizație sanitară de funcționare

Adăugat

pe

Roman TV

Deși anul acesta s-a pus accent, în mod special, pe împrejurările începerii cursurilor în contextul pandemiei nde covid-19, școlile românești se confruntă, de ani de zile, cu multe alte probleme cum ar fi lipsa apei în interiorul unităților de învățământ, lipsa grupurilor sanitare, neracordarea școlilor la o rețea de apă și lista poate continua. În acest sens, 17 unități din județul Neamț nu au primit autorizație sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică. Chiar și așa, unele dintre ele se descurcă așa cum pot. Potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, în unele școli conducerile au montat în școli rezervoare pe care le alimentează cu apă din fântânile publice. Este cazul unor unități din Bozieni, Icușești sau Pipirig. În alte situații, deși există grupuri sanitare montate, apa este nepotabilă. O școală primară din Mărgineni, de exemplu, nu are acte doveditoare privind deținerea legală a spațiului unității. Altele, din aceste 17 neautorizate, sunt în curs de reabilitare.
Toate aceste unități de învățământ sunt din mediul rural.

Vezi articolul

Știri

Depozit de gunoaie pe o viitoare bază sportivă

Adăugat

pe

Roman TV

Încă din luna februarie, Primăria Municipiului Roman avea în plan realizarea unei baze sportive pe Strada Islazului. Proiectul ce viza construirea unor terenuri sportive, tribune, parcări și alei pietonale a stagnat, în momentul de față nevăzându-se nici o evoluție a lucrărilor.

Vezi articolul

Știri

Cel puțin 20 de clădiri în paragină, în Roman

Adăugat

pe

Roman TV

La o scurtă plimbare prin oraș se pot identifica mai multe imobile care arată neîngrijit, stau să cadă sau în care persoane defavorizate și-au făcut culcuș ori diferite crescătorii de animale. Unele dintre aceste situații au fost transmise redacției Roman TV, în repetate rânduri, semnalându-ne faptul că unele clădiri se transformă în pericole din mai multe puncte de vedere. Administrația locală a transmis faptul că în oraș există, în evidențele primăriei, 20 de astfel de imobile, printre care unele situate pe străzile CA Rosetti, Ștefan cel Mare la numărul 213, Gheorghe Doja la numărul 19 sau Ștefan cel Mare la numărul 202. Există o hotărâre de Consiliu Local, încă din decembrie 2019, care prevede faptul că proprietarii unor astfel de clădiri sunt nevoiți să suporte chletuieli de supraimpozitare cu până la 500 %, dacă se constată că nu sunt întreținute în mod corespunzător. În prezent, pentru un singur proprietar s-a propus aplicarea acestei hotărâri pentru clădirea monument istoric, situată pe strada Ștefan cel Mare, la numărul 212. Alte clădiri aflate pe lista monumentelor istorice se află pe artere importante precum strada Ștefan Cel Mare, Bulevardul Roman Mușat, strada Bogdan Dragoș, strada Cuza Vodă, strada Sucedava sau Bulevardul Republicii.
Pentru o parte dintre acești proprietari s-au mai aplicat, în timp, avertismente și sancțiuni, dar pentru unii e greu să se ia vreo măsură, având în vedere că sunt și cazuri în care cei care dețineau imobilele au decedat și moșteniorii sunt de negăsit sau sunt plecați din Roman. Potrivit informațiilor furnizate de administrația locală, în ultimii ani, au fost somați aproximativ 30 de proprietari pentru nerespectarea prevederilor Regulamentului de gospodărire comunală și alâi 11 pentru nerespectarea Regulamentului pentru supraimpozitarea imobilelor neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Roman.
În cazul imobilelor unde își fac adăpost oamenii străzii, doar proprietarii pot lua măsuri astfel încât să nu se întâmple tragedii, cum ar fi prăbușirea clădirilor peste aceste persoane sau incidente de altă natură. În ultimele două săptămâni, fostul azil de bătrâni de pe strada CA Rosetti a fost incendiat de două ori, fiind necesară intervenția pompierilor pentru ca imobilul să nu sufere daune majore, mai ales că se află într-o arie protejată clasificată pe lista monumentelor istorice din evidențele Direcției pentru Cultură Neamț.
Din păcate, aceste clădiri, amprente ale unui parcurs al orașului, unele cu greutate istorică ajung să fie distruse sau lăsate să fie măcinate de intemperii, pentru ca mai apoi proprietarii să își dezvolte afaceri pe terenurile aferente clădirilor. Desigur că dezvoltarea orașului și crearea unor investiții sunt importante pentru antreprenori, dar nu cu prețul dispariției unei părți din istorie. E ca și cum Romanul ar rămâne fără amintiri pentru multe momente din viața sa. De departe, un exemplu măreț despre cum se poate șterge, cu ușurință, o filă celebră din cartea orașului o reprezintă degradarea Casei “Sergiu Celibidache”, care potrivit unor date recente va fi, reabilitată într-un viitor. Asta, dacă va mai rezista până atunci.

Vezi articolul

Știri

Seceta aduce vinuri mai bune

Adăugat

pe

Roman TV

Seceta prelungită din acest an le-a dat bătăi de cap agricultorilor. Pentru viticultori însă, aceasta are efecte pozitive, strugurii fiind mai dulci și mai aromați. Pentru că a plouat mai puțin anul acesta, producția va fi una mai mică, dar intensitatea vinului va fi mai accentuată. Romașcanii mizează pe un vin de calitate, dar se așteaptă la o scumpire a vinurilor și a dulcețurilor în următoarea perioadă.

Vezi articolul

Știri

Vârfuri celebre, cucerite de un alpinist nevăzător

Adăugat

pe

Roman TV

I se zice ,,Alpinistul cu ochii albi”. E povestea tânărului Alex Benchea care, în ciuda faptului că s-a născut fără vedere, escaladează orice munte prinde în cale. Student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca și membru în Lotul Național de Paraclimbing, a reușit să urce două vârfuri muntoase importante: Kilimanjaro din Africa, fiind și primul nevăzător din România care îl escaladează, și Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest.

Vezi articolul

Populare